Tak ty Holubce-Holubky:
Hlavu zelí, lepsi je čerstvé, nove, to zimní je takove dost tuhé, si dej vařit do osolené vody. Tu hlavku varis do doby nez se začnou oddělovat listy. Jak se začnou oddělovat listy, tak je začneš odrezavat, tohle je dost dlouhém operní proces. Musi se u toho stát a oddělovat ty listy postupne, bo jak nepockas nez se lupénky oddělí, tak bude hnusnej tuhej.
Na 0,5 mletého masa uvařis 2,5dcl ryze (nekdo dava syrovou, ale kdyz jsme to zkoušeli, tak dejte nebyla uvarena). Misto ryze muze byt i pohanka, ale i to je o zvyku.
Smíchas vychladnutou ryzí/Pohanku s masem+soli+černým kořením+majorankou. Zabalis maso s ryzi do listu.
Vymazes pekáč trochou sadla, na dno das syrove kysane zelí na to holubce a zase zelí. Rozmichej protlak s vodou a soli a zalij pekacek, protlak s vodou volis dle velikosti pekacku a toho kolik toho je. Ty holubce by v te vodě meli tak nejak plavat.
Pekáč zakryjes a pec 45 minut zakryté a pak nech dojít pod pokličkou.
Muzes to udelat i v hrnci a dusit, ale dle nasich preferencí jsou pečené lepsi.