• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Třeba takový krvavý kroupy jím jen s bílým kysaným zelím a bramborem, ale tam je důvod v tom, že je to ultrarychlá večeře, kdy člověk akorát ohřeje brambory od oběda a hodí na pánev ty kroupy a za 5 minut má hotovo.

    Kdybych se s tím chtěl crcat víc, tak by mě ke kroupám červený dušený zelí chuťově neuráželo.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KURE: Pohanku necháš pár hodin odmočit, pak ji cca 8-10 min vaříš.
    Opražíš na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu (nebo šunku, nebo kvalitní klobásku či párek) a jednu menší nadrobno nakrájenou mrkev. Opepříš, osolíš, přidáš oregáno. Pak zelí a pohanku, promícháš to.
    A navrch posypeš výhonky řeřichy nebo petržel.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    U nás se jí zelí v takovým množství, že by mi přišlo škoda se např. u kachny omezovat jen na červený zelí dušený na víně. Navíc když v pondělí upečeme dvě kila masa (vepř, kachna, kuře, všechno jedno) a porůznu se to v průběhu pracovního týdne konzumuje, tak by byla nuda k tomu jíst furt to samý zelí a přílohu. Takže kačka je jeden den s červeným a bramborovejma knedlíkama, dva dny na to s bílým kysaným a lokšema atd.
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: na tu pohanu se zelím máš nějaký konkrétní recept?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: Když už jsme u Polabí, moji příbuzní na Kolínsku dělali normálně pečené kuře s knedlíkem a zelím. Strašně mi to chutnalo. To je obecně oblast bizarních příloh: kromě knedlozela se tam ke kuřeti připravují domácí vaječné nudle a když jsem byla dítě, bylo to moje nejmilovanější jídlo na světě. Všichni se na mě koukají divně, ale ono to tak krásně klouže, omaštěný tím tukem z kuřete! ❤️ Zelí se teda dělalo domácí, z hlávky, oslazené a už nevím čím zahuštěné (moukou, jíškou? Já to nedělám, co jsem v dospělosti poznala sterilované a kysané, tak to vždycky jen vyklopím do hrnce a ochutím). Nicméně chci říct, že i ke kuřeti je zelí fajn. Případně Fatovo kuře tady z Nyxu, kdy se vycpe kuře směsí kysaného zelí a ostravské klobásy na (půl)kolečka.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RUTHLESS: Já vím, zadání je jiné, ale chybělo mi to tam ,-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RUTHLESS: Rizoto se špenátem a kuřecími srdíčky.
    Králík na česneku se špenátem.
    Těstoviny na yx způsobů se špenátem.
    Kuře pečené v zelí.
    Pohanka se zelím ,-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    U nás doma se jelo vždy pouze kysané zelí. Každý podzim 30kg do kameňáku. Následně kyselice, výpečky, cokoliv z jednoho pekáče (stehna/kotleta, plus brambor a zelí), vepřoknedlo, králík, jelito, jitrnice, segedín, halušky.
    Až díky manželce jsem začal jíst kromě kysaného i čerstvé zelí, což byla zajímavá změna. Ale spoustu jídel mám navždy spojenou s kysaným, i když to čerstvé je mnohdy vhodnější.
    Červené zelí max v restauraci, nebo u manželčiny tety. Dělá červené zelí luxusní a to říkala, že je to nějaký velmi jednoduchý postup. Už jsem zapomněl jaký, stačí mi, že mi to chutná na talíři :D
    MIST
    MIST --- ---
    SAMOUT: cervene delam ke kacene a zverine. Nejak to nemuzu srovnavat s bilym zelim, protoze ho varim se skorici, hrebickem, zalite vinem a pridane nastrouhane jablko. Vlastne je spis krupavy teply salat.
    WERKA
    WERKA --- ---
    RUTHLESS: Já nejím dušený zelí - ani červený ani bílý :). Ke všemu uvedenému bych si udělala salát ze syrového.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: pak se ukáže Polabí...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEFILA: a jestli a kolik sladit. Oaknse ukáže Polabí versus zbytek země.

    Jinak já zelí ráda a právě doma dost hledáme, k čemu ho jíst, aby to nebylo mastné tlusté nebo uzené.
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    Ještě může udělat anketu, zda zelí zahustit nebo ne (a když, tak čím)...
    Tam se teprve ukáže Morava vs Čechy :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Předevčírem jsem z mrazáku vztekle vypáčila obrovský kus čehosi, co tam fakt překáželo. Po rozmrazení se ukázalo, že se jedná o kus jehněte (zřejmě krk :D). Tak jsem ho nacpala do pomalého hrnce a ráno obrala rozpadající se maso, v rýžovaru upářila knedlík, uvařila zbytek zelí z ledničky a všechno jsme to sežrali :)

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Vím no, jsou to dobroty, ale u nás se prostě tohle nikdy nevařilo a když jsem jednou za uherák v restauraci, nic z toho bych si neobjednala. Táta vždycky vařil hodně italskou, orientální a (velmi odlehčenou) francouzskou kuchyni, pěstoval na zahradě všechno možný, včetně chřestu, tak v tom tak pokračuju i já :).
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja nad tím nikdy nějak nepřemýšlel a vždycky snědl co bylo na talíři. spoustu těch věcí doma nevařím, od rodičů jsem nic takovýho nikdy neměl takže asi nejsem zvyklý..?
    např. z kachny dělám jen prsa sous vide a zbytek jde do vývaru na "ramen"
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SAMOUT: KVZ jsem nedělala snad nikdy. Tak jednou za čtvrt roku máme kachnu, tu mám ráda, občas v zimě neodolám jitrnici, tak jednou do roka udělám vrabce. To je všechno. Bůček jen ke králíkovi pár plátků, bramboráky nedělám vůbec, protože je to smažený a těžký, knedlíky jsem přestala jíst tak nějak z dietních důvodů...
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS:
    výpečky - bílý nebo špenát
    kachna - obojí zelí
    cmunda po kaplicku - neznam
    vepřo knedlo - bílý
    jitrnice - bílý kysaný
    jelito - bílý kysaný
    knedlíky s uzeným - jakýkoli zelí, klidně i špenát.
    bažant - červený
    halušky - bílý
    vinná klobása - nejím
    bůček - bílý nebo špenát
    králík - špenát
    vrabec - špenát
    štrůdl - bílý, ale se špenátem je to zajímavá myšlenka.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    RUTHLESS: já z toho výčtu vyloženě miluji jen kachnu a cmundu po kaplicku, tlusté maso a jelito nejím, ostatní nevyhledavam. Zelí a špenát miluji.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    RUTHLESS: Proc by nemela? Tesi me vedomi, ze tu nejsem sam, komu tradicni ceska (nebo spise stredoevropska) kuchyne prijde chutove nudna, prilis tucna, a celkove malo zajimava. Treba kachnu mamevtak 3x do roka, KVZ jsme si doma uvarili asi 2x za tech 16 let, co jsme se zenou spolu, atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam