• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: smazeni je ve vysoke vrstve oleje za me. Smazi se rizky, koblihy... Prirodni rizek na panvicce prece taky nesmazis :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vinnou klobásu děláváme v trioubě, i když já to moc nejím. Samozřejmě od Růzhy možná ještě Kohouta, jinou ne.
    Ale o 20 km na východ to obalují v trojobalu a smaží. Strašný.
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    DOCKINEZ: no, ja jsem nedavno zkousel na kamaradovo radu to šoupnnout do horkovzdušky, zakapnout olejem a a na 120-140°C na ze studeny trouby je to tak na pul hodky, je to bez prace a kontrolovani a vysledek je velmi dobrý
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: aha, jen terminologicky rozdíl. Pro mě je tepelná úprava na pánvi s olejem smažení. Pece se v troubě.

    Ale teda vinou klobasu ještě obalovat v mouce.... to už je úplně jako opecenej chleba :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: opeces ji.

    takto:
    Pečená vinná klobása na špejli - Recept | Kaufland
    https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.pecena-vinna-klobasa-spejli.r_id=CZ_2712.html
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Doma taky jedině na pánvičce (s bramborama a čerstvým kysaným zelím, popř. v době vánoční se salátem), ale jednou za 5 let v kocovince jsem schopen se nechat zlákat a smaženýho vinnýho šneka si v restauraci objednat.

    Většinou toho pak teda hned lituju, protože to není dobrý. Ale ona obecně je vinná klobása málokdy dobrá, pokud ji nekoupím od svýho řezníka. Zkušenost mě naučila nevěřit zaručeným tipům „V Lidlu/Globusu/Tescu mají skvělou“. Nemají.
    KURE
    KURE --- ---
    RUTHLESS: pockej, a co s tou klobasou na panvicce delas?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: ja zase naprosto nedavam smazenou vinnou klobasu. To mi hlava nebere. Jedine na panvicce a s bramborem a spenatem.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Představa vinný klobásy se špenátem je pro mě šokující. Ale šokující takovým tím novátorským způsobem, že někdo takhle odvážně narušil můj bramborově salátovej stereotyp. Už se těším na zimu, jak klobásu se špenátem vyzkouším!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Nicmene teda... Moje vobla (prakticky vsechno z toho miluju, ale samozrejme to bohuzel nejim na dennim poradku)

    Vypecky - spenat
    kachna - cerveny zeli
    cmunda po kaplicku - JEDINE cerveny a totalne me dostava, ze je vetsinou s bilym, to jsem objevl asi pred dvema rokama a je mi smutno (s bilym si to prote nedam)
    veproknedlo - bily
    jitrnice - bily, ale asi cerstvy spis
    jelito - ani jedno asi
    knedliky plneny uzenym masem - urcite bily
    bazant - cerveny
    chlupaty knedliky - bily
    halušky se zelím - bily
    vinna klobasa - spenat
    bucek - bily nebo spenatik
    vrabec - jasnej spenat
    strudl se zelim - bily, ale cerveny nemusi byt blby.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BRUKEV: Máš pravdu, že na zelí jsem myslel. A v troubě bych se toho nebál, s remoskou se zatím oťukáváme, tak jsem tam nechtěl napoprvé narvat moc vlhkých věcí najednou, když už tam bylo to sugo.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: ja myslim, ze do se da narvat i to zeli. Se slaninou to vyslovene jedle.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Už druhý měsíc se s nadšením seznamuju se schopnostmi mojí skvělý remosky. Včera v rámci prokrastinace zkusmo „něcojakopizzašneci“, vevnitř samodomo sugo, domácí slanina a černý olivy.

    Nebyl bych Čech, abych neměl intenzivní pnutí narvat tam ještě všechny možný sejry od ajdamu přes camembert až po Nivu, ale odolal jsem, protože včera šlo především o technologický ověření možnosti pečení produktů tohoto druhu a v případě neúspěchu nemělo dojít k velkým škodám.

    Jak říká panpolrajch, drobné vizuelní nedostatky jsou známkou ruční práce, ale jináč se to povedlo a dá se to jíst. Ono se slaninou je všechno tak nějak moc dobrý.

    A příště už i se sýrem :D

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Dopici já mám chutě a hlad :-D
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    BRUKEV: Já se s tím potkala až na Šumavě. Dokonce jsme to kuře se zelím vyfasovali na snídani a exskorotchýně byla velmi pohoršena, když jsem si s desítkami omluv dala jen jogurt - takovou nálož by můj žaludek prostě nedal.

    Ten vývar - to byl rituál i u naší babi na Slovensku. Víkend co víkend. Bohužel občas s kohoutem nebo slepicí.
    Co jsem ale pak milovala - rezance (nudle) - na výběr s mákem nebo ořechy, nebo v opražené strouhance.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    QUANTI: to normálně děláme, je to kuře ala kachna a jen se posoli, pokminuje a na kazdy kousek masa da kousek sadla. Puboši maji tuhle upravu v nejvyšší topce :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    QUANTI: tak kure se zelim s knedlikem a la falesne kachne se dela v mem okoli bezne. Dobre nakminovane, nacesnekovane, kousek anglicke nebo speku, k tomu zeli, knedla, hned bych si dal.
    To mi pripomina, ze moji prarodice casto varivali kure, respektive slepici jakozto polevku. Maso se pak obralo, naporcovalo a jedlo se s bramborem a zelim. Jak dusenym, tak syrovym. To jsme jeste mivali slepice, kravy, kraliky v ramci hospodarstvi. Ted uz na to dve generace neni cas.
    Uplne mi teď zavonel slepici vyvar, co jsme driv delavali. Domaci testo z nasich vajec na nudle, nakrajet, prosusit na uterce na slunci, do vyvaru nakrajeny libecek a klidne i k nudlim par kousku brambor,...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Žiši a zelňáky! Na ty jsme tu zapomněli! A na kapustnicu!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Třeba takový krvavý kroupy jím jen s bílým kysaným zelím a bramborem, ale tam je důvod v tom, že je to ultrarychlá večeře, kdy člověk akorát ohřeje brambory od oběda a hodí na pánev ty kroupy a za 5 minut má hotovo.

    Kdybych se s tím chtěl crcat víc, tak by mě ke kroupám červený dušený zelí chuťově neuráželo.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KURE: Pohanku necháš pár hodin odmočit, pak ji cca 8-10 min vaříš.
    Opražíš na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu (nebo šunku, nebo kvalitní klobásku či párek) a jednu menší nadrobno nakrájenou mrkev. Opepříš, osolíš, přidáš oregáno. Pak zelí a pohanku, promícháš to.
    A navrch posypeš výhonky řeřichy nebo petržel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam