• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    QUANTI: to normálně děláme, je to kuře ala kachna a jen se posoli, pokminuje a na kazdy kousek masa da kousek sadla. Puboši maji tuhle upravu v nejvyšší topce :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    QUANTI: tak kure se zelim s knedlikem a la falesne kachne se dela v mem okoli bezne. Dobre nakminovane, nacesnekovane, kousek anglicke nebo speku, k tomu zeli, knedla, hned bych si dal.
    To mi pripomina, ze moji prarodice casto varivali kure, respektive slepici jakozto polevku. Maso se pak obralo, naporcovalo a jedlo se s bramborem a zelim. Jak dusenym, tak syrovym. To jsme jeste mivali slepice, kravy, kraliky v ramci hospodarstvi. Ted uz na to dve generace neni cas.
    Uplne mi teď zavonel slepici vyvar, co jsme driv delavali. Domaci testo z nasich vajec na nudle, nakrajet, prosusit na uterce na slunci, do vyvaru nakrajeny libecek a klidne i k nudlim par kousku brambor,...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Žiši a zelňáky! Na ty jsme tu zapomněli! A na kapustnicu!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Třeba takový krvavý kroupy jím jen s bílým kysaným zelím a bramborem, ale tam je důvod v tom, že je to ultrarychlá večeře, kdy člověk akorát ohřeje brambory od oběda a hodí na pánev ty kroupy a za 5 minut má hotovo.

    Kdybych se s tím chtěl crcat víc, tak by mě ke kroupám červený dušený zelí chuťově neuráželo.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KURE: Pohanku necháš pár hodin odmočit, pak ji cca 8-10 min vaříš.
    Opražíš na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu (nebo šunku, nebo kvalitní klobásku či párek) a jednu menší nadrobno nakrájenou mrkev. Opepříš, osolíš, přidáš oregáno. Pak zelí a pohanku, promícháš to.
    A navrch posypeš výhonky řeřichy nebo petržel.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    U nás se jí zelí v takovým množství, že by mi přišlo škoda se např. u kachny omezovat jen na červený zelí dušený na víně. Navíc když v pondělí upečeme dvě kila masa (vepř, kachna, kuře, všechno jedno) a porůznu se to v průběhu pracovního týdne konzumuje, tak by byla nuda k tomu jíst furt to samý zelí a přílohu. Takže kačka je jeden den s červeným a bramborovejma knedlíkama, dva dny na to s bílým kysaným a lokšema atd.
    KURE
    KURE --- ---
    ILLUZE: na tu pohanu se zelím máš nějaký konkrétní recept?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: Když už jsme u Polabí, moji příbuzní na Kolínsku dělali normálně pečené kuře s knedlíkem a zelím. Strašně mi to chutnalo. To je obecně oblast bizarních příloh: kromě knedlozela se tam ke kuřeti připravují domácí vaječné nudle a když jsem byla dítě, bylo to moje nejmilovanější jídlo na světě. Všichni se na mě koukají divně, ale ono to tak krásně klouže, omaštěný tím tukem z kuřete! ❤️ Zelí se teda dělalo domácí, z hlávky, oslazené a už nevím čím zahuštěné (moukou, jíškou? Já to nedělám, co jsem v dospělosti poznala sterilované a kysané, tak to vždycky jen vyklopím do hrnce a ochutím). Nicméně chci říct, že i ke kuřeti je zelí fajn. Případně Fatovo kuře tady z Nyxu, kdy se vycpe kuře směsí kysaného zelí a ostravské klobásy na (půl)kolečka.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RUTHLESS: Já vím, zadání je jiné, ale chybělo mi to tam ,-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RUTHLESS: Rizoto se špenátem a kuřecími srdíčky.
    Králík na česneku se špenátem.
    Těstoviny na yx způsobů se špenátem.
    Kuře pečené v zelí.
    Pohanka se zelím ,-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    U nás doma se jelo vždy pouze kysané zelí. Každý podzim 30kg do kameňáku. Následně kyselice, výpečky, cokoliv z jednoho pekáče (stehna/kotleta, plus brambor a zelí), vepřoknedlo, králík, jelito, jitrnice, segedín, halušky.
    Až díky manželce jsem začal jíst kromě kysaného i čerstvé zelí, což byla zajímavá změna. Ale spoustu jídel mám navždy spojenou s kysaným, i když to čerstvé je mnohdy vhodnější.
    Červené zelí max v restauraci, nebo u manželčiny tety. Dělá červené zelí luxusní a to říkala, že je to nějaký velmi jednoduchý postup. Už jsem zapomněl jaký, stačí mi, že mi to chutná na talíři :D
    MIST
    MIST --- ---
    SAMOUT: cervene delam ke kacene a zverine. Nejak to nemuzu srovnavat s bilym zelim, protoze ho varim se skorici, hrebickem, zalite vinem a pridane nastrouhane jablko. Vlastne je spis krupavy teply salat.
    WERKA
    WERKA --- ---
    RUTHLESS: Já nejím dušený zelí - ani červený ani bílý :). Ke všemu uvedenému bych si udělala salát ze syrového.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: pak se ukáže Polabí...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEFILA: a jestli a kolik sladit. Oaknse ukáže Polabí versus zbytek země.

    Jinak já zelí ráda a právě doma dost hledáme, k čemu ho jíst, aby to nebylo mastné tlusté nebo uzené.
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    Ještě může udělat anketu, zda zelí zahustit nebo ne (a když, tak čím)...
    Tam se teprve ukáže Morava vs Čechy :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Předevčírem jsem z mrazáku vztekle vypáčila obrovský kus čehosi, co tam fakt překáželo. Po rozmrazení se ukázalo, že se jedná o kus jehněte (zřejmě krk :D). Tak jsem ho nacpala do pomalého hrnce a ráno obrala rozpadající se maso, v rýžovaru upářila knedlík, uvařila zbytek zelí z ledničky a všechno jsme to sežrali :)

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    RUTHLESS: Vím no, jsou to dobroty, ale u nás se prostě tohle nikdy nevařilo a když jsem jednou za uherák v restauraci, nic z toho bych si neobjednala. Táta vždycky vařil hodně italskou, orientální a (velmi odlehčenou) francouzskou kuchyni, pěstoval na zahradě všechno možný, včetně chřestu, tak v tom tak pokračuju i já :).
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ja nad tím nikdy nějak nepřemýšlel a vždycky snědl co bylo na talíři. spoustu těch věcí doma nevařím, od rodičů jsem nic takovýho nikdy neměl takže asi nejsem zvyklý..?
    např. z kachny dělám jen prsa sous vide a zbytek jde do vývaru na "ramen"
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SAMOUT: KVZ jsem nedělala snad nikdy. Tak jednou za čtvrt roku máme kachnu, tu mám ráda, občas v zimě neodolám jitrnici, tak jednou do roka udělám vrabce. To je všechno. Bůček jen ke králíkovi pár plátků, bramboráky nedělám vůbec, protože je to smažený a těžký, knedlíky jsem přestala jíst tak nějak z dietních důvodů...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam