• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GRANTORINO: Sakra, to bych si dal, ale čím nahradit tu rýží?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    já jedu jen jasminovou a nedsvno jsou koupil u Vietnamců hnědou a vůbec mně nebaví ((
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: a to ještě koukám https://www.foodora.cz/restaurant/a6gv/samarkand, že mají rozvoz po Praze
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jsem se musela kouknout do historie a dám pár fancy obrázků z mýho IG z restaurave Samarkandu, takhle jsme tam debužírovali :) třeba to někoho inspiruje k návštěvě
    Samozřejmě nějaká jehněčí kotleta, hnízda a zbytek už si názvy nepamatuju...

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: ok, v Samarkandu jsme byli, ale nemělo jsme plov :) dík za typ, do Holešovic bych zajela kouknout
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Odkazovaný recept právě používá kulatozrnnou rýži na suši, ani basmati, ani žádnou uzbeckou, což přičítám tomu, že to chtěli udělat víc fancy pro své americké publikum.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Taky nejsem expert. :) Jak jsem psal, přišla mi od pohledu trochu delší než běžná indická basmati, kterou kupuju (taky vesměs od Vietnamců), tam ji prodávají jako že to je rejže na plov/pilaf, ale jinak nevím, čím se liší (kromě cenovky :))).
    Jsou v holešovické tržnici v Hale 22, tak tam můžeš na ně někdy mrknout. Mají manty, samsu, sladkosti i mívají hovotý plov.
    Jinak dělal jsem to i s tou kulatozrnnou ne úplně fancy suši rýží (viz NYT recept) a byl taky vynikající.
    Rozinky taky dávám vždycky, taky mi chutnají, stejně jako to granátové jablko.
    Dávají je i v restauraci Samarkand (P10).
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: obrázek ilustrační, není můj *
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    APRILMOUSE: no mě teda ten íránský kuchař říkal u jehněčího kebab, že právě česnek tu "jehněčí" chuť ješte víc podpoří ve skutečnosti :) a že on nakládá to maso do nějaký směsi s kurkumu trošku a potom si na to maso v íránský kebabu při konzumaci dávají máslo aby to bylo jemnější
    Taky jedna verze je to namlit na maximum, co to jde a plácat z toho kebab, taky už jsem dělala.

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak nevím o rýži moc, ale tohle jsem vygooglila
    "1. Basmati rýže
    Druh rýže pěstovaný na svazích Himalájí v Indii a Pákistánu, pouze rýže vypěstovaná zde se smí nazývat Basmati."
    ...
    Ale zase tohle
    "Our consistent efforts have earned us the name among the producer of Basmati Rice in Uzbekistan. Our product range is herbal and has natural properties, which make them a healthier option." https://www.alfizaherbal.com/basmati-rice-in-uzbekistan.html
    ...
    Tak co teda? Mají vlastní uzbeckou basmati jo?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    SPIKE411: juknu, díky! Mne prave ta ovcovitost vubec nevadí, naopak se mi úplně z te vune sbihaji sliny. My ted byli pracovne v Chorvatsku a místní nam pekli jehne a vlastne ho jen nasolili a grilovali a bylo nebetycny. Prave jsme s nima o tom mluvili, ze u nas se lidi zbavujou te typické chuti cesnekem a kdovi cim a oni naopak ji vyzdvihuji
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: já ty rozinky tam dávám, že je tam taky hodili a basmati používám jen proto, že toho kupujeme vždycky 10kg pytel a vaříme dost i "vietnamskou" a asijskou kuchyni a tak... Jaká by měla správně ta rýže být nevím, co tam mají za rýži typově v Uzbekistánu?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    V tom receptu se ta rýže nemíchá s ostatními ingrediencemi, ale v hrnci jsou pěkně vrstvy masa (a cibulí), mrkve a nakonec rýže, která se tak dělá vlastně v páře. Funguje to výborně, on nějaký ten olej a spousta aromatu toho masa a mrkve vybublá, takže ta rýže je voňavá, skvělá na skus…

    Jo a ten recept teda nepoužívá basmati, což podezřívám, že je "amerikanizací" receptu. Dá se asi vcelku s jakoukoli, záleží, jak moc autentické to chceš mít.

    Uzbekové tu v tržnici prodávají i svoji basmati na plov (oproti indické je teda myslím ještě podlouhlejší a asi dvakrát dražší 🤡).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    APRILMOUSE: Přesně, jak píše GT, udělal bych plov. A místo dřišťálu rozinky, dávají to u nás i Uzbekové (potažmo Uzbek v tržnici mi říkal, že to tam dávají při svátečních příležitostech).

    Dělal jsem tenhle recept i s jehněčím a byl vynikající, beran asi bude teda potřebovat delší dobu, než na něj přidáš další suroviny.
    [SPIKE411 @ Rádi jíme...]

    Měl jsem taky vynikající birjáni (biryani) z berana, kamarád Ind pochvalně mručel a kýval hlavou, když jsem mu říkal, že kousky masa byly ještě s kostí, že prej takhle to má správně bejt.

    No a na Slovensku baraní guláš.

    Do boršče by se asi taky dal (otec dělá spolu s hovězím a vepřovým masem).

    Vím, že někomu beran strašně smrdí, tak to snad všelijak nakládají, hodně toho aromatu je myslím v tuku, který můžeš ořezat.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Včera cestou z chalupy žena na švestce u silnice uviděla růst sírovec, tak jsme pro něj vylezli - zítra ho máme s rýží na kari:



    A takhle vypadal čerstvý s česnekem a cibulkou okořeněný paprikou na chlebu:

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    GRANTORINO: dříšťál by se mel dat sehnat i u nas... minule jsem na to koukal, byl v pytliku jako susena bylina vedle sipku a rakytniku v jednom mem lepsim kramku, kam chodim pro bylinky... :O))
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    APRILMOUSE: jo takhle, já tam dávám kvalitní ze Sapy basmati obvykle a dám to tam až tak 1vhodinu před koncem a právě neplave ve vodě, ale obalí se tou mastnotu, to s tím promíchám. Ale stačilo by jí samozřejmě i 30 min...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GRANTORINO: no ja mam obavu spis z ty rýže, aby po 4 hodinach nebyla na padrť :-)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    APRILMOUSE: no já totiž smažím v těch rozbitých nerez papiňácích s indukční dnem, protože je to dost velký a supr to drží teplo :)) takže bych to nějak osmahla a pak dala do toho pomalýho hrnce, ale třeba na 3-4h... Asi jako kachnu. Nicméně já mám ráda, když se to maso rozpadá.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GRANTORINO: no jakoby mam vyber normální hrnec, papiňák a pomaly hrnec. Ještě tu jakoby mam domácí pekárnu a horkovzdusnou fritezu, ale to nebude to pravy 🤭🤭🤭 tak asi spis normalni hrnec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam