• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: Echt anyzova palenka je pastis :D
    Ale ty bonbóny z ikea musím zkusit.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MAR_TINA: No jo, holt nemůžu mít všechno.

Až budu někdy objednávat hákarl a tu speciální anýzovou pálenku, co se k tomu správně pije, tak na e-shopu přihodím do košíku i nějaký echt bonbóny. Ale objednávat je sólo by se nevyplatilo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAR_TINA: Legrační na tom je, že já je ani nechtěl kupovat, ale přítelkyně je měla prostě na "must have" seznamu, tak jsme je koupili. Zkusila jeden a ten snad vyplivla. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak teda před časem jsem si zvykl ráno do míchaných vajíček dávat kurkumu (ať jsou zlutější, že jo :)), do másla ještě před vajíčky, a zjistil jsem (když jsem to zas zkusil bez ní), že mi to vlastně dost chutná, a teď mě napadlo na ně strouhnout navíc trochu muškátovýho oříšku a taky to není špatný. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOCKINEZ: ikea sou málo salmiak :(
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: Já miluju domácí chleba narvanej semínkama fenyklu nebo anýzu.

A ano, po severskejch slanejch lékořicovejch bonbónech bych se utloukl a vždycky mám pocit hrdosti, když opouštím IKEA jen s jedním sáčkem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIKE411: je to pár týdnů, co jsem dostala úplně boží dvě krabičky finských salmiakových bonbonů. Šetřím si je.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    "Lékořice" na úrovni toho anýzu nebo fenyklu je moc fajn.

[SPIKE411 @ Rádi jíme...]
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: OK. Já naštěstí miluju jak koriandr, tak římský kmín a lékořice je snesitelná (po výletu do Finska jsem neohroženě spořádal balení jejich slaných lékořicových bonbónů, i když teda první jsem málem vyplivnul; holt acquired taste :)).

MAR_TINA: Já tam ten náznak jakože malinko taky rozpoznám, ale naštěstí mě to nějak neomezuje. :)

Třeba tohle je vynikající.
    Mrkvová polévka s pomerančem | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/92-mrkvova-polevka-s-pomerancem
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KURE: já tam cumin třeba vůbec nedávám :) takze ho jednoduše vynech
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIKE411: mám lehkou mýdlovou mutaci a hrozně mi to chutná :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Ale jak už píše SPIKE níže, fenykl ani anýz nechutná podobně jako římskej kmín.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Tak ten problém je, ze někomu nechutna rimskej kmín, tudíž náhrada něčím, co chutná podobně, je krok vedle. To není to co chce
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: Však jo. Pro mě to bylo z nouze „jedna divná chuť místo druhý divný chuti“. A třeba v šakšuce mi to chutnalo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GALE: No hlavně někteří lidé mají v genetické výbavě nějakou mutaci, která ovlivňuje jejich čich a pak jim koriandr chutná jako mýdlo. Chudáci. :)

(Ale prej se to dá zlepšit opakovanou expozicí a pomáhá ten koriandr nasekat.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: Fenykl a anýz je za mě chuť lékořice. Což si teda nespojuju ani s římským kmínem, ani naším kmínem, což mě překvapilo tady (ani ten estragon/tarragon mi teda nesedí):
    https://www.thekitchn.com/tastes-like-licorice-how-many-122526
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Ten asi nenahradíš. Taky nemusím římský kmín a tak ho dávám málo jen na dotažení chuti. Na jídlo pak dám čerstvý koriandr, ale ten taky není nic extra pro konzervativní stravniky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když jsme jeli do USA, „náš“ kmín jsme si pro sichr vzali s sebou, protože jsme tušili, že tam možná nepůjde sehnat. A dobře jsme udělali :)

SPIKE411: Hm, když mi došel římskej kmín, tak jsem z nouze použil fenykl nebo anýz. A chutnalo mi to. Ale co tak mám zkušenost, tak lidem neoblibujícím římskej kmín většinou navaluje i z fenyklu apod. Tak to chce opatrně zkusit :)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: jj vim o tom. A slyšel jsem různé historky se zámenou. Čeanečka s cuminem nebo humus z kmínem:D

Ale v tomhle případě by to asi "nahradit" šlo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: *caraway

(Píšu to pro jistotu proto, že jsem se x-krát setkal s tím, že si to lidi spletli a pak se divili. :))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A pokud někdo nemá rád chuť římského kmínu, tak nevím, co poradit. Znamená to teda asi nahradit něčím úplně jinak chutnajícím/vonícím… tak asi něčím, co ten člověk má rád no. :D Těžko radit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam