• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GALE: No hlavně někteří lidé mají v genetické výbavě nějakou mutaci, která ovlivňuje jejich čich a pak jim koriandr chutná jako mýdlo. Chudáci. :)

    (Ale prej se to dá zlepšit opakovanou expozicí a pomáhá ten koriandr nasekat.)
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Ten asi nenahradíš. Taky nemusím římský kmín a tak ho dávám málo jen na dotažení chuti. Na jídlo pak dám čerstvý koriandr, ale ten taky není nic extra pro konzervativní stravniky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když jsme jeli do USA, „náš“ kmín jsme si pro sichr vzali s sebou, protože jsme tušili, že tam možná nepůjde sehnat. A dobře jsme udělali :)

    SPIKE411: Hm, když mi došel římskej kmín, tak jsem z nouze použil fenykl nebo anýz. A chutnalo mi to. Ale co tak mám zkušenost, tak lidem neoblibujícím římskej kmín většinou navaluje i z fenyklu apod. Tak to chce opatrně zkusit :)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: jj vim o tom. A slyšel jsem různé historky se zámenou. Čeanečka s cuminem nebo humus z kmínem:D

    Ale v tomhle případě by to asi "nahradit" šlo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: *caraway

    (Píšu to pro jistotu proto, že jsem se x-krát setkal s tím, že si to lidi spletli a pak se divili. :))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A pokud někdo nemá rád chuť římského kmínu, tak nevím, co poradit. Znamená to teda asi nahradit něčím úplně jinak chutnajícím/vonícím… tak asi něčím, co ten člověk má rád no. :D Těžko radit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURE: Pro jistotu: cumin je římský kmín, ne "náš" kmín (carway). Úplně jiná rostlina.
    (Vím, že někdo někde před pár dny psal, že je alergický na kmín.)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411:
    GRANTORINO: hele, půjde to zbabicovat tak, že tam nebude cumin? Čím ho nahradit pro ultra konzervativní stravniky?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Самый Вкусный Лагман! Уйгурский Лагман!Уйгурская Кухня😋 Король Лагманов🔥#уйгурлагман#лагман
    https://youtu.be/UPmLIsPi7ew?si=N5qs5UGOc5viVJhE
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KID_MCHUTT: bulgur, pak už asi zbývají jenom nějaké nudle. Ty v Uzbekistánu jedou taky ve velkým
    Ale musíš si je vlastnoručně vyrobit :)
    Lagman – Uzbek beef noodle soup with vegetables | Mazza
    https://youtu.be/0g5sgcw1xwY?si=JiDROXb-fK4b2jLB
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GRANTORINO: Sakra, to bych si dal, ale čím nahradit tu rýží?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    já jedu jen jasminovou a nedsvno jsou koupil u Vietnamců hnědou a vůbec mně nebaví ((
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: a to ještě koukám https://www.foodora.cz/restaurant/a6gv/samarkand, že mají rozvoz po Praze
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jsem se musela kouknout do historie a dám pár fancy obrázků z mýho IG z restaurave Samarkandu, takhle jsme tam debužírovali :) třeba to někoho inspiruje k návštěvě
    Samozřejmě nějaká jehněčí kotleta, hnízda a zbytek už si názvy nepamatuju...

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: ok, v Samarkandu jsme byli, ale nemělo jsme plov :) dík za typ, do Holešovic bych zajela kouknout
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Odkazovaný recept právě používá kulatozrnnou rýži na suši, ani basmati, ani žádnou uzbeckou, což přičítám tomu, že to chtěli udělat víc fancy pro své americké publikum.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Taky nejsem expert. :) Jak jsem psal, přišla mi od pohledu trochu delší než běžná indická basmati, kterou kupuju (taky vesměs od Vietnamců), tam ji prodávají jako že to je rejže na plov/pilaf, ale jinak nevím, čím se liší (kromě cenovky :))).
    Jsou v holešovické tržnici v Hale 22, tak tam můžeš na ně někdy mrknout. Mají manty, samsu, sladkosti i mívají hovotý plov.
    Jinak dělal jsem to i s tou kulatozrnnou ne úplně fancy suši rýží (viz NYT recept) a byl taky vynikající.
    Rozinky taky dávám vždycky, taky mi chutnají, stejně jako to granátové jablko.
    Dávají je i v restauraci Samarkand (P10).
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: obrázek ilustrační, není můj *
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    APRILMOUSE: no mě teda ten íránský kuchař říkal u jehněčího kebab, že právě česnek tu "jehněčí" chuť ješte víc podpoří ve skutečnosti :) a že on nakládá to maso do nějaký směsi s kurkumu trošku a potom si na to maso v íránský kebabu při konzumaci dávají máslo aby to bylo jemnější
    Taky jedna verze je to namlit na maximum, co to jde a plácat z toho kebab, taky už jsem dělala.

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak nevím o rýži moc, ale tohle jsem vygooglila
    "1. Basmati rýže
    Druh rýže pěstovaný na svazích Himalájí v Indii a Pákistánu, pouze rýže vypěstovaná zde se smí nazývat Basmati."
    ...
    Ale zase tohle
    "Our consistent efforts have earned us the name among the producer of Basmati Rice in Uzbekistan. Our product range is herbal and has natural properties, which make them a healthier option." https://www.alfizaherbal.com/basmati-rice-in-uzbekistan.html
    ...
    Tak co teda? Mají vlastní uzbeckou basmati jo?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    SPIKE411: juknu, díky! Mne prave ta ovcovitost vubec nevadí, naopak se mi úplně z te vune sbihaji sliny. My ted byli pracovne v Chorvatsku a místní nam pekli jehne a vlastne ho jen nasolili a grilovali a bylo nebetycny. Prave jsme s nima o tom mluvili, ze u nas se lidi zbavujou te typické chuti cesnekem a kdovi cim a oni naopak ji vyzdvihuji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam