• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GALE: No hlavně někteří lidé mají v genetické výbavě nějakou mutaci, která ovlivňuje jejich čich a pak jim koriandr chutná jako mýdlo. Chudáci. :)

    (Ale prej se to dá zlepšit opakovanou expozicí a pomáhá ten koriandr nasekat.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: Fenykl a anýz je za mě chuť lékořice. Což si teda nespojuju ani s římským kmínem, ani naším kmínem, což mě překvapilo tady (ani ten estragon/tarragon mi teda nesedí):
    https://www.thekitchn.com/tastes-like-licorice-how-many-122526
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Ten asi nenahradíš. Taky nemusím římský kmín a tak ho dávám málo jen na dotažení chuti. Na jídlo pak dám čerstvý koriandr, ale ten taky není nic extra pro konzervativní stravniky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když jsme jeli do USA, „náš“ kmín jsme si pro sichr vzali s sebou, protože jsme tušili, že tam možná nepůjde sehnat. A dobře jsme udělali :)

    SPIKE411: Hm, když mi došel římskej kmín, tak jsem z nouze použil fenykl nebo anýz. A chutnalo mi to. Ale co tak mám zkušenost, tak lidem neoblibujícím římskej kmín většinou navaluje i z fenyklu apod. Tak to chce opatrně zkusit :)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: jj vim o tom. A slyšel jsem různé historky se zámenou. Čeanečka s cuminem nebo humus z kmínem:D

    Ale v tomhle případě by to asi "nahradit" šlo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: *caraway

    (Píšu to pro jistotu proto, že jsem se x-krát setkal s tím, že si to lidi spletli a pak se divili. :))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A pokud někdo nemá rád chuť římského kmínu, tak nevím, co poradit. Znamená to teda asi nahradit něčím úplně jinak chutnajícím/vonícím… tak asi něčím, co ten člověk má rád no. :D Těžko radit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURE: Pro jistotu: cumin je římský kmín, ne "náš" kmín (carway). Úplně jiná rostlina.
    (Vím, že někdo někde před pár dny psal, že je alergický na kmín.)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411:
    GRANTORINO: hele, půjde to zbabicovat tak, že tam nebude cumin? Čím ho nahradit pro ultra konzervativní stravniky?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Самый Вкусный Лагман! Уйгурский Лагман!Уйгурская Кухня😋 Король Лагманов🔥#уйгурлагман#лагман
    https://youtu.be/UPmLIsPi7ew?si=N5qs5UGOc5viVJhE
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KID_MCHUTT: bulgur, pak už asi zbývají jenom nějaké nudle. Ty v Uzbekistánu jedou taky ve velkým
    Ale musíš si je vlastnoručně vyrobit :)
    Lagman – Uzbek beef noodle soup with vegetables | Mazza
    https://youtu.be/0g5sgcw1xwY?si=JiDROXb-fK4b2jLB
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GRANTORINO: Sakra, to bych si dal, ale čím nahradit tu rýží?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    já jedu jen jasminovou a nedsvno jsou koupil u Vietnamců hnědou a vůbec mně nebaví ((
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: a to ještě koukám https://www.foodora.cz/restaurant/a6gv/samarkand, že mají rozvoz po Praze
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jsem se musela kouknout do historie a dám pár fancy obrázků z mýho IG z restaurave Samarkandu, takhle jsme tam debužírovali :) třeba to někoho inspiruje k návštěvě
    Samozřejmě nějaká jehněčí kotleta, hnízda a zbytek už si názvy nepamatuju...

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: ok, v Samarkandu jsme byli, ale nemělo jsme plov :) dík za typ, do Holešovic bych zajela kouknout
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Odkazovaný recept právě používá kulatozrnnou rýži na suši, ani basmati, ani žádnou uzbeckou, což přičítám tomu, že to chtěli udělat víc fancy pro své americké publikum.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Taky nejsem expert. :) Jak jsem psal, přišla mi od pohledu trochu delší než běžná indická basmati, kterou kupuju (taky vesměs od Vietnamců), tam ji prodávají jako že to je rejže na plov/pilaf, ale jinak nevím, čím se liší (kromě cenovky :))).
    Jsou v holešovické tržnici v Hale 22, tak tam můžeš na ně někdy mrknout. Mají manty, samsu, sladkosti i mívají hovotý plov.
    Jinak dělal jsem to i s tou kulatozrnnou ne úplně fancy suši rýží (viz NYT recept) a byl taky vynikající.
    Rozinky taky dávám vždycky, taky mi chutnají, stejně jako to granátové jablko.
    Dávají je i v restauraci Samarkand (P10).
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: obrázek ilustrační, není můj *
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    APRILMOUSE: no mě teda ten íránský kuchař říkal u jehněčího kebab, že právě česnek tu "jehněčí" chuť ješte víc podpoří ve skutečnosti :) a že on nakládá to maso do nějaký směsi s kurkumu trošku a potom si na to maso v íránský kebabu při konzumaci dávají máslo aby to bylo jemnější
    Taky jedna verze je to namlit na maximum, co to jde a plácat z toho kebab, taky už jsem dělala.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam