• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Ale jak už píše SPIKE níže, fenykl ani anýz nechutná podobně jako římskej kmín.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Tak ten problém je, ze někomu nechutna rimskej kmín, tudíž náhrada něčím, co chutná podobně, je krok vedle. To není to co chce
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: Však jo. Pro mě to bylo z nouze „jedna divná chuť místo druhý divný chuti“. A třeba v šakšuce mi to chutnalo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GALE: No hlavně někteří lidé mají v genetické výbavě nějakou mutaci, která ovlivňuje jejich čich a pak jim koriandr chutná jako mýdlo. Chudáci. :)

    (Ale prej se to dá zlepšit opakovanou expozicí a pomáhá ten koriandr nasekat.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: Fenykl a anýz je za mě chuť lékořice. Což si teda nespojuju ani s římským kmínem, ani naším kmínem, což mě překvapilo tady (ani ten estragon/tarragon mi teda nesedí):
    https://www.thekitchn.com/tastes-like-licorice-how-many-122526
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Ten asi nenahradíš. Taky nemusím římský kmín a tak ho dávám málo jen na dotažení chuti. Na jídlo pak dám čerstvý koriandr, ale ten taky není nic extra pro konzervativní stravniky.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když jsme jeli do USA, „náš“ kmín jsme si pro sichr vzali s sebou, protože jsme tušili, že tam možná nepůjde sehnat. A dobře jsme udělali :)

    SPIKE411: Hm, když mi došel římskej kmín, tak jsem z nouze použil fenykl nebo anýz. A chutnalo mi to. Ale co tak mám zkušenost, tak lidem neoblibujícím římskej kmín většinou navaluje i z fenyklu apod. Tak to chce opatrně zkusit :)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: jj vim o tom. A slyšel jsem různé historky se zámenou. Čeanečka s cuminem nebo humus z kmínem:D

    Ale v tomhle případě by to asi "nahradit" šlo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: *caraway

    (Píšu to pro jistotu proto, že jsem se x-krát setkal s tím, že si to lidi spletli a pak se divili. :))
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A pokud někdo nemá rád chuť římského kmínu, tak nevím, co poradit. Znamená to teda asi nahradit něčím úplně jinak chutnajícím/vonícím… tak asi něčím, co ten člověk má rád no. :D Těžko radit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURE: Pro jistotu: cumin je římský kmín, ne "náš" kmín (carway). Úplně jiná rostlina.
    (Vím, že někdo někde před pár dny psal, že je alergický na kmín.)
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411:
    GRANTORINO: hele, půjde to zbabicovat tak, že tam nebude cumin? Čím ho nahradit pro ultra konzervativní stravniky?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Самый Вкусный Лагман! Уйгурский Лагман!Уйгурская Кухня😋 Король Лагманов🔥#уйгурлагман#лагман
    https://youtu.be/UPmLIsPi7ew?si=N5qs5UGOc5viVJhE
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KID_MCHUTT: bulgur, pak už asi zbývají jenom nějaké nudle. Ty v Uzbekistánu jedou taky ve velkým
    Ale musíš si je vlastnoručně vyrobit :)
    Lagman – Uzbek beef noodle soup with vegetables | Mazza
    https://youtu.be/0g5sgcw1xwY?si=JiDROXb-fK4b2jLB
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GRANTORINO: Sakra, to bych si dal, ale čím nahradit tu rýží?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    já jedu jen jasminovou a nedsvno jsou koupil u Vietnamců hnědou a vůbec mně nebaví ((
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: a to ještě koukám https://www.foodora.cz/restaurant/a6gv/samarkand, že mají rozvoz po Praze
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jsem se musela kouknout do historie a dám pár fancy obrázků z mýho IG z restaurave Samarkandu, takhle jsme tam debužírovali :) třeba to někoho inspiruje k návštěvě
    Samozřejmě nějaká jehněčí kotleta, hnízda a zbytek už si názvy nepamatuju...

    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: ok, v Samarkandu jsme byli, ale nemělo jsme plov :) dík za typ, do Holešovic bych zajela kouknout
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Odkazovaný recept právě používá kulatozrnnou rýži na suši, ani basmati, ani žádnou uzbeckou, což přičítám tomu, že to chtěli udělat víc fancy pro své americké publikum.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam