• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KID_MCHUTT: no to bohužel moc nepomůže. Plov teda fakt není dietní :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KID_MCHUTT: hledáš květákovou rýži
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GRANTORINO: ty taky nemůžu. Sakra, budu muset počkat, až shodím aspoň půlku toho prasete a najedu na víceméně normální jídla... :(
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DOCKINEZ: dělám si fenyklovej čaj... jo jsem na to ujetá, pije se to při kojení, ale mně to chutná i tak :)) prostě zaliju fenykl horkou vodou... stejně jako anýz v čajové směsi můžu velice
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: já mám ráda kopr bez koprovky, vlastně se mi navalovalo z toho sladkokyselého bešamelu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    QUANTI: Těžko říct. Z kopru nebo spíš koprovky se mi trochu navalovalo z dětství (ona za to mohla asi taky trochu tehdejší konzistence), teď vůbec, naopak si dám rád kopr v čemkoli. :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SPIKE411: Hlásím mejdlo, ze začátku se mi z koriandru úplně navalovalo, teď už mi v mírným množství nevadí (tam, kam organicky patří). Zato z kopru je mi šoufl od batolete doteď, jestli to taky není nějaká mutace 😅
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad koriandr – asi můj úplně nejoblíbenější recept vůbec… (a navíc je tam můj oblíbený zázvor)

Mauritian chicken daube | Jamie Oliver
    https://www.jamieoliver.com/features/mauritian-chicken-daube/

Většinou se teda nemažu s čerstvým tymiánem, prostě dám trochu víc sušeného. A místo čerstvé chili papričky normálně chili vločky.
    Kuřecí (horní) stehna nechávám i s kostí, ono to pak není problém vykostit dodatečně, protože to maso z toho odpadává. Kůže nechám kočkám.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Já měl na mysli tohle

What exactly is "Brennivín"? | Icelandmag
    https://icelandmag.is/article/what-exactly-brennivin

Ale co tak koukám, tak si to blbě pamatuju a tenhle šnaps anýz přímo neobsahuje, byť v chuti tam nějaká podobnost je:

The dominant flavour in Icelandic Brennivín is cumin and caraway, which gives it a taste some find reminiscent of anise or liquorice.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: Echt anyzova palenka je pastis :D
    Ale ty bonbóny z ikea musím zkusit.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MAR_TINA: No jo, holt nemůžu mít všechno.

Až budu někdy objednávat hákarl a tu speciální anýzovou pálenku, co se k tomu správně pije, tak na e-shopu přihodím do košíku i nějaký echt bonbóny. Ale objednávat je sólo by se nevyplatilo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAR_TINA: Legrační na tom je, že já je ani nechtěl kupovat, ale přítelkyně je měla prostě na "must have" seznamu, tak jsme je koupili. Zkusila jeden a ten snad vyplivla. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak teda před časem jsem si zvykl ráno do míchaných vajíček dávat kurkumu (ať jsou zlutější, že jo :)), do másla ještě před vajíčky, a zjistil jsem (když jsem to zas zkusil bez ní), že mi to vlastně dost chutná, a teď mě napadlo na ně strouhnout navíc trochu muškátovýho oříšku a taky to není špatný. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOCKINEZ: ikea sou málo salmiak :(
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: Já miluju domácí chleba narvanej semínkama fenyklu nebo anýzu.

A ano, po severskejch slanejch lékořicovejch bonbónech bych se utloukl a vždycky mám pocit hrdosti, když opouštím IKEA jen s jedním sáčkem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIKE411: je to pár týdnů, co jsem dostala úplně boží dvě krabičky finských salmiakových bonbonů. Šetřím si je.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    "Lékořice" na úrovni toho anýzu nebo fenyklu je moc fajn.

[SPIKE411 @ Rádi jíme...]
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: OK. Já naštěstí miluju jak koriandr, tak římský kmín a lékořice je snesitelná (po výletu do Finska jsem neohroženě spořádal balení jejich slaných lékořicových bonbónů, i když teda první jsem málem vyplivnul; holt acquired taste :)).

MAR_TINA: Já tam ten náznak jakože malinko taky rozpoznám, ale naštěstí mě to nějak neomezuje. :)

Třeba tohle je vynikající.
    Mrkvová polévka s pomerančem | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/92-mrkvova-polevka-s-pomerancem
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KURE: já tam cumin třeba vůbec nedávám :) takze ho jednoduše vynech
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIKE411: mám lehkou mýdlovou mutaci a hrozně mi to chutná :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Ale jak už píše SPIKE níže, fenykl ani anýz nechutná podobně jako římskej kmín.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Tak ten problém je, ze někomu nechutna rimskej kmín, tudíž náhrada něčím, co chutná podobně, je krok vedle. To není to co chce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam