• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GRANTORINO: U nás se zrovna kojí, takže fenyklovej čaj je v permanenci. A že mi to atraktivně voní, tak jsem tyhle čaje podporující laktaci musel zkusit taky, haha :)

    SPIKE411: Na kimči je fascinující, jak je to takový univerzální dobro, který můžeš vrznout skoro do všeho.

    Přijdeš domů z hor, chceš se najíst a v mražáku je akorát kuřecí vývar? Snadná pomoc! Vývar rozmrazit, přidat kimči a fakultativně nudle a/nebo houby a plnohodnotná polévka je na světě v cuku letu.

    SPIKE411: Moje paní taky není Češka. Mnohdy mě překvapí její řekněme neortodoxní přístup k českým klasikám, kdy se nezdráhá sáhnout po mým Agentovi a udělat si např. rajskou na steroidech :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Já to nechávámm až na strávníkovi, ať si to promíchá na talíři. Jak je to v těch vrstvách, tak se dá pěkně naložit nejprve rýže a na to pak to maso a mrkev.

    Jinak mi mírně připálená rýže nevadí. Ale na to mám kdyžtak smaženou rýži s kimčchi. :)
    Kimchi Fried Rice Recipe
    https://cooking.nytimes.com/recipes/1018097-kimchi-fried-rice
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: no právě :) nepřipaluješ, jenže my máme rádi tu spečenou rýži. ale jak se to promíchá no.. ale uznávám, že to je naše specialita, obecně se to nemá připalovat asi no.. jenže já to dělám schválně. samozřejmě, že ta rýže je hotová za 15 minut...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KID_MCHUTT: no to bohužel moc nepomůže. Plov teda fakt není dietní :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A tak květák se dá taky připálit. :)

    Ale hlavně já teda ten plov nijak nepřipaluju. Vzhledem k tomu, že ta rýže je na mocné vrstvě masa a nakrouhané mrkve, tak si ani nedovedu představit, jak by se mi připálila. :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MAR_TINA: ta nevydrží to "připálení"/karamelizaci, taky mě to napadlo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KID_MCHUTT: hledáš květákovou rýži
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    GRANTORINO: ty taky nemůžu. Sakra, budu muset počkat, až shodím aspoň půlku toho prasete a najedu na víceméně normální jídla... :(
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    DOCKINEZ: dělám si fenyklovej čaj... jo jsem na to ujetá, pije se to při kojení, ale mně to chutná i tak :)) prostě zaliju fenykl horkou vodou... stejně jako anýz v čajové směsi můžu velice
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: já mám ráda kopr bez koprovky, vlastně se mi navalovalo z toho sladkokyselého bešamelu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    QUANTI: Těžko říct. Z kopru nebo spíš koprovky se mi trochu navalovalo z dětství (ona za to mohla asi taky trochu tehdejší konzistence), teď vůbec, naopak si dám rád kopr v čemkoli. :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SPIKE411: Hlásím mejdlo, ze začátku se mi z koriandru úplně navalovalo, teď už mi v mírným množství nevadí (tam, kam organicky patří). Zato z kopru je mi šoufl od batolete doteď, jestli to taky není nějaká mutace 😅
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad koriandr – asi můj úplně nejoblíbenější recept vůbec… (a navíc je tam můj oblíbený zázvor)

    Mauritian chicken daube | Jamie Oliver
    https://www.jamieoliver.com/features/mauritian-chicken-daube/

    Většinou se teda nemažu s čerstvým tymiánem, prostě dám trochu víc sušeného. A místo čerstvé chili papričky normálně chili vločky.
    Kuřecí (horní) stehna nechávám i s kostí, ono to pak není problém vykostit dodatečně, protože to maso z toho odpadává. Kůže nechám kočkám.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Já měl na mysli tohle

    What exactly is "Brennivín"? | Icelandmag
    https://icelandmag.is/article/what-exactly-brennivin

    Ale co tak koukám, tak si to blbě pamatuju a tenhle šnaps anýz přímo neobsahuje, byť v chuti tam nějaká podobnost je:

    The dominant flavour in Icelandic Brennivín is cumin and caraway, which gives it a taste some find reminiscent of anise or liquorice.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: Echt anyzova palenka je pastis :D
    Ale ty bonbóny z ikea musím zkusit.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MAR_TINA: No jo, holt nemůžu mít všechno.

    Až budu někdy objednávat hákarl a tu speciální anýzovou pálenku, co se k tomu správně pije, tak na e-shopu přihodím do košíku i nějaký echt bonbóny. Ale objednávat je sólo by se nevyplatilo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAR_TINA: Legrační na tom je, že já je ani nechtěl kupovat, ale přítelkyně je měla prostě na "must have" seznamu, tak jsme je koupili. Zkusila jeden a ten snad vyplivla. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak teda před časem jsem si zvykl ráno do míchaných vajíček dávat kurkumu (ať jsou zlutější, že jo :)), do másla ještě před vajíčky, a zjistil jsem (když jsem to zas zkusil bez ní), že mi to vlastně dost chutná, a teď mě napadlo na ně strouhnout navíc trochu muškátovýho oříšku a taky to není špatný. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOCKINEZ: ikea sou málo salmiak :(
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: Já miluju domácí chleba narvanej semínkama fenyklu nebo anýzu.

    A ano, po severskejch slanejch lékořicovejch bonbónech bych se utloukl a vždycky mám pocit hrdosti, když opouštím IKEA jen s jedním sáčkem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIKE411: je to pár týdnů, co jsem dostala úplně boží dvě krabičky finských salmiakových bonbonů. Šetřím si je.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    "Lékořice" na úrovni toho anýzu nebo fenyklu je moc fajn.

    [SPIKE411 @ Rádi jíme...]
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: OK. Já naštěstí miluju jak koriandr, tak římský kmín a lékořice je snesitelná (po výletu do Finska jsem neohroženě spořádal balení jejich slaných lékořicových bonbónů, i když teda první jsem málem vyplivnul; holt acquired taste :)).

    MAR_TINA: Já tam ten náznak jakože malinko taky rozpoznám, ale naštěstí mě to nějak neomezuje. :)

    Třeba tohle je vynikající.
    Mrkvová polévka s pomerančem | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/92-mrkvova-polevka-s-pomerancem
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KURE: já tam cumin třeba vůbec nedávám :) takze ho jednoduše vynech
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIKE411: mám lehkou mýdlovou mutaci a hrozně mi to chutná :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Ale jak už píše SPIKE níže, fenykl ani anýz nechutná podobně jako římskej kmín.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: Tak ten problém je, ze někomu nechutna rimskej kmín, tudíž náhrada něčím, co chutná podobně, je krok vedle. To není to co chce
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: Však jo. Pro mě to bylo z nouze „jedna divná chuť místo druhý divný chuti“. A třeba v šakšuce mi to chutnalo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GALE: No hlavně někteří lidé mají v genetické výbavě nějakou mutaci, která ovlivňuje jejich čich a pak jim koriandr chutná jako mýdlo. Chudáci. :)

    (Ale prej se to dá zlepšit opakovanou expozicí a pomáhá ten koriandr nasekat.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: Fenykl a anýz je za mě chuť lékořice. Což si teda nespojuju ani s římským kmínem, ani naším kmínem, což mě překvapilo tady (ani ten estragon/tarragon mi teda nesedí):
    https://www.thekitchn.com/tastes-like-licorice-how-many-122526
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Ten asi nenahradíš. Taky nemusím římský kmín a tak ho dávám málo jen na dotažení chuti. Na jídlo pak dám čerstvý koriandr, ale ten taky není nic extra pro konzervativní stravniky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam