• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: tak ja říká
    GRANTORINO:. Omáčku rozmixovat, povařit, dochutit a když vychladne tak na 60 st. Pomalu nalít smetanu pokojové teploty.

    Méně nechylna na srážení je 30%, a dáš jí polovičku i méně než 12%.
    FINSON
    FINSON --- ---
    GRANTORINO: Jo, tak možná jsem to měl moc horký, sice to nevařilo, ale bylo to blízko. Díky!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FINSON: nevím, jestli to je tím, ale když tam dáváš smetanu, už se to nesmí vařit potom, jen tam tu smetanu zamíchat. Vařením i krátce, se ti zdrcne....
    FINSON
    FINSON --- ---
    MAR_TINA: Na vaření, 12%.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FINSON: jakou dáváš smetanu?
    FINSON
    FINSON --- ---
    DOCKINEZ: Jsi šikovnej 🙂
    Já odblanil, maso nemá chybu, jenom ta omáčka... přitom jsem ji mixoval dobrých 10 minut, na začátku byla v pohodě.
    No nic, příště to zkusím jinak a lépe.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FINSON: To je ještě ta lepší varianta. Máti jednou dostala srnčí a udělala z něj svíčkovou. Svíčková vypadala krásně a chutnala skvěle, jen jaksi mírně řečeno nevoněla. Ba přímo páchla.

    Jak se ukázalo, matka darovanou zvěřinu neodblanila, což se ukázalo být jádrem problému.

    Nikdo z rodiny to nejedl.

    Až na mě. Já jsem ofc věděl, že pachy vnímáme nosem a při ucpaným nose a dejchání krkem žádný pach cítit nelze. Dal jsem si tedy vždycky před jídlem na frňák plaveckou svorku a měl jsem od zápachu svatej pokoj -> profit :)
    FINSON
    FINSON --- ---
    V Bille měli v akci panenku, tak jsem ji udělal se svíčkovou a těstovinama. I když chuťově je OK, nějak se ta omáčka zdrcla 😭 Žena i dítě si mlaskají, ale na pohled to vypadá strašně 😫
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ... a já dostala hroznou chuť na hrachovku :)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: Horká vysoká vrstva sádla a hra o vteřiny. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Několikrát jsem se snažila o zapečenej lilek, aby chutnal jako od jedné paní na Korfu. Konečně jsem to vynalezla. Včera jsem ho skoro spálila v horkovzdušné fritéze se solí a oliváčem, na pánvi jsem nechala v másle rozvonět sekané byliny ze zahrady a česnek, pak jsem tam kydla pixlu rajčat, trochu dosladila, dosolila, dopepřila a dlouze redukovala. Tak se z nich stala ta intenzivní věc, jak v Řecku. Dnes jsem tím jen lilky natřela, posypala fetou a šup do HF. K tomu je a talíři ještě trochu ochucenýho kuřecího masa z vývaru, aby se neplýtvalo. :-)
    Polívka z chřestu a dalších zelených věcí, dosolená zbytkem fety.

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zajímavý, jak to zůstalo zelený.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Celá kuchyň zakydaná sádlem jak na zabijačce, ale fritky z šalvěje a kadeřávku stály za to.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DOCKINEZ: Na tvůj demikát se těším. :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ENDER: Jo, manželka říkala, že bych mohl vyválet válečky a odsekat špalíčky. Ale tak chlupatý knedle taky cajk.

    Tvůj postup realizuju příště, děkuji.
    ENDER
    ENDER --- ---
    DOCKINEZ: Natahnes haluskovy testo na prkynko a po kouskach odkrajujes do horky vody. Jde to celkem rychle
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Marek Eben v jedný ze svejch písniček zpívá „Není doma vždycky všechno tak, jak by si člověk představoval“.

    A taky že jo. Chtěl jsem dělat halušky, ale cedníkem na halušky nedisponuju, takže když jsem viděl tu strašnou dardu hotovýho těsta a jeho konzistenci, rychle jsem opustil představu tvorby halušek čajovejma lžičkama nebo obyčejným struhadlem, udělal rychlý manažerský rozhodnutí a změnil cíl na chlupatý knedlíky.

    Na fotce s domácí brynzou a vyškvařeným domácím salem, tj. nasoleným hřbetním sádlem.

    A samo se dostavil tzv. haluškovej efekt, tedy že si nandáte zdánlivě malou porci, ale už ve třetině cejtíte, že se dneska přejíte.

    Chtěl jsem ještě vařit demikát, ale nechám to na později, protože teď se nemůžu hnout a budu to muset s rodinkou rozchodit na sobotní procházce.

    Každopádně dobrou chuť, ať už dneska máte cokoliv, přátelé.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ACID: Teď tam byl na malý kostky krájenej řapíķ pro křupnutí a majonéza s trochou protlaku.
    ACID
    ACID --- ---
    KOCHANSKA_CH: co dáváš do toho salátu kromě krevet?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Páteční filet z hejka a krevetovej salát.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DOCKINEZ: tohle mi v pátek nedělej :-o
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Pátek, tak jen salát se základní zálivkou ze svařeného vinného octa, vody, dijonské hořčice, oliváče atd. a navrch jeden kamarád ze Sedlčan, potřený oliváčem, okořeněný v alobalu opečený na pánvi. Jasně, není to jako z grilu, ale v rámci operace „teď jsem vstal od kompu a chci obědvat za 10 minut“ to víc než šlo.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam