• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Většina omáček je v pohodě, ale čím zahušťuješ koprovku, když ne moukou?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KURE: ale jo, jsem si toho vědoma :D ale není to klasicky po česku plavající příloha v omáčce...
    Těstoviny se sušenýma rajčatama a smetanou není vrchol gastronomie. Prostě když zbude hromada těstovin a u nás se vždycky vaří celé balení, tak orestuju cibulku dozlatova a pak do toho mrsknu takovou tu sklenici s nakrájenýma sušenýma rajčatama i s tím aromatizovaným olejem, co to v něm plave, co jsem koupila v akci, no a zaliju to trochou smetany a pak do toho nasypu ty těstoviny a případně ještě zamíchám strouhaný sýr... Opravdu nic speciálního.
    ACID
    ACID --- ---
    KURE: u nás též bez mouky, jediné jídlo kde uznávám že trochu mouky chuť zlepší je držkovka
    KURE
    KURE --- ---
    GRANTORINO: v rámci standardní internetový reakce musím upozornit, že naprostá většina kondimentů které zminuješ, má v názvu slovo omáčka:)
    Prostě omáčky jsou kralovny gastronomie.

Mimochodem, můžeš prosím nějak rozepsat jak děláš nudle se susenyma rajskyma a smetanou? To zní moc zajímavě.

KOCHANSKA_CH: jop, naši taky přešli na totálně bezmoukové verze. Nepripadam si o nic ochuzen a i pověstná postgastralní demence je daleko mírnější :)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    My jsme asi jediná rodina, kde omáčky vůbec nemají úspěch. Takže jedinou omáčku děláme tu kari pastu že Sapy s kokosovým mlékem a jednou za rok to kuře na paprice, ale nebaví mne to dojídat sama... Překvapivě se tak u nás nejí třeba vůbec rajská... A ano děti preferovaly suché knedlíky nebo k těstovinam je to pesto nebo sušená rajčata se smetanou ještě.... Ale k masu s rýží si nakydají tunu chilli omáčky a oyster sauce... Kari kečup a sojovku. Smetanu tak leju spíš do polívky občas.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Omáčky docela vařím, žádná mouka, tučnou smetanou nešetřím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: tak ve skutečnosti se to v restauracích, které začali vařit moderní českou kuchyni se omáčky vrací kořenům, tedy trcha mouky, pořádný vývar, adekvátní dochucení a případně trocha smetany. Pořád t vychází i z těch základních francouzských omáček.
    KURE
    KURE --- ---
    QUANTI:
    QUANTI: imho omáčka je to, co mění náhodné kousky potravin na jídlo.
    Ale ty naše tradiční omáčky by užily nějakou modernizaci.
    Nemyslím tím zbabicovat stylem místo smetany nizkotučnej jogurt nebo nějakou jinou ptákovinu, ale třeba aby to nebylo jedna mrkef a kilo mouky a litr smetany, ale spíš opačně.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    FINSON: vysledek viz. [DAVE_PAGE @ Rádi jíme...] zde te smetany bylo vazne malo. Nejakje zbytek co byl v lednici. Typuji to na pul deci max (na minimalne 1l omacky).
    FINSON
    FINSON --- ---
    DAVE_PAGE: Jakože úplně bez smetany, OK, to je natolik woke, že to příště vyzkouším - navíc se mi v tom nebude mít co srazit :-)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    QUANTI:
    BRUKEV: jsem taky totalne omackovej. Ale nejak jsem zjistil treba u te svickove, ze s poradnym zeleninovym a masovym zakladem mi tam nechybi ta smetana :) Takze ji tam ted bud nedam a nebo ji dam velmi malo. A co sleduji reakce stravniku, tak to nikdo nepozna. Tim se da usetrit dost kalorii na ty knedliky :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    QUANTI: pravdu díš
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    BRUKEV: Jako shodneme se, že než odlehčené, raději nic :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    QUANTI: omáčky miluju a tím spíše v klasických roky podávaných variantách. Nějaké moderní odlehčené woke verze mě akorát naserou.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    To já zas omáčky miluju. Klidně oželím maso a budu se živit koprovkou s dobrým bramborem než bramborem a suchým masem.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    BRUKEV: Přesně, jako dělám svíčkovou jednou za pět let, ale pak si ji nedovedu představit jinak než s knedlíkem :) omáčky mi připadají jako přežitek tak celkově.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak v tomhle jsem suchar, svickovou jedine s knedlikem, plus samozrejme nejaka ta smetana, citron, brusinky.
    Spanelske ptacky taky neoberu o pulku naplne a nepolozim na luzko z penne.
    KURE
    KURE --- ---
    GRANTORINO: vždyť jo. :) ale je to prostě nezvyklé.
    FINSON
    FINSON --- ---
    SAT_ANN: Hm, představuju si je k tomu opečený 🙂
    FINSON
    FINSON --- ---
    APRILMOUSE: Fér, jenže zatímco 150g těstovin je normální porce, 3 knedlíků se tady nikdo nenají 😁
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam