• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KOCHANSKA_CH: Bělásek, hajzl, si na tu na okně v klidu přímo přede mnou kladl vajíčka. Pak jsem na nich měla molice a nosatce. Ty na zahradě vypadaj jak po jaderným výbuchu. Docela by mě zajímalo, čím to farmáři z trhu polejvají, že tam nemají ani dírečku.. radši nechci vědět :D..
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ...jinak jak L. povyroste, tak se da mnozit tema slahounama... pekne se pak zakladni rostina rozvetvi a ten utrhlej slahoun v mokre zemi zakoreni take... je to docela nezmar kytka... :O)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VSICHNIMAME: Je krásná.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KAIAFOX: Tu toskánskou kapustu a kadeřávek mám zatím ve stádiu pěkných silných sazenic na parapetu z mědi. To nedají slimáci hnusáci. Ale už chystám zvýšený záhony. Jak už jsou ty rostliny silný, měly by přežít škůdce. Dost se teda líbí běláskům. A taky furt sklízím loňskej kadeřávek, obrůstá furt dál. :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Já ji mám v truhliku na východním balkoně na zemi, vypestovana ze semínek Lidl/pytlík à 5 Kč, roste jak blázen, jen tedy chce fakt hodně vody. Akorát ji nejím, mám ji jen na okrasu.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    no zkus to... treba budes uspesnejsi nez ja :O)
    jinak mala rada i pro zahradku: hodne zalejvat... ma rada vodu a pak ani hmyz, nebo slimak nema sanci - roste rychleji nez ji stihaji zrat... :O) letos si na dvorku/zahradce uz vlezla i do rajcat a take do kopriv za plotem :O)) vyslovene si letos libuje! jindy ma sezonu az nekdy od zari... letos uz od cervna uplne blazni...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KOCHANSKA_CH: Mám a žerou ji i tak. A tu italskou kapustu, kterou znám od tebe, tu mi chodí žrát snad půlka Prahy - hřivnáči mi ji sklízí od prvního dne, co se vrátili z tepla, hajzli. I tu co mám na okně.

    Jinak lichořeřišnici ráda dávám do salátů (tam hlavně květy, vypadá to hezky), nebo jen tak na chleba s máslem/tvarohem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FERRYH: Byla by na východním okně, polední výheň tam není. Mám ještě nějaká semena kapucínky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KOCHANSKA_CH: ja zkousel truhliky dvakrat jednou beznou formu L. teda Lichořeřišnice větší, a kdyz se v truhliku nedarilo, tak jsem pristi rok zkusil zakrslou formu - ma takove bile panasovane listy - a zas nic... ty truhliky ji asi moc nesvedci, ale zkus neco vetsiho, nejakej velkej kvetinac a pod... ona ma L. docela rada pres den trosku zastineni a ne celej den slunce, tak to muze bejt nekde na terase a nebo balkone na zemi a ne zrovna na slunicku v truhliku... za pokus noic nedas... a chce to hodne humozni pudu, prostredi jak pro koprivu - to L. svedci! :O)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FERRYH: Loni mi ju sežrali dřepčíci. Příští rok ju možná vyseju do truhlíků na okno v patře, třeba přežije. :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    casto se tu objevi nejakej ten chutnej salatek nebo zeleninova priloha k jidlum...
    znate a pouzivate Lichořeřišnici?
    To je znace nedocenena bylina do kuchyne - ale i do bylinkove lekarny!
    K jidlu je prakticky cela rostlina! Ale na ty prilohy a salaty je nejlepsi vybrat mlade vyhonky (tak 10 cm na konci stvolu), listy, ale hlavne kvety a jeste mekke zelene semena-plody:
    Lichořeřišnice v kuchyni | Vysněná zahrada
    http://www.vysnenazahrada.cz/2017/10/lichorerisnice-v-kuchyni.html
    chut je mirne pikantni, skoro jako jemny křen ,bez toho vyrazneho krenoveho aromatu...
    listy a kvety jsou nejemnejsi, co do ostrosti prichute... mlade vyhonky a semena/plody uz maji palivost docela slusnou... :)

    jinak je to i prirodni antibiotikum - takze nikdy toho neni pro zdravi dost :O)
    BEZESPORU
    BEZESPORU --- ---
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Květákový mozeček s opečeným chlebem.

    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Vcera jsem udelal tohle hovado. Chilli v mase, jalapeno kecup a nova spicy omacka. Sejra 45%, slanina a karamelizovana cibule. Mel snad pul kila a malem jsem chcipnul.

    Pracovni nazev je "kreten".

    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    LADY_MYSKA: ja uz jedu teorii, ze bez plynu a pořádného woku se ty nudle dobře neudělají. Ale případně si take necham poradit :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    chystam se v tydnu na smazene nudle Shan Shi Udon, jen se tedy dost bojim, opac zatim se moc nedarilo. Nejaka tajna rada, jak na uspet?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Dnes kureci jatra v rajcatove omacce

    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Lednice vydala sve poklady v podobe zampionu a smetany

    BAAL
    BAAL --- ---
    ILLUZE: 😍 uz asi tyden intezivne myslim na to, ze bych si dal langos
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam