• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KOCHANSKA_CH: jedna známá jasminovou nesnáší a smrdí ji po myšině. normální nejlevnější pytlíkovou naopak zbožňuje
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    FAT: Já rýžu fakt nemiluju. :-)
    FAT
    FAT --- ---
    LYNCH: Chvíli mi trvalo, než jsem vychytal vaření na indukci, ale tím, jak zaleju rýží a přiklopím ji, se o ní nestarám. Sporák se vypne sám a je to hotové. Ale chtělo to vychytat.
    FAT
    FAT --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jsem diabetik a rýži miluji. Obzvláště jasmínovou. Jasně, má velký GI, ale já mám glykémii, i s timhle, v pohodě.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BRUKEV: jsem s tim otravnej ja vim:) a už jsem to tu psal několikrát. Ale je to hodně podobný jak píšeš o těch Indech. já dostal rychlokurz od kurdskýho kuchaře co vařil pro vojáky každý den rýži pro pár stovek lidí. ono neni moc co hlídat, prostě ten poměr je danej a ono ti to pomalu dojde v tom rozehřátým hrnci na vypnutým sporáku. nic nehlídáš
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    LYNCH: zajímavé, vyzkouším.


    ZUZKAOU: ti indové těch metod mají taky víc. Popravdě jsem nikdy žádné video s vylíváním vody neviděl. Já rád sleduju různá videa, kdy vaří rýži pro 100+ osob ve velkém hrnci. A jen mlčky závidím jejich knowhow, kdy prostě zarestují rýži na tuku a koření, pak tam šplouchnou několik kýblů vody, přiklopí, obalí hadrama...a za praxí odhadnutý čas to odklopí na luxusně vypadající basmati.
    Já bych z toho měl nějakou rozvařenou kejdu :D
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CAMKA: Zadělej těsto podle https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r777726 ,-) Jde to i bez Thermomixu.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KOCHANSKA_CH: ja si jasminku dávám s velkou chutí i samotnou, nejlepsi kombo je s kuřetem, to mám prostě odmalička jako nejoblíbenější jídlo. zrovna dneska jsem si dával do nosu
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já nevezmu rýžu a nevařím. Sním ju jen na cestách, když se nenabízí lepší možnost. Muži napíšu povel z práce, ať si ju uvaří, když se hodí. Třeba k ptačkům. Tato nanicovatá obilnina asijského původu diabetikům nepasuje.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    dam rýži na olej trochu osmahnout, až zbělá, zaleju horkou vodou v pomeru 1:1,5 ,(případně posolim) vypnu sporák , prikreju a za 15 min servíruju
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: no a furt neslany.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ACIDQA: Taky, ale takhle se to líp předává, napodruhý už to jde normálně od oka. :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SPIKE411: ja ve vareni rejze vedu nehledam. Umim to i bez prstu. :))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SPIKE411: umis varit na prstu?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ACIDQA: 😬
    To nevím, kde pochytila.

    Každopádně vaření rýže fakt není žádná věda, stačí rejže, voda, hrnec s poklicí a prst. :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SPIKE411: kazdej asi ne, ja ziju v dome s vietnamci a sousedka dava do rejzovaru cca pul lzicky soli. Neumi slovo cesky (krome dobry den, jo a diky), nenarodila se tady…. Je to fakt cistokrevna vietnamka ;)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    ILLUZE: juu, jak děláš ty lívance?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Dnešní snídaně - jablečné lívance s tvarohem a vanilkovým cukrem se skořicí.

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JAJITA: Tak ke kuřeti spíš brambory, ale když na to přijde, to kuře dělám už tak dost slané.
    Stejně tak k játrům taky nemám potřebu (i když ano, sádlem omaštěnou s játry jsem si na Slovensku dával opakovaně, po túrách v Tatrách to přišlo vhod), když si je udělám jednou za X let.

    Jinak s rýží vařím hlavně ten indický/asijský styl, tam to vážně není potřeba.

    Obecně solím spíš míň a rýže mi chutná prostě čistá a má dobrou konsistenci. Vodu stačí dát nějaký článek prstu nad hladinu rýže, není potřeba blbnout s olejem ani solí, na začátku ohulit, jak začne vařit, snížit plamen na minimum a vařit nějakých 12 minut, voda se vyvaří, stačí pak pár minut nechat dojít.

    Výborně se doplňuje s tím slaným okolo, stačí křupavý plátek nori. :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SPIKE411: Ani když k ní nemáš asijské jídlo? Ptám se vážně. Basmati dělám k jídlům s kořením, sojovkou, rybí omáčkou, tu moc nesolim. Ale obyčejnou dlouhozrnnou k třeba kuřeti, tu normálně osolím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SPIKE411: no ten paulus to dělá stejně, jen nepoužívá rýžovar :-D

    Podstatný trik je tušit, že v reálu rejže povětšínou chce méně vody, než 1:2 a že je lepší nevařit 20 minut, ale než se vstřebá voda a pak nechat 10 minut dojít.
    Průšvih je, že přesný poměr vody je třeba vyzkoušet, protože to je reje od rejže a skladváním se to mění.

    Vtipná věc je tak indický způsb vaření většího možství - jako těstoviny - do velkého množství slané vroucí vody nasypat rejži, po 10 minutách slít a nechat pod pokličkou dojít.

    Jinak jsem si nevšimla že by lidem z asie nějak záleželo na způsobu vaření rejže, ale zcela jistě tě odsoudí za výsledek, protože prostě budeš mít blbou rejži a blbě uvařenou :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam