• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: no a furt neslany.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ACIDQA: Taky, ale takhle se to líp předává, napodruhý už to jde normálně od oka. :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SPIKE411: ja ve vareni rejze vedu nehledam. Umim to i bez prstu. :))
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SPIKE411: umis varit na prstu?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ACIDQA: 😬
    To nevím, kde pochytila.

    Každopádně vaření rýže fakt není žádná věda, stačí rejže, voda, hrnec s poklicí a prst. :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SPIKE411: kazdej asi ne, ja ziju v dome s vietnamci a sousedka dava do rejzovaru cca pul lzicky soli. Neumi slovo cesky (krome dobry den, jo a diky), nenarodila se tady…. Je to fakt cistokrevna vietnamka ;)
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    ILLUZE: juu, jak děláš ty lívance?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Dnešní snídaně - jablečné lívance s tvarohem a vanilkovým cukrem se skořicí.

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JAJITA: Tak ke kuřeti spíš brambory, ale když na to přijde, to kuře dělám už tak dost slané.
    Stejně tak k játrům taky nemám potřebu (i když ano, sádlem omaštěnou s játry jsem si na Slovensku dával opakovaně, po túrách v Tatrách to přišlo vhod), když si je udělám jednou za X let.

    Jinak s rýží vařím hlavně ten indický/asijský styl, tam to vážně není potřeba.

    Obecně solím spíš míň a rýže mi chutná prostě čistá a má dobrou konsistenci. Vodu stačí dát nějaký článek prstu nad hladinu rýže, není potřeba blbnout s olejem ani solí, na začátku ohulit, jak začne vařit, snížit plamen na minimum a vařit nějakých 12 minut, voda se vyvaří, stačí pak pár minut nechat dojít.

    Výborně se doplňuje s tím slaným okolo, stačí křupavý plátek nori. :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SPIKE411: Ani když k ní nemáš asijské jídlo? Ptám se vážně. Basmati dělám k jídlům s kořením, sojovkou, rybí omáčkou, tu moc nesolim. Ale obyčejnou dlouhozrnnou k třeba kuřeti, tu normálně osolím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SPIKE411: no ten paulus to dělá stejně, jen nepoužívá rýžovar :-D

    Podstatný trik je tušit, že v reálu rejže povětšínou chce méně vody, než 1:2 a že je lepší nevařit 20 minut, ale než se vstřebá voda a pak nechat 10 minut dojít.
    Průšvih je, že přesný poměr vody je třeba vyzkoušet, protože to je reje od rejže a skladváním se to mění.

    Vtipná věc je tak indický způsb vaření většího možství - jako těstoviny - do velkého množství slané vroucí vody nasypat rejži, po 10 minutách slít a nechat pod pokličkou dojít.

    Jinak jsem si nevšimla že by lidem z asie nějak záleželo na způsobu vaření rejže, ale zcela jistě tě odsoudí za výsledek, protože prostě budeš mít blbou rejži a blbě uvařenou :-D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ZUZKAOU: Nikdo nic lepšího nevymyslel. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SPIKE411: myslíš ty asiaty, co do rýžovaru dají rýži, studenou vodu a zaptnou hrnec?
    FINSON
    FINSON --- ---
    SPIKE411: Naštěstí já nejsem ani jedno ;-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    FINSON: By mu každej Asiat a Ind ruce zpřerážel. :)
    FINSON
    FINSON --- ---
    ILLUZE: Tak to dělali rodiče. Never more.

    THEODORT, SPIKE411: Jestli jste se na to video nepodívali, tak ať netápete, prozradím vám, že v něm Paulus žádný tuk do rýže nepřidává. Voda a sůl, toť vše.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JAJITA: V žádném případě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ILLUZE: Obyčejná rýže se tak dělává i tady, na Hané ;-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SPIKE411: Máslo ,-)

    Slovenský recept. A na jižním Slovensku / v Maďarsku se nejdříve opraží na sádle (na masti) nebo klasicky výpečku.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SPIKE411: Ty rýží nesolíš :O
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam