• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    DOCKINEZ: jak to děláš v remosce prosím tě?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Krkovice s kostí z remosky, knedlíky a zelí.

    A ne, to maso jsem fakt nedal celý :)

    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    ILLUZE: to dušené hovězí mě zajímá. Podělíš se prosím o recept?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Z_RYBY_KOST: Myslím, že každý máme svá traumata ze školních jídelen - já takhle nepozřu kakao a už vůbec ne švestkový kompot (v prvních dnech v prváku nám to předložili na intru a já tam měla červa a kakao byl bílý oslazený hnus se škraloupem.

    Na stranu druhou jsem kdysi hubla s pomocí jedné paní, která mne naučila naprosto luxusní dušenou mrkev na másle nebo kuřecí paličky na mrkvi a petrželi. A rehabilitovala jsem díky ní dušené hovězí, které si teď v různých obdobách u mne objednává celá rodina, když mají dorazit.
    Od té doby říkám, že žádné jídlo (až na medové bonbóny) není hnusné, jen je potřeba ho umět připravit, aby chutnalo právě mně / nám.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    Vepřové v mrkvi mám velmi ráda. Manžel zcela odmítá. Ale došli jsme k variantě, kterou má rád, školnojídelnímu traumatu navzdory. Třeba by někdo také chtěl překročit své trauma a rehabilitovat tohle fajn jídlo ;)

    Dělám alobalové balíčky - kousky vepřového (většinou kýtu) osolím a opepřím, na to nastrouhám mrkev, opět lehce osolím a opepřím, navrch dám máslo. Zabalím balíčky, peču v troubě asi tak 20 min na 200. Chutě se spojí, ale není to rozblemcané. Podáváme s bramborem.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    většinou lidi který se v jídlu vůbec ale vůbec nevyznají, mají gastro-preference jako když sere někde v chlívě tchoř mi řeknou, že nesnášej koprovku.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FERRYH: jo to má muž se zelňačkou a segedinem, ale už jsem ho to odnaučila :D prostě tu mojí zelňačku nějak může prej.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mrkev miluju nejen dušenou, ovšem respektuju, když ji někdo nejí.

    Taky nevezmu do úst např. rejžovej nákyp, jakkoliv připouštím, že v nějakým paralelním vesmíru může existovat možnost, jak takovou věc připravit chutně a poživatelně. A? O to víc nákypu zbyde pro vás, kteří ho máte rádi, ne?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    jej! nechte ho chudaka! asi ma mkrvovou PTSP, no a?!... na to se musi odborne, jemne a pomalu! zvlast jestli je to nelecena a z detstvi...

    ja mam neco podobneho se segedinskym gulasem a koprovkou...
    ;O)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    může ho to odpuzovat, já bych například nejedla kale pače no... ale nemůžu říct, že mi to nechutná :D
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    LYNCH: nemůže ti nechutnat něco, co si neochutnal :D
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    GRANTORINO: tak mu to prostě nechutná no
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SAMOUT: no praveze vubec, .. a tu vuni ani neucitis pres ten cesnek, proste imho malo experimentujes, malo znas. Říkám to jako leta zaprisahly odpurce mrkve vubec, varene mrkve a tak.

    Jsou jenom nektere varianty mrkve, ktere mi popravde chutnaji a jsem ochotna je jist:
    najemno strouhana mrkev na chlebu s mazacim syrem; najemno nastrouhana mrkev zamichana s majonezou; pecena mrkev v kureci štávě s česnekem, kde se tim totalne zmeni v něco jiného; rozvarena na kosticky v dhalu z červené čočky; rozmixovana mrkev se sušenými rajčaty bud syrova nebo varena na topinky nebo jako vegetatarak...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    GRANTORINO: Ale vim, jak to chutna. Jako uvarena mrkev. Tam totiz svym velmi intezivnim aromatem oblemca vsechno okolo 🙂. Ale nechme toho, ja uz ji jedl upravenou ledaskde, i ve vyhlasenych restauracich, a vsude byl vysledek stejnej . Mne popravde vadi uz jeji vune, v podstate mi vadi byt s ni v jedny mistnosti🙂🤷‍♂️.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SAMOUT: když si to nejedl, tak to nemůžeš vědět. To je technicky a fyzikalne nemozny :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    LYNCH:
    GRANTORINO: Verte, ze v zadnym pripade nechutnala. Jsou proste veci, ktery nejsou technicky a fyzikalne mozny 🙂. Mrkev zasadne za studena.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    SAMOUT: tVle dalsi arachnofob:D např. domácí mrkev udělaná sous vide a pak opečená na másle, nevěřím, že by ti nechutnala))
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SAMOUT: tss tak to si asi nikdy nejedl pečenou mrkev s pečený česnekem ve šťávě z kuřete, to je naprosto luxusni záležitost.
    recept je jednoduchej, nacpe se do remosky několik lehce osolených kuřecích stehen skůží samozřejmě, obloží se to mrkví na kostičky a česnekem, cibulí a vypečeš to pořádně tak hodinku.
    no potom tu mrkev ještě zamíchám s tou šťávou z kuřecího do rýže a je to top.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SAMOUT: Teplá mrkev je topstrop :-)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    LYNCH: Pripravit tepelne opracovanou mrkev tak, aby se dala jist, by nedokazal ani Escoffier 🙂🤷‍♂️. Syrova je uplne jina pisen, ta je skvela.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Poridil jsem pec na pizzu :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam