• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    SALUT
    SALUT --- ---
    DR_NIKITA: to malé čiré vedle soli je na kašel a dobrou náladu? švestka, hruška?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DR_NIKITA: moc hezke
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    Náhodný výběr radosti.
    Sváteční snídaně, fuckaccia, takové to domácí dopřání a cuketovo- mrkvovej koláč s ušima (jablkama)

LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KAIAFOX: Ano, protože přesně tak lidé přichází o žlučník. Zahuštěnou omáčkou s knedlíkem. Tpč.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BRUKEV: ja to neresim vubec, tohle stresovani je fakt zlo. miluju housky z místní pekárny, zbožňuju špagety aglio olio a mám erekci z hustyho UHA alá hovězí na houbách
    ENDER
    ENDER --- ---
    LYNCH: To je samozrejme blbost, kdyz das 2 lzice mouky na hrnec omacky je to uplne fuk.. Ja mam teda vetsinou problem s tim, ze davam tolik zeleniny do omacek, ze je musim redit..

Ale kdyz delam treba vrabce nebo hovezi na cesneku rad to jiskou zahustim, protože je to proste lepsi..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GINGERCAT: To byl příklad omáček. Jasne ze žádná mouka. Jen je taky krasne hustá, tak jsem si do ni představoval to víno s cibuli :-)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    RUTHLESS: svíčkový? K čemu je potřeba do svíčkový mouka?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    LYNCH: tak obvykle se na to nabali argumenty, ze krom moucne omacky/jisky jime take bile pecivo, testoviny a tohle v souctu je hruza hruzouci...
    Ja jsem na tyhle dogmata, jak je vse kolem nas vlastne nevhodne jist (bila mouka, bily cukr, med, mlecne nekysane vyrobky, veprove maso, tunak, makrela, uzeniny) uz celkem alergicky.
    S timhle nazorem bych nezral nic. Takze zeru vsechno, snazim se to nejak vyvazovat davkovanim, pohybem a rikam si, ze kdyz to jedli moji rodice a jejich rodice, tak snad to muzu pozrit taky.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    nechápu tohle nadávání na moucnou jisku. předpokladam ze si pricetnej člověk jidla s jiskou, moukou nedela kazdej den. A at mi nikdo netvrdí ze jednou za týden si dát moucnou omacku nekomu drasticky zalepí streva
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KAIAFOX: aby si mela spravnou funkci zlucniku, tak bys ho mela pouzivat. tzn. nejlip jist zvireci saturovanej tuk, k jehoz vstrebani je treba zluc. zlucnik se vyprazdni a je mensi sance na vybudovani kamenu ze zlucovejch soli/pigmentu. to ze te po tucnym jidle boli zlucnik znamena, ze uz jsou tam usazeniny do ty doby treba asymptomaticky, ktery branej spravny sekreci zluci.
    tady v tyhle intervenci to vysvetlujou na 'How the intervention might work' https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193988/
    rikal mi to i kolega mexikanec, kterej je chirurg a z vyoperovanejch zlucniku by naplnil velky akvarko. ze prej tim jak jsme vymyty abysme jedli 'low fat' diet, tak tim padem je mraky lidi co to v pomerne rannym veku dotahnou na resekci zlucniku.. no a von jako chirurg ma naprostej harvest a striha laparoskopii zlucniky, co mu sily stacej!! unlol
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KURE: Vůbec ne, francouzská kuchyně je taky síla. Samý máslo, smetana, spousta masa se obaluje v mouce.. Alsaská kuchyně je vůbec spíš blízká nám... koneckonců i ta milovaná italská stojí na moučných/testovinových jídlech.
    Já si z toho vybírám spíš ty stravitelnější a libovější varianty, jinak by mi z toho právě ten žlučník asi explodoval :D.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    LYNCH: Vůbec :). Jenom nevím, proč tady dostávám takový kotel :D. Jako by cibule ve víně byla nějaká babicovina :D.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ty jo, skoro se stydím priznat, ze mam rad houskovy knedlik. K segedinu, k rajske. Ke krenovce a koprovce radeji brambor. Plus teda pouzivame obcas i tu mouku na zapraseni ci zahusteni jidel.
    Ale jsem malomestak u slovenskych hranic, tak nejspis proto jsem jeste dostecne neprozrel.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KAIAFOX: tak pardon.. nějaká nabroušená
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: jen říkám, že je rozhodně lepší než to, co já vylovím z hrnce :D

Ale bramborový a hrníčkový umím.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA:
    Imho jediný důvod jist jídlo s knedlíkem, je dobrej cerstvej knedlik, neohrivanej, ještě teplej z hrnce.
    Esli teda mate místo kde takový koupit tak ok, a trochu závidím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: právě ty knedlíky... Kdo chce u nás knedl, ten musí dojít do polotovarů k Růzhovi pro hotový. Stejně je má třikrát lepší než já. A vystát si frontu, v pátek bývá až od kostela.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: dyk to není taková práce, nejvic pleskani a bordelu v kuchyni je z těch knedlíků. A když už knedlíky, tak zrovna svíčková je vhodna svatecni příležitost
    KURE
    KURE --- ---
    KAIAFOX: v pohodě, jen že to cos psala vyznělo jako že na zahuštění omáčky moukou je něco inheretntne podradnyho a českého, a k čemuž by se francouz nikdy nesnizil.

KAIAFOX: v tom máš pochopitelně naprostou pravdu, ovšem u takového jídla už je úplně jedno jestli je tam další špetka mouky na porci jako zahuštění.
    Myslím že si rozumíme
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAIAFOX: aaaaa. Dost. Jdu vyfotit dvě kila cuket. Koprovku s knedlíkem a masem chápu jako výjimečnou věc, když to má někdo ráda. Tři omáčky s knedlou v týdnu už moc ne.

Svíčkovou si dám občas ráda a poslední roky v hospodě, než se s tím vařit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dezert. Nekomplikovaný :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam