• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PREDSEDA: tyhle jsou kolem 90Kc, kdyz jsem je zahledl onehda v Kauflandu s 50% slevou, nevahal jsem. Ted mam doma pet baleni a teda jim to spis jen ja sam.

    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    PREDSEDA: …mne se k sobe nesbari asi zadny spagety.
    XAJA
    XAJA --- ---
    GENEVIEVE: ako, ja nie som nejaky ten zastanca ortodoxne cistych jedal, je mi fuk, ci niekto do carbonary dava smotanu, alebo nie, ale pri urcitych jedlach si myslim, ze nie je zle poznat nejake tie zasady z kuchyne, kde maju tradiciu.

    pri zapekanych cestovinach nie je moc co riesit, tie tu chut maju cas natiahnut, dokonca aj pri tych roznych ragu (bolognska) je to nie az tak odstatna vec.

    ale prave pri tych uplne najjednoduchsich sposoboch pripravy (aglio e olio, carbonara,...) tam ten rozdiel v pouzitych cestovinach fakt ciitit. ked mas chut jedla postavenu akurat na oleji zemulgovanom s vodou z varenia cestovin a 1-2 prisadach vratane syra, tak je ten drsny povrch vyhodou. (ostatne prave preto ho vyrobcovia nahradzaju tymi vrubkami na hladkych cestovinach; co ale ide urobit na kolienku, nie na spagete)
    XAJA
    XAJA --- ---
    PREDSEDA: ja teda nemiesam ziadne cestoviny a nelepia sa mi. to nelepenie nebude tou sepiou, skor nespravnym varom. cestoviny potrebuju vela, fakt vela vody. a prudky var na zaciatku. vtedy netreba nic miesat.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: a teda, aj napriek velkemu vyberu vsetkych tych drobnych talianskych zavarkovych "pasta in brodo", do polievok (vratane paradajkovej) mam najradsej nasu viacvajecnu mrvenicku:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PREDSEDA: kupovala jsem takové v polské biedronce asi za 60 až 80 Kč
    XAJA
    XAJA --- ---
    BRUKEV: ja teda necitim rozdiel v pouzitej psenici ci vode, ale ten zdrsneny povrch bronzom tlacenych cestovin teda vnimam dost a mam ich radsej. a ano, cenu neriesim, ked som ich kupovala tu, brala som privatnu znacku billy a lidlu a vyhovovali mi. ale tym, ze zijem cca polovicu roka v juznom tyrolsku, tak proste veci ako cestoviny si vozim odtial.
    (pravda, bez prirazky za exkluzivitu, za ktoru by dom ich kupila tu).

    ale napriklad mam rada tarhonu, a tu kupujem u nas, nasu uplne najbeznejsiu znacku ideal ci privatnu znacku jednoty.

    inak ono aj v tom taliansku je najpredavanejsou znackou barilla. proste, je to ako u vas/u nas ten spominany chlieb od penamu. bezne su tie modre klasiky, ale robia aj bronzove cestoviny (aj pod vlastnou znackou, tusim v cervenom obale, ale kupili aj ktorehosi z tych tradicnych bronzovych vyrobcov, neviem, ci ne prave molissnu).
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Tyhle černý italský špagety jsou fajn. Zajímavá trochu gumovitá konzistence a hlavně se v hrnci nikdy nesvaří k sobě, i bez míchání. Ovšem cena je 119 korun za půl kila.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ja se teda snazim kupovat spise ty "lepsi" znacky testovin, nicmene mam za to, ze ten rozdil oceni prevazne rodily Ital, nez ja.
    Mel jsem testoviny za stovku, za sedmdesat, za pade, ale zasadni rozdil jsem pade versus kilo nepoznal. Respektive jinak, neprisel mi jednou takovy.
    Zajimave je, ze treba u ryze, konkretne mam rad basmati, uz ty rozdily vnimam daleko vice.
    Samozrejme velka smesice promennych v posuzovani je jidlo, kterého je testovina ci ryze soucast, to je jasne.
    Tyhle disputace kazdopadne mam velmi rad s lidmi, kteri tvrdi, jak jsme odpad Evropy, jak se u nas da koupit jen ekl potravina, blabla. Ja se jim vzdy snazim ukazat, ze neni treba kupovat testovinu za stovku, ale treba v cene padesat korun koupi velmi slusny italsky produkt, zatimco jen o pet korun mene bude nijak neoslnujici varianta. A ze je to o hledani, ne nutnem ci dogmatickem "nic nez narod" domacim produktu.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    k tem testovinam zajimavej testik:
    Is expensive Pasta worth it?
    https://www.youtube.com/watch?v=onn-dl86p70
    XAJA
    XAJA --- ---
    inak som sem kedysi davala aj tuto fotku, kde pekne vidiet, v com je rozdiel: [XAJA @ Rádi jíme...]
    XAJA
    XAJA --- ---
    ENDER: ked hodis do googlu "pasta di gragnano", vyhodi ti plno vyrobcov. pripadne pridaj "igp". ja sa pohybujem (okrem vyletov) na severe, takze kupujem to, na co v tom-ktorom obchode zrovna narazim.

    tu jeden starsi clanok: https://www.forbes.com/sites/liviahengel/2019/04/30/why-pasta-di-gragnano-is-the-best-in-the-world/ (pgi je v taliancine igp)
    The European Union has recognized Pasta di Gragnano to be a PGI product (“Protected Geographical Indication”), meaning it meets rigorous criteria to earn its label. First, the pasta dough must be extruded through a bronze die which gives the pasta a rough texture that helps the sauce cling to each noodle. Second, Pasta di Gragnano must use high-protein Durum wheat which helps keep the pasta al dente while it cooks. Third, the dough must be made with water from Gragnano which is very light in calcium and other minerals, so it doesn’t change the structure of the semolina. And lastly, the pasta must be dried at a low-temperature to maintain the quality and flavors of the wheat.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ENDER: ja kupuju tyhle… (v Praze treba v bianco & rosso, stoji okolo kila)

    ENDER
    ENDER --- ---
    XAJA: Nejaka značka z gragnany? :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    ENDER: ano, pisem XAJA: ze ide o sposob lisovania a susenia. plus teda aj o druh semoliny. ale ak vyrobca pouziva bronzove formy na lis, ktorych pouzitie je nakladnejsie (su drahsie a menej vydrzia, lebo su makksie), tak tomu zodpoveda aj spodob susenia. molissany su v pohode, barilu by som prirovnala k chlebu od penamu u nas (najrizsirenejsia lacna masovka).
    keby clovek chcel byt super pasta snob, tak riesi aj povod a druh semoliny a miesto vyroby a nekupoval by ine, nez tie vyrobene v gragnane:))
    ENDER
    ENDER --- ---
    XAJA: Jeste jde o zpusob suseni, mely by byt svetle, tmave zlute jsou rychlosusene. Mne staci la molisana... Barilla mi prijde, ze je jen predrazena slabota..
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: *marcato
    XAJA
    XAJA --- ---
    ENDER: ako pise
    BRUKEV: uz sa daju kupit kvalitne cestoviny, hlavne z tych kratkych: penne, fusilli, farfalle v kauflande ci bille vidam. horsie je, ked clovek chce nejake kvalitne dlhe, to je tak max. 1 hrubka spagiet. (myslim kvalitne, viem, ze barilla ma rozne hrubky).

    BRUKEV: nastastie sa daju lahko prepravovat, takze taska cestovin to isti takmer pri kazdej ceste:)

    GRANTORINO: tak na rozdiel od suchych, tie cerstve nie je problem doma vyrobit. na sirsie ani nic specialne netreba, no a casom, pokial clovek nema generacie dedenu masinku, nasleduje nelahke rozhodovanie, ci si kupi imperiu alebo mercato:)
    ENDER
    ENDER --- ---
    BRUKEV: Super diky. No ja jsem rad, ze tu koupim aspin dobry spagety..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ENDER: molisana uplne bezne v Kauflandu.

    Asi takhle. Pri trose snahy se v marketech daji sehnat slusne znacky testovin. Chybi ovsem pestrost tvaru. Vzdycky skripuntuby, kdyz v Italii vidim tech 20+ druhu, zatimco u nas maximalne pet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam