Jindřich Vobořil
Krat0m - někteří (media i poslanci) jste mi volali - jenže já nyní v Asii a letěl jsem přes Dubaj do Thajska, takže jsem tu uvíznul a jsem jen na whatsapp
A ptáte se, co říkám na úvahu opět zrušit složitě dojednaný a napříč sněmovnou podpořený zákon a psychomodulačních látkách. Víme a přiznali jsme si, že prohibice nefunguje (když u toho pominu enormní šikanu státu obyč lidí) a že zkusíme něco jiného, třetí zlatou střední cestu a to velmi přísnou regulaci, tak jak ji známe i u likér shopů a tabáku a dnes u některých zemí u konopí. Tyto přísné regulace fungují ohledně ochrany dětí výrazně lépe, než prohibice, jak všichni víme již dlouho.
Kratom se tedy vybral jako první látka, protože i když není bez rizika, tak ta rizika jsou řádově menší, než heroin, nebo i například alkohol. Nyní to máme zavedeno pouze 3 měsíce!!!… Za tu dobu Kratom zmizel z automatu. Někteří poctiví si tedy zaplatili licenci a když jsem se šel do těch licencovaných obchodů namátkově osobně podívat, tak skutečně prodavačka chtěla občanku úplně po všech i těch, kterým bylo okolo 40-50 let. Takže zde se to většinou dodržuje. Bohužel ale za 3 mesice se to ještě nestihlo vytlačit z nelegálního trhu uplně, takhle rychle to opravdu nejde a prodávají to stále některé večerky a obchody bez licence. Odtud, tedy z nelegálního trhu, to jde k dětem. To chci zopakovat. K dětem to již nyní jde pouze z nelegalu. Takze zase plošný zákaz by neřešil nic! Je proto potřeba vymáhat současný zákon hlavně a vytlačit to odjinud.
Dále zákaz udela vždycky a znova to, co pořád opakuji - přijde něco výrazně silnějšího. Heroin, fentanyl, nebo nějaká jiná syntetická droga. Prohibice - tedy svět bez drog je mýtus a kdo to chce? Většinou to hlásá nakonec jen konkurenční jiný legální byznys, nebo mafie. Kdyz pominu přesvědčení policie, kde to tak nějak patří. To, co jsem poslední dobou ale viděl v médiích - emotivní příběhy, které nemohly být pravdivé, za mě někdo velmi pečlivě tlačí, jako dobře vedenou kampaň a nepochybuji o tom, kdo to asi tak je…Omlouvám se za přísnější tón v tomto. Ale považuji tento konkurenční a ideový bojkot něčeho, co může lidem opravdu nakonec pomoct za až kriminální a za hustý pokus manipulovat politiky. Mame zde horší problémy, jako jsou nove syntetické drogy například, které někdo prodává jako dekorativní předměty a my řešíme prášek usušeného a rozdrceného listu? Ano, svá rizika má, ale jak řekla WHO, výrazně nižší a za tím si stojím. I ke mně chodí někteří uživatele o pomoc a od heroinu a podobných látek tito lidé nejsou většinou v životním debaklu. Evidence je kolem toho dost. Chápu velmi dobře, že premiéra někdo v tomto nahlodává a velmi věřím, že pan MUDr Bém si to dokáže s premiérem nakonec vysvětlit, proč tomu je třeba dát chvilku.
K tomu všemu jen dodám, že stát nemůže vybrat od lidi peníze za licence, donutit je dodržet velmi přísná pravidla, nechat je zainvestovat a pak nechat tuto investici zmařit. To je zcela jistě na miliardové arbitráže, které stát musí prohrát a zaplatí je daňový poplatník. Doporučím určitě vládě (pouze z role poradce) posečkat, začít přísně vymáhat právo - zákaz mimo licencované prostory a zákaz pod 18 a třeba za 12-18 měsíců opravdu vyhodnotit dopady. Pokud státní správa bude konat, garantuji vládě, že to bude lepší, než nefunkční prohibice. Navíc by stát mohl vybrat třeba 2 miliardy kč na spotřební dani, které jsou tolik potřeba do léčby alkoholismu například, nebo péči o duševní zdraví.
Zdroj:
https://www.facebook.com/voboriljindrich/posts/pfbid0fN1ZzqUonScZeFZueCPLLxJBYVDger8c26aPxj69YD71KPofeJi3CftXfnxtCZjAl