• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MELDACyberpunk 2077 - Nová, dlouho očekávaná hra od CD PROJEKT RED
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VIRIK: Však jo, já jsem s tím překladem spokojený. Ale je to třicet let a s překlady je taková trošku potíž, že jim prostě občas prospěje jakási "aktualizace" (bez ohledu na to, ve které době vznikly). Je to trochu ošemetná záležitost - rozhodně nechci říct, že by každý překlad měl reflektovat aktuální řeč, naopak by se měl snažit nějakým způsobem zachovat ducha originálu, ale tak dobrých překladů znám jen málo... Ale pak jsou tu třeba určitá slova, která jsme prostě dřív nepoužívali. Teď z hlavy mě napadá diskuse k překladu slova "marshmallow", kterou jsem nedávno někde zahlédl. Jaký překlad, říkáte si? No, dneska se už u nás "maršmeloun" říká úplně běžně, ale před revolucí nikdo nevěděl o co jde (záměrně trocu přeháním). A tak se to překládalo jako "žužu", což ovšem není to samé :-) Takových případů je hromada včetně naprosto kouzelných překladů z devadesátých let (ta doba byla prostě taková), kdy mohl kdokoli překládat cokoli a podle toho to pak vypadalo, protože často ani překladatel nevěděl, o čem je vlastně řeč :-D No ale to už by bylo do jiného klubiku.
    VIRIK: nemam co dodat. Shrnul jsi to presne.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    AVATAR: ano, on také Neuromancer je starší a má prostě to, co mají všichni kdo přijdou první – stárne to, není to úplně odladěný, dojde ti že tam chybí wi-fi a mobily a taky softwerová policie. Prostě to stárne a nakonec je to hlavně o akci, kráteru po atomové bombě jménem Berlín, sexu na žíněnce a ... zase akci. On už je cyberpunk prostě skutečně retro a Gibson pak napsal vlastně mnohem odvážnější a zajímavější knihy, a to i politicky.

Hardwired má výhodu, že je to jednodušeji napsané a přitom stále strhující, nestojí to tolik na konkrétní technice, takže to nestárne, byl napsanej na vrcholu CP, a je politicky úpřímnej, takže je to opravdu otevřeně levicově-anarchisticky revoluční, kritizující oligarchický systém (kterej díky připojené povídce pak úspěšně vyhodí do vzduchu a tak znovu umožní i ostatním lidem fungovat na volným trhu, který ti ty monopoly a koncentrace majetku i moci před tím neumožňuje. Zde je dobrý připomenout, že narozdíl od leninismu a bolševiků anarchismus finance nekoncentruje, ale prostě je rozlije do společnosti, který má sloužit k tomu aby se mohla rozvíjet a ne se otrokářsky soužit).

/není to leninsky levicové, ale americky anarchisticky levicové, pohled na ekonomiku je tam tak i ze strany áček svobodnější, než u našich pravičáků a jiných liberálně-konzervativních kašpárků, prostě rozbíjíte status quo a ničíte monopoly, ekonomiku chápete jako to co pohání dynamiku společnosti (ekonomika má lidem sloužit, ne vládnout na úkory svobody), akcie si může koupit každej, prachy ať vydělává ten co na to má a umí a ne jen gangy s největší armádou sloužící oligarchii, že).

No a prostě se ukázalo, že Hardwired je nakonec to, co je nadčasové a vzhledem k tomu jak vypadá dnešní svět, tak možná i víc aktuální, než spousta umaštěných a politicky opatrných věcí současné doby.
    Ja hardware vzdy stavel nad neuromancera. Sakra, uz jsem ho necet ani nepamatuju. Diky za pripomenuti :)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    náhodou to byl dobrý překlad. V tý době to fakt prostě lidi ještě neuměli, ale tohle bylo udělaný nejlíp jak to tenkrát mohlo bejt.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    DEEFHA: Pancéřák pánovi není dost dobrej? ;-)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VIRIK: Ha, tak už je to venku! Super, jsem na ten nový překlad hodně zvědavý. Zrovna nedávno jsem (souběžně s hraním Cyberpunku, jak jinak) četl ten devadesátkový paperback a říkal jsem si, že by to zasloužilo trošku oprášit. Ale jako špatné to nebylo ani tak :-)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    jo prosím vás, Argo vydává znovu knihu Hardwired a tentokrát i s tou povídkou dohromady.

Hardware — Nakladatelství Argo
    https://argo.cz/?post_type=book&p=158774

DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    BUCKOWSKI: The Devil.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    DEEFHA: A jakou jde trofej? Dohledam si to a nebude to spoiler.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    BUCKOWSKI: Já se to snažím kombinovat, se střílením na gaypadech (pardon, na heteropadech) nemám problém. Ovšem rovnoměrným rozložením dovedností jsem si právě zavřel některé cestičky :-/ Příště se musím víc specializovat.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    DEEFHA: Já to zkoušel hrát znovu, ale prostě ten build (hacker) mě bavil. Buildy střelců na PSku asi nemají význam. U PC bych ještě chápal, díky myši. A hrát to samé znovu zase nemá smysl.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    BUCKOWSKI: No, nechci spoilovat, ale prostě nechal jsem zabít někoho, kdo by se mi pak na konci býval hodil :-/ No a taky jsem si ne úplně dobře sestavil dovednosti, takže nedosáhnu na dvě trofeje s tím spojené. Ale to se dotáhne, až to budu hrát znovu :-)
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    DEEFHA: BUCKOWSKI: i když možná jsem vlastně kuli horský dráze s Johnym musel začít novou hru. To jde spustit jen v aktu 2.
    Taky se mi nepodařilo udělat skrytý konec a ani ho mít nemůžu, protože moje Affilation s Johnym nebylo dost vysoký. Ale za to trofej není.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    DEEFHA: jak zamknul? Já to hrál jako debil, ale všechno mi šlo dodělat...
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DEEFHA: Další osobní update: dojeté všechny (všechny?) side joby a gigy, všechny čtvrti vyčištěné od všeho póvlu, zakopená všechna vozidla. Teď už mě tedy čeká jen třetí konec a pak nějaké ty kravinky typu "sestřel granát ve vzduchu" nebo "umlať tři nepřátele pistolí" atd., aby cinkly další trofeje. Platina nebude, protože jsem si zamknul minimálně dvě věci, které bych k tomu potřeboval. Tak příště. Aktuálně 120+ hodin.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Já to zatím nepotkal. Ještě nikdy jsem na sobě nic speciálního neměl. Pořád chodím v kšiltovce a kapsáčích :-D
    DFOJTIK
    DFOJTIK --- ---
    LACHY: Coz je presne ono. V sekci SPECIAL mas specialni oblek (obvykle jde o nejaky skafandr). Kdyz mas specialni oblek, vsechny ostatni sloty obleceni se uzamknou. Musis si sundat specialni oblek.
    Taky jsem se s tim potkal a je to zmateny a matouci. By to meli vymyslet jinak.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    LACHY: a když sundáš ten special?
    LACHY
    LACHY --- ---
    TRAGED: Mám na sobě vlastně tohle

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam