AIAX: já si myslím, že není, že nadnárodní korporáty a jejich vláda byla i u starších CP spíš zkratka jak popsat tu beznadějnou dystopii. U Gibsona je docela patrný, že on se tím snažil popsat spíš to jak ta moc funguje a na základě čeho a korporát byla zkratka – nemluvě o tom, že zrovna on tam má už i oligarchy, pana Vireka například.
Klasická kapitalistická ekonomika tam spíš je využívána, ta jeji dynamika umožňuje, aby se ty věci děly.
Spíš často jsem to chápal jako jednodušší popis stavu, kdy prostě největší část ekonomiky vlastní pár osob nebo společenství a pro lepší představu je to podaný jako korporát, čím i líp vysvětlí to odlišné odlištěné prostředí a současně se tam předpokládalo že nahradí ty národní státy, ale to taky dlouho nevydrželo a později už se operuje prostě s kmeny co jednou nahradí i ty národy (ať už kulturní nebo technologické, etc.) a to je součástí tý CP vize, kde pak lépe fungují i ti antihrdinové, co kradou, přežívají, nebo v případě A.I. se snaží osvobodit :)
Jak tomu věřili samotní autoři, nebo nakolik se toho obávali, prostě nevím, ale prostě myslím že je to zkratka.
/případně mne tam fascinovala i ta témata práva na vlastní vývoj, evoluci, změnu ve své existenci
River of Gods od McDonalda neznám a kouknu po tom, protože to vypadá hodně zajímavě.