• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    GUMBA: hele bohuzel, dava sice smysl posuzovat h index podle veku, a nekdo to dela a nekdo proste ne, neni zadny pravidlo, jak prepocitavat vedeckou kvalitu navrhovatele na vek. takze pak mas posudky,kde jeden napise ze mas skvelou vedeckou uroven a ve druhym ti zase napisou, ze jses looser...obecne ale gacr a doktorand, fakt bez sance
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    MIGUEL: h-index se posuzuje ve vztahu k veku resitele. Prosel jsem si ted rychle letosni seznam udelenych a minimalne tri resitele v dobe podani nemeli skonceny doktorat. Nerikam podavat si to ve 24 letech v prvaku .... ale proste 0 to neni...
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    PRL: uplne nulova, standardni argument posuzovatele je, ze tenhle typ projektu je pro seniory, a tezko bude mit doktorand h index v nejkych vysinach, pro doktoranda jen interni grant...ikdyz ted prebiram jeden pruser tacr, co mel rozpocet 8.5mil. a dostal ho doktorand. tomu ale vytelefonoval cestu skolitel. tacr je takova zvlastni agentura...
    PRL
    PRL --- ---
    DOBYTEK: Zatím prozkoušeno 1638 prváků od začátku zkouškového. Jde to rychle, zavedli jsme testy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    DOBYTEK: ty studenti by fakt měli mít povinné kurzy na psaní, to je neskutečný kolik času člověk ztrácí opravama...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Z jiného soudku, jak zvládáte zkouškové? A jak zkoušíte? Já mám za sebou 120 esejů, které autoři museli minimálně v polovině případů přepsat (a já znovu číst), hromadu konzultací a pomocných materiálů, a nějak toho na mě bylo letos moc. Eseje volím primárně kvůli jazykové vybavenosti studentů, nedovedu si představit písemku, která by neskončila špatně. Hlavně u prváků mám pocit, že je zkouška ke studiu moc nemotivovala (pomíjím odvahu některých si stěžovat na výslednou známku :)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PRL: Juniorsky je neco jineho. Ve standardnich projektech GACR - pokud teda nic nezmenili (bylo by treba se mrknout do zadavaci dokumentace) - podminka skonceneho phd neni. Pochopitelne to asi doktorand v prvaku nejspis nedostane :) ... ty dva pripady, co znam, byli uz v pokrocilejsim rocniku a samozrejme pomerne uspesni
    PRL
    PRL --- ---
    GUMBA: rekl bych, ze standardni projekt GACR je temer nulova sance pro doktoranda. I juniorsky projekt GACR muze ziskat az po obhajobe phd a dlouhodobe stazi v zahranici.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PRL: Plus teda jeste: Univerzita Karlova ma samozrejme svuj GAUK, tipuji, ze nektere dalsi univerzity taky budou mit sve vnitrni grantovky.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PRL: Lze podavat treba i GACRovsky projekt. Panel pri rozhodovani prihlizi k veku (resp. "profesnimu veku") resitele. Nevim samozrejme , jak ta sance je vysoka, ale vim minimalne o dvou lidech, co to jako jeste neskonceni doktorandi ziskali....
    PRL
    PRL --- ---
    Máte někdo tip na projekty, které mohou podávat doktorandi v technických vědách s reálnou šancí projekt získat?

    Napadá mě v tuto chvíli pouze:
    Specifický vysokoškolský výzkum
    ORION - http://www.jcmm.cz/projekt/orion
    Brno PhD Talent - http://www.jcmm.cz/projekt/brno_phd_talent_2018
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    Moodle ma sve mouchy, ale bez nej bych si uz vubec nedokazal predstavit, jak na skole fungovat...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DOBYTEK: co moodle, či wikiwersity?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    RAGUPKI: Spis prave neco chytrejsiho, kde by videli literaturu a dalsi podklady, kam by mi mohli posilat hotove ukoly a zaverecne prace (ted mi to posilaj na email a to je peklo, protoze neumi psat emaily a pulku toho pak lovim ve spamu). Rikam si, ze by jim to mohlo prospet, na druhou stranu mam trochu pochybnosti o jejich digitalni gramotnosti, tak aby me to nestalo pul semestru jen vysvetlit, jak to maj pouzit.Treba Slack mi na skupinu 40-80 lidi uz prijde moc, hledam neco jednodussiho, dneska si hraju se Zoterem, ale to mi zas neprijde uplne user friendly.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    DOBYTEK: Jakou funkcionalitu požaduješ? Na čistě jednosměrnou distribuci materiálů stačí jakékoliv internetové úložiště. Na obousměrnou aktivitu stačí třeba Dropbox (používáme na praktiku).
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Jakým způsobem sdílíte materiály se studenty? Na předchozí škole měl každý předmět web, kam se uploadovaly materiály plus dostali studenti materiály na celý semestr vytištěné a svázané. Na současné škole se na to vůbec nehraje, studenti mají jen předepsané učebnice, což u mě moc nejde, průběžně četbu upravuji podle schopností konkrétní skupiny. Vlastní prostor na webu mi dát nechtějí, takže ve výsledku zadávám četbu na hodinách a studenti mají QQ skupinu, kde si navzájem stěžují, jak mají těžký život, materiály pošlu vždycky po jednom člověku, ať jim to tam rozšíří. Zotero i další programy umožňuje práci ve skupinách, ale netuším, jak reálné je to po studentech chtít, zkoušeli jste to někdo?
    MR_MITCH
    MR_MITCH --- ---
    HARDY: tady máš dost nápadů na organizaci a tvorbu poznámek pro dlouhé zimní večery: Zettelkasten.de.

    Osobně mám nejradši programy v terminálu, takže pro správu poznámek používám Vimwiki a na literaturu Papis.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BTW: na kvalitativni vyzkum se mi osvedcila Transana.
    JINX
    JINX --- ---
    HARDY: OneNote? (idealne Office 365 + krome webove aplikace muses pouzivat desktopovou, nebo mobilni). Alternativou muze byt napriklad Evernote. Pak jsou tady napr. ruzne wiki. Pokud ti jde ale o praci s citacemi - pak jsou tady jeste specializovane aplikace jako https://www.readcube.com/papers/mac nebo https://www.zotero.org zalezi jake mas pozadavky a co preferujes - moznosti je spousta.
    HARDY
    HARDY --- ---
    Ahoj, můžu poprosit spíš takovou začátečnickou radu, jak si dlouhodobě na počítači uchovávat poznámky, výpisky, zápisky atp. k četbě - zejména filozofické, kulturně antropologické - abych se k tomu mohl vracet a třeba je v budoucnu použít k citacím? Jak si dělat nejlépe poznámky k oskenovaným knihám (tzn. že si nejde zvýrazňovat a komentovat přímo v textu) nebo i tipy na knihy/články související s tématem? Však mi asi rozumíte. Povahou jsem docela bordelář, na stole se mi zásadně válí hromada spolu nesouvisejících papírů, tak tomu chci předejít alespoň v elektronické podobě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam