• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    Auditko by mělo pomoci akademikům při výzkumu i výuce, především sdílením rad a doporučení na užitečné postupy, aplikace či literaturu - jak si usnadnit práci, jak a co psát, jak se orientovat ve zdrojích a obecně možnostech moderního akademického světa. Dále by mělo zahrnovat i obdobné postupy pro přežití v akademickém prostředí – jak spolupracovat s kolegy, jak přistupovat ke studentům, jak učit. Všichni jsou vítáni, auditko není vyhraněně humanitní, naopak, z mé zkušenosti kombinace humanitních a přírodovědných přístupů zajistí vždy lepší výsledek.
    rozbalit záhlaví
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOBYTEK: uz to mam doma, jde to trochu ztuha na tom psat citelne, ale trenuju )
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MIGUEL: to vypada dobre!
    Ja si od toho presne slibuji celkove vylepseni vyuky i az skonci krize, fakt me tesi, ze jsem se dokopala se s tim naucit (tedy cinsky mor me dokopal, ale stejne)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOBYTEK: white board solved...

    ted jsem si na alza objednal stylus s tabem a instaluju tuhle appku,

    Write is a Fantastic Handwritten Notes App for Linux - OMG! Ubuntu!
    https://www.omgubuntu.co.uk/2017/10/stylus-labs-write-handwriting-notes-app-linux

    to bude fungovat lepe, nez tabule, mozna rpisti rok budu prednaset s timhle v ruce :)

    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOBYTEK: whiteboard by byl super, zkusim zjistit
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DOBYTEK: Ja si to dnes ze zvedavosti zkousel (ostra prednaska je az v pondeli) a taky mi to zatim celkem pekne funguje, jen jsem jednou narazil na problem, ze jsem sice mohl ostatnim ukazovat a vykladat, ale nic jsem nevidel ani neslysel. Pomohlo az odhlasit se a znovu prihlasit. Tak jenom upozornuju, ze to muze takhle blbnout.

    Nepotrebuju nejakou zasadni interakci, je to klasicka prednaska. Ale byvaji dotazy, tak jsem zatim studentum napsal, at zkusi pouzivat na dotazy primarne ten chat, ne zvuk. Uvidim, jak to dopadne...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MIGUEL: nemá ta appka možnost whiteboard? já normálně taky pořád čmářu po tabuli, tak jim teď posílám text přednášky, ať mají na co koukat.
    Zkoušel jsi nějakou interakci, jako vyvolávání, diskusi a tak? To jsem zatím neměla možnost zkusit, možná příští týden, si od toho slibuju, že by třeba mohli být aktivnější.

    Mě docela začíná zmáhat interakce se studenty mimo samotnou výuku, máme komunikační skupinu, kde studenti dost kašlou na nějakou formu (a kolikrát i na obsah) a dává to plný prostor jejich lenosti, takže místo aby otevřeli sylabus a laskavě si ho přečetli, tak mi posílají blbé dotazy. Já mám tendenci jim na sebe mimo emailu kontakt nedávat, ale teď to nešlo, tak jim dávám ještě týden a přestanu odepisovat mimo čas hodiny. Na druhou stranu mi ale díky online výuce, povinnosti se logovat, úkolům a tomu, že je ta appka pořád upomíná, že je ještě nemají hotové, odpadla polovina třídy a zůstávají lidi, co je to snad i zajímá (vyfasovala jsem tenhle semestr výběrák ze společného základu pro prváky ve druhém semestru, to je peklo samo o sobě, protože jejich přístup "tady mě máš a uč mě" je hodně silný).
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    no zpocatku to bylo trochu tuzsi, ,el jsem to ve firefoxu, ve chromu to bylo pak uz ok, jedna slecna mela mac a chvili ji trvalo nez povolila chromu sdileni obrazovky. Ale jinak musim rict, ze to probehlo tak nejak ok, ja mam linux, studenti vsechno mozny windows mac a linux a vsem nam to chodilo v poradku. Ted resim...ja jsem u sveho predmetu vzdycky uprednostnoval tabuli pred prezentacemi. na pristi hodinu si prilepim webkameru k hlave jako celovku , aby dobre videli co vytvarim, plus maji jeste skripta, ktery mam zatim uz par let vypracovany jen na pulku kurzu, ale aktualni situace me donuti je zfinisovat..
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MIGUEL: povidej, prehanej, kde byl problem?
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    tak mamz a sebou prvni online prednasku s jitsi, jako slo to, zpocatku ztuha, ale slo to....

    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOKIS: potvrzuji, jit.si funguje bezproblemove i s linuxem. Dneska me ceka prvni online prednaska....skoro mam z toho tremu :)
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KATIA: taky me to prekvapilo :) jen bacha, jak otocis mysitkem, tak to zacne nahravat na dalsim slidu a smazes si, cos tam mela pred tim
    KATIA
    KATIA --- ---
    DOBYTEK: úchvatné, to jsem ani nedoufala :-)
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KATIA: jestli myslis zvukovy, tak to jde primo v powerpointu, pod slideshow das record narration, muzes extra ke kazdemu slidu, ja to pak davam exportovat cele do mp4, netusim, jestli se s tim da delat i neco jineho
    KATIA
    KATIA --- ---
    ještě jsem nehledala, ale nevíte někdo rovnou nástroj, který umožní nějak jednoduše nahrát komentář k PowerPointu?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Nam dnes predbezne doporucili podivat se na tyhle dve videokonferencni sluzby:
    https://edumeet.geant.org/ - beta, dela to evropske sdruzeni GÉANT
    https://meet.jit.si/ - jitsi je opensource software na videokonference, ale tady provozuji i vlastni sluzbu. snad by melo bezet i na linuxu
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Na redditu se to koukam taky zacina resit, tak nekolik zajimavych napadu prevazne z USA/UK zde https://www.reddit.com/r/Professors/comments/fg7r82/switching_to_online_classes/
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    CHIMERA: určitě to zkus, soudě podle tvých skrip máš hrozně fajn hodiny, já myslím, že budeš s výsledkem moc spokojená, zvlášť se semináři, na ty je to výborné.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: jasny, jeste budu resit sdileni desktopu, zatim se peru s vnc a jeho forwardovanim pres firewall
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MIGUEL: Slack mi jede na Ubuntu bezchybně.
    Známí doporučují v korporátu oblíbený Circuit, ale tam je drahá licence.
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Tak Hangouts od googlu? Jinak slack a skype na linuxu fungovat muze ale taky nemusi pac je to dost casto ne moc dobre podporovane.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    jo jeste jsem nezduraznil, melo by to fungovat na linuxu, my to u nas dost tlacime a tak polovina studentu si uz windows smazala..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam