• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: v mé branži to platí docela jistě, ale chápu, že jinde to tak být nemusí ;-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ABAYO: Já jsem na MDPI postupně změnil názor, pokud je časopis sám ok (dost jich je alespoň WOS Q1/Q2, tam se jen trikově dostat nedá), teď už bych se nebál. Funguje to tam specificky, ale nemůžu říct, že špatně nebo neseriózně, místy skoro naopak.
    Už jsem se k tomu vyjadřoval ze zkušenosti autora i recenzenta taky vedle:
    [ ARCHIMEDES @ Nyx's Reviews aneb vedci na nyxu - na cem delate, na co jste prisli, co z toho bude? ]
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    ABAYO: MDPI je vydavatelství, které (asi) není jednoznačně predátorské, ale na druhou stranu nepatří mezi vydavatelství s dobrou reputací. Ano, spamují lidi a nabízejí jim publikace. Dostal jsem od nich pár mailů a staršího kolegu vytrvale obesílali s žádostí o guest editora. Ani jeden z nás ale nemá potřebu vynakládat práci na publikaci u nich, protože existuje mnoho lepších a serióznějších časopisů. Nesázel bych na to, že ty maily jsou zacílené. Na druhou stranu, pokud tam chceš přispět a odpovíš jim, čeká tě dost možná normální recenzní řízení - bude to nejvíce záviset na editorovi, kterého dostaneš. Nedávno jsem se na to vydavatelství ptal ve vedlejším auditku.

    Zjistil jsem, že několik lidí z oboru, které znám, má publikace v jejich časopisech Entropy a Quantum Reports, a pár jich sedí mezi editory. Na druhou stranu, o většině z nich by se dalo říct, že jsou řekněme "politicky protřelí" :-) Zároveň ty publikace posílali do Special Issues editovaných přímo sami sebou nebo svými kolegy či známými (to se ale prý děje i jinde, prostě politika). Takže nejde o totální predátorskou frašku s falešnými lidmi, ale v životopise bych to mít nechtěl, je to něco mezi :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: v mém obory bývají ty cally delší, více zacílené, ale to může být jen otázka stylu. časopis neznám.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    cokoliv s "international journal" v názvu je divné.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ABAYO: cañadas de la fuente je autentický, i ta jeho adresa, to zvláštní vydání také. ale časopis IJERPH možná není přímo predátor, ale je pochybný.

    vydavatel MDPI byl na Beallově seznamu, byl sice stažen, ale stále podezřelý.

    She’d had a bad experience with the journal in question, the International Journal of Environmental Research and Public Health, while doing a review for the publication. She discovered a lack of rigour in some of the journal’s articles, was alarmed at its many retractions and corrections, and had concerns with the journal’s practice of publishing an “acknowledgement” issue with a very long list of reviewers to make it look credible.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ABAYO: na první pohled to vypadá jako běžný call pro special issue. ověřila bych journal.
    ABAYO
    ABAYO --- ---
    Ahoj,

    prosím chtěla bych se zeptat, zda někdo tušíte jestli toto může být fake nebo ne..? Nevypadá to jako obvyklé spamy, které mi občas přijdou ohledně publikace článků, ale nevím vůbec, jak to v tomto světě chodí..

    Děkuju moc..



    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ACHERON: už jsme to tu naznačovaly: pravá čínská univerzita. Skutečná a v Číně.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    DOBYTEK: já hodnotím velmi pozitivně, protože moji studenti mají za LS úspěšnost u zápočtu 95 procent, což se nikdy nikdy nikdy za dlouhá desetiletí nestalo. Takže si dělám zatím malý soukromý závěr, že online je naučit můžu, možná i víc seděli doma, tak se fakt učili. Ale je fakt, že kromě výuky na MS teams jsem jim byla k dispozici stále i na e-mailu a na skype. Mám asi vytrénovanou trpělivosti, protože když se dvacátý prvák ptal na totéž, tak už jsem ani brvou nehnula :D
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DOBYTEK: a copak je to za instituci? :)
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    JINX: jooo, tady pulka sboru nechape, proc vysiluju, a druha pulka nevi, co jsou to citace. Toleruji mi vyhazovani od zkousek jen proto, ze jsem zamorsky dabel a pouzivam zahadne pojmy jako akademicka etika a mam burzoazni meritka pro studentske prace
    JINX
    JINX --- ---
    DOBYTEK: Clovek by cekal ze za plagiat vyleti ze skoly...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DOBYTEK:
    jsem se ptal jednoho profesora proc nam neda prezentace/materialy a nesepise podrobny sylabus tak mi rek ze by pak byl k nicemu a nemusel by na skole byt. Tak jsem tak smutne a vyzname uznal ze ma pravdu. ;-)
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Jako velké mínus mi přišel přímý kontakt přes komunikátory, normálně bych studentům telefon/QQ v životě nedala, ale teď to jinak nešlo, byť se to příští semestr pokusím řešit nějak jinak. Den po odevzdání závěrečného referátu mi jeden z nejhorších studentů napsal, že doufá, že dostane dobrou známku, a že nemá na studium čas, protože sportuje. Referát je samozřejmě čistý plagiát a pánovi nějak utekla polovina průběžných testů, takže vyletí od zkoušky a bude mi spamovat messanger ještě půl roku...
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Jak hodnotíte online výuku teď po semestru? Já jsem docela překvapená, že výsledek závěrečné zkoušky je velmi slušný na to, jaké jsem měla obavy. Dost to přisuzuji dostupnosti materiálů, kde studenti měli všechno pod nosem na každou hodinu na jedné konkrétní stránce na webu, a pak těm průběžným testům, byť ty mě tedy připravily o nemálo času. Obecně to pro mě bylo tak trojnásobně časově náročnější, než by byla klasická f2f výuka, ale zase se to snad bude dát zúročit v příštích semestrech při výuce stejného předmětu. Jediné, co mi fakt chybělo, byla možnost bezprostředně reagovat na třídu v situaci, kdy zjevně nerozumí, kdy bych jinak rovnou přizpůsobila výklad / něco vykládala déle.
    SMOOKE
    SMOOKE --- ---
    VENDULKA: zakladem je, vubec nejaky clanek sepsat :)
    A jelikoz jsem v oboru technickych ved, tak to vetsinou pri kraceni resim presunem experimentalni casti do supporting info
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    VENDULKA: je lepsi se drzet spis spodniho limitu, ono uprimne, chces, aby tvuj clanek mel pak i nejake citace a moc dlouhy clanek dost casto odradi od toho, aby ho pak nekdo cetl
    KATIA
    KATIA --- ---
    VENDULKA: držím se limitu, po recenzích to obvykle už moc neřeší a kousnou delší článek. i když se nám taky stalo, že editorka si pak vyžádala krácení.
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    Mám dotaz na zdejší akademickou komunitu. Představte si, že píšete článek a vyberete si nějaký časopis, který
    požaduje články v rozsahu např. 8.000-10.000 slov. Jak dlouhý text obvykle posíláte? Počítáte dopředu s tím, že po vás recenzenti budou chtít nějaké úpravy a proto se raději držíte u toho dolního limitu? Nebo posíláte články o délce 9999 slov? (A co děláte, když po vás chtějí recenzenti přidat nějaké úpravy - např. přidat nějaké vysvětlující poznámky pod čarou apod.?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam