• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    KATIA: zurnaly, o kterych se tu bavime, ti absurdni publikaci nevezmou
    KATIA
    KATIA --- ---
    MIGUEL: ano, v porovnání se to opravdu tváří lépe, ale zase to má jiné negativní důsledky a to možná dalekosáhlejší (absurdní publikace díky nimž lidé nejenže dostanou peníze, ale třeba také nasbírají akademické "frčky", dostanou se do různých rad a komisí...)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    ARCHIMEDES:
    KATIA:
    ja vas naprosto chapu, cely tenhle system do vseho vnasi trochu vice agresivity, a jsem take zastance, ze idealne by mel byt rozumny zaklad, ale to neni realita ceskych pracovist...

    na druhou stranu, ja jsem si prosel par institucemi v CR, kde to fungovalo tak, ze tyhle penize, ktere jsem tu zminoval, se kumulovaly ve vyplatach vedeni skoly. Konkretne mam na mysli funkcni obdobi prof. Kohoutkove na CVUT Fakulte stavebni. Pani dekanka, zaroven vedouci katedry, si veskere zisky z grantu a publikaci presmerovala na svoji vyplatni pasku. Za sve funkcni obdobi ze sveho mesicniho prijmu, ktery se v hrubych cislech blizil milionu, nakupovala investicni byty v Praze. Kdyby vas zajimalo, kde ted skoncila, tak je na pozici prorektor pro rozvoj CVUT.

    takze pokud je prostredi uz prohnile, coz je v nasi kotline bezna situace, tak to prime hodnoceni vnimam pozitivne. Ale samozrejme nerikam, ze to je idealni system. Na CVUT FSv stale plati, ze vsechno (ikdyz je uz pani byvala dekanka uklizena na rektorat) se kumuluje nekde, jen ne u pracovniku. Bezny radovy zamestnanec ma minimalni potrebu publikovat. Krome nekolika skupinek velice aktivnich i kvalitnich jedincu, tam je ohromne mnozstvi naprosto pasivnich pracovniku, kteri nikdy zadny grant ani nepodali, publikaci, tak jenom aby to PhD obhajili a pak uz nic...

    jinak, jak jsme se k tomu dostali....ja to nevytahoval, jakoze se chlubim, jak mame skvely system, ale nekdo mi tu neveril, ze z publikaci jde opravdu tolik penez, ja to myslel jen v souvislosti s tou grafickou kartou, aby se nestydel jit primo za svym nadrizenym a pozadoval koupi daneho hw ze skolnich penez. Ale kdyz uz jsme u toho, opravdu si myslim, ze nas system je spravedlivejsi nez ten popisovany na me, v teto dobe jiz konkurencni, instituci.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MIGUEL: jsem vcelku zastánkyně toho, že významně větší složka příjmu má být v základu než odměnách, pochopitelně s tím, že opravdu ten základ je plněn/hodnocen atp.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MIGUEL: Kdykoliv se zavede příliš přímočaře hodnocená metrika, VŽDY to vede k nějakému druhu dojení systému pro systém, minimálně částí zúčastněných.
    Tady je celkem zjevné, že přímý bonus nahrává hrdlačení se o to, kdo mezi autory bude, kdo nebude, s jakým podílem...brr, not again.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    KATIA: to samozrejme takhle je, osobni ohodnoceni se odviji od vyuky, aplikovanych vystupu, publikaci, a za publikace pak dostanes extra bonus pred vanoci. Soucasne riv nody se pocitaji podle AIP a ne podle IF, predatorske casopisy maji typicky nulovy AIP, zaroven je skola penalizovana za nepriznivy pomery (Q1+Q2)/(Q3+Q4). Takze zustavaji jenom opravdu dobre casopisy. A opravdu nevim, proc je spatne dostat odmenu za publikaci v top casopisu. Tohle me opravdu hlava nebere. Casy, kdy u nas akademici zili s minimalni mzdou uz jsou nastesti pryc. Zaroven me prijde fer byt odmenen jinak nez kolega, ktery kazdy den konci s obedem praci.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MIGUEL: nope, uni má širší odpovědnost za to, jak kvalitní výstupy od ní jdou ven/ke studentům, nemůže to být jen na úrovni individuální zodpovědnosti, ale systémově podchycené.
    rozumné odměny jsou jistě v pořádku, ale měly by zohledňovat celkové pracovní nasazení/všechny činnosti atp
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    DOTCOM: nemyslim si, na skolu chodi za tvoji praci penize, nevidim nic spatneho na tom, kdyz z tech penez neco vidi i autor. A mimochodem od te doby, co se riv body pocitaji podle AIP ne impact factoru, tak se predatorske casopisy moc nechtaji. A ostatne vsechno je o penezich, granty jsou o penezich, grant dostanes jen kdyz mas publikace a h index, to jakym zpusobem se vydas v kariere a jak kvalitne delas vedu je jen tvoje volba
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MIGUEL: Tak tyhle primy financni odmrny pro autora jsou nejlepsi zpusob jak si vypestovat predatorske publikace, viz kauza Strielkowski. Nechapu jak tohle muze jeste nekdo provozovat...
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    JINX: Pro doktorandy kupujeme vzdy stroj s GPU hned pri nastupu z projektu, na ktery doktorand nastupuje. Jinak ma katedra vlastni GPU clustery, bud nakoupene z projektu napr centra excelence (spoluprace pres vice pracovist) http://cs.fel.cvut.cz/en/news/detail/1438 nebo od firem napr https://cyber.felk.cvut.cz/cs/news/cesky-zkoumame-umelou-inteligenci-s-facebookem/.

    Google Colab je dobra hracka a leccos diky TPU utahne - pouzivam ho se studenty napr na sdileni kodu a pro demo inference jejich modelu, jinak pro vyzkum je fakt treba mit moznost poustet poradne experimenty.

    Pokud chces delat vyzkum v oblasti deep learning a mas prpoblem dostat HW s par GPU, pak bych spis zvazil zmenu pracoviste :-( (chapu, takovahle rada je nic moc ...)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    KATIA: je to tak, o tom se stale vedou diskuze, a asi bych to tu sam od sebe nevytahoval, nicmene v kontextu s grafickou kartou za 50k si myslim, ze je adekvatni pozadovat po pracovisti tuhle investici, jelikoz se s jednim lepsim clankem mnohonasobne vrati
    KATIA
    KATIA --- ---
    MIGUEL: metodika hodnocení nikdy neměla být metodikou hodnocení jednotlivce, to myslím dost ujelo, že to některé instituce začaly takhle počítat.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    SMOOKE: jo metodika RIV prevzala metodiku AV, to je pausalni klasifika podle Forda, kde se bere AIP index. Par casopisu to hodne podseklo.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    SMOOKE: no u nas na CZU dostanes za Q1 150k, Q2 40k, D1 250k. Skola dostane o neco vice, ale na vetsine skol si tyhle penize nechaji v kapse. U nas se poslednich 10 let tlaci pristup, ze se za publikace dava autorum o kousek pokracene to, co realne dostane skola od MSMT a take lidi najednou publikuji vice. Kamarad na CVUT udelal publikace single author za 200 RIV bodu, u nas by z toho byla na konci roku odmena 200k, na CVUT FSv 5k :)

    Soucasna metodika 2017+ je ale uplne zvracena, podle stare metodiky byl vypocet podle IF a nebyl pausalni, Za nature bylo 500k, a zacinalo to na 8k a podle poradi v oboru a jinych ukazatelu se to skalovalo.
    SMOOKE
    SMOOKE --- ---
    MIGUEL: pockej pockej, kde davaji za Q1 publikace 150k? podle ktere metodiky Q1-ptz vim ze treba metodika hodnoceni casopisu pro AV CR (dle Kozubka) se docela lisi od toho co dela WoS
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    JINX: metacentrum má taky možnost gpu, ale býval to opruz.
    Fakt není normální, aby sis jako doktorand kupoval HW nebo platil za AWS/Google cloud, o to by se měl postarat vedoucí práce.

    *) google cloud dával kdysi kredit do začátku, případně pro studenty, ale nevím, jak jsou na tom teď
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: tak 50k neni tolik, aby to nezaplatila bud katedra nebo idealne i zkusit soutezit v interni grantovce. Pokud navic z toho bude Q1 publikace, tak za ni tvoje katedra dostane 150k
    JINX
    JINX --- ---
    MIGUEL: Chápu. A moc dekuju za info. Kolega mi doporučuje celou dobu Google Colab což je pro nějaké zkoušení asi OK ale pro práci je to nepoužitelné jednak kvůli přístupu na GDrive a taky kvůli volným hw prostředkům. Takže ten nákup vlastního hw jsem viděl jako nejlepší variantu.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: tohle zni jako absolutni nonsense. Ty si prece nebudes kupovat grafiku navic za 50k. Mel bys to rozhodne resit se skolitelem, ale asi bych tady videl jako realnejsi, aby ti nekdo udelal ucet na necem co uz je. Takze za prve bych se poptal, tvuj skolitel bude mit kontakty, at proste oslovi jiny katedry/skoly, kdyz vy hw nemate. Za druhe muzes (neni to vubec nic narocneho) ziskat pristip na danou ulohu do it4innovation, nic neplatis, pro vyzkum sepises malou grant zadost o prideleni cpu/gpu hodin.

    V nejhorsim, pokud by ti stacilo cpu (na gpu nedelam), ti muzu pujcit 48 procesoru, co mame na trenink pred vstupem do velkych pocitacovych center
    KATIA
    KATIA --- ---
    JINX: pokud je to něco klíčového pro tvou práci (soudě podle toho, že to potřebuješ na publikaci) a jsi doktorand (nepletu se?) a úřední šiml nefunguje, tak rozhodně řešit se školitelem - to je osoba zodpovědná za to, že máš podmínky, v nichž lze doktorát vůbec řešit/dokončit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam