• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    MAFO
    MAFO --- ---
    JINX: obor od oboru, fakulta od fakulty... i na jedné fakultě se to může dost lišit...
    ale vesměs to asi bývá spíše všimné...
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: tak uspesne vedene phd prace jsou jednim ze zarezu do profesury (karierni rust) podobne i odborny konzultant ma nejaky bodik.
    JINX
    JINX --- ---
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Zdravím,
    potřebuju, ideálně v R, udělat mapku odběrových míst, všechny byly na ploše cca 100x300 m kousek od Bubovic. Nemůžu najít vhodné mapové podklady, nemáte někdo zkušenost s něčím podobným, případně rovnou funkční skript?
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    Zjednodusena verze https://www.biodiversitylibrary.org/ pro milovniky starych klicu --> https://biostor.org/. Super kdyz se do BHL nechcete norit ale jen treba vytahnout par konkretnich veci o tom co uz odtamtud mate na disku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: Přijde mi to praktické- tip ma softwary, co pomáhají vyhledat články
    KATIA
    KATIA --- ---
    PULKA
    PULKA --- ---
    JINX: U nas (FF UK) myslim normalne jo, urcite dostane bonus v nizkych desitkach tisic, kdyz to dodelas vcas.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    JINX: u nás (MUNI) se to bere primárně jako služba vlasti, takže žádná finanční odměna. rozhodně ne institucionální. umím si představit nějaké peníze z vlastních zdrojů (grant školitele), ale ještě jsem se s tím nesetkal. vedení prací patří k náplni práce akademického pracovníka, takže, rein theoretisch, je to ve mzdě.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    JINX: na Prf (a predpokladam cele UK), byl blahe pameti bonus 50k pro skolitele, pokud interni doktorand obhajil v predepsane dobe (tusim ty 4 roky). Je to dohledatelne nekde v dokumentech UK, vzpominam si, ze mi to studijni odmitlo rict jak je to strasne soukroma informace, a nakonec se ukazalo, ze je to transparentne ve verejnem dokumentu. Konzultant/oponent ma podle meho houby, moje konzultantka to delala z ciste zistnych duvodu, protoze chtela otroka na postdoc :) Hadam se to hodnoti v ramci odmen za vytizenost konkretniho jedince, na katedre se takhle formalne pridelovali vedouci/oponenti diplomek naprosto random bez souvislosti, kdo to pak skutecne delal (spis nedelal).
    JINX
    JINX --- ---
    Jak je to s financnim ohodnocenim vedouciho/konzultanta disertacni prace? Existuje neco takoveho? dost dobre si nedovedu predstavit ze muj budouci konzultant toto bude delat v ramci sveho volneho casu :-(
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Totéž pro Springer
    Springer Journal Suggester
    https://journalsuggester.springer.com/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Dobytek> Na "prokliky" take neni spatne psat staticke dokumenty v HTML. Myslim, ze je to jejich puvodni ucel. Ale ma to trosku strmejsi krivku uceni.
    https://first-website.web.cern.ch/first-website/
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    DOBYTEK: Na první pohled (jen podle infa z webu) mi to hodně připomíná https://www.notion.so/ nebo https://coda.io/. Díky za tip.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Jak jsem tu onehdy řešila aplikace, co umožňují prokliky na dokumenty apod. při akademickém psaní, tak po prvním týdnu v korporátu se mi dost zalíbil Quip, za mě geniální nástroj na správu podobných projektů. Zkusím o víkendu otestovat ubuntu varianty, ale tedy dělá se s tím velmi dobře.
    Jo a ještě extension do FF Clippings, to je nástroj, který by mě v životě nenapadlo, že potřebuju, ale asi by mi byl ušetřil nemálo práce při rešerších.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MARKOVKA: jo ja to delala jako studentka, vyucujici by to v zivote nenapadlo :D
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    DOBYTEK: To jste byli na studenty hodní :) My jsme na dost předmětů učebnice taky neměli, tak se všechno muselo psát na tabuli. Vyučující (ženy) byly úžasné, psaly to do posledního slova všechno.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MARKOVKA: jo, ja si vzpominam, ze napr. na PrF UK byli vyucujici uplne hystericti, kdyz prislo na pokus o jakykoliv zaznam prednasky, ale to bylo mnoho let zpet a PrF je...jina. Na FF to zas problem nikdy nebyl a ve spolupraci s kolegou jsem zrovna delala kompletni zapisy z nekterych prednasek, protoze nebyla skripta a ne kazdy mohl chodit na hodiny od sesti vecer, netusim, jak je to ted. Zase si vzpominam, ze pred covidem to byl naprosto neprekonatelny problem i pro nektere ustavy AV, tak holt v CR je to s tim technologick pokrokem asi tezsi. Je skoda, ze ani covid zadnou zmenu neprinesl.
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    DOBYTEK: Zdá se, že na UPOLu ne. Na návrh použít techniku a jak vypočítat, zda se to vyplatí, bylo odpovězeno "ale takto to fungovat nemůže". Záznam videa si může pořídit snad každý student. U některých přednášek není potřeba ani to. Audio by se nahrálo kvalitněji - vyučující by měl na klopě mikrofon. V knihovně by byl třeba kompjůtr s profi softwarem na konverzi audia na text. I tak by to vyšlo levněji a bylo by to důstojnější a přesnější. Když už tedy spolužáci asi nechtějí poskytovat své výpisky zdarma někomu znevýhodněnému.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam