• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOBYTEKAkademický svět - tipy a triky
    Auditko by mělo pomoci akademikům při výzkumu i výuce, především sdílením rad a doporučení na užitečné postupy, aplikace či literaturu - jak si usnadnit práci, jak a co psát, jak se orientovat ve zdrojích a obecně možnostech moderního akademického světa. Dále by mělo zahrnovat i obdobné postupy pro přežití v akademickém prostředí – jak spolupracovat s kolegy, jak přistupovat ke studentům, jak učit. Všichni jsou vítáni, auditko není vyhraněně humanitní, naopak, z mé zkušenosti kombinace humanitních a přírodovědných přístupů zajistí vždy lepší výsledek.
    rozbalit záhlaví
    MAFO
    MAFO --- ---
    JINX: obor od oboru, fakulta od fakulty... i na jedné fakultě se to může dost lišit...
    ale vesměs to asi bývá spíše všimné...
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    JINX: tak uspesne vedene phd prace jsou jednim ze zarezu do profesury (karierni rust) podobne i odborny konzultant ma nejaky bodik.
    PULKA
    PULKA --- ---
    JINX: U nas (FF UK) myslim normalne jo, urcite dostane bonus v nizkych desitkach tisic, kdyz to dodelas vcas.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    JINX: u nás (MUNI) se to bere primárně jako služba vlasti, takže žádná finanční odměna. rozhodně ne institucionální. umím si představit nějaké peníze z vlastních zdrojů (grant školitele), ale ještě jsem se s tím nesetkal. vedení prací patří k náplni práce akademického pracovníka, takže, rein theoretisch, je to ve mzdě.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    JINX: na Prf (a predpokladam cele UK), byl blahe pameti bonus 50k pro skolitele, pokud interni doktorand obhajil v predepsane dobe (tusim ty 4 roky). Je to dohledatelne nekde v dokumentech UK, vzpominam si, ze mi to studijni odmitlo rict jak je to strasne soukroma informace, a nakonec se ukazalo, ze je to transparentne ve verejnem dokumentu. Konzultant/oponent ma podle meho houby, moje konzultantka to delala z ciste zistnych duvodu, protoze chtela otroka na postdoc :) Hadam se to hodnoti v ramci odmen za vytizenost konkretniho jedince, na katedre se takhle formalne pridelovali vedouci/oponenti diplomek naprosto random bez souvislosti, kdo to pak skutecne delal (spis nedelal).
    JINX
    JINX --- ---
    Jak je to s financnim ohodnocenim vedouciho/konzultanta disertacni prace? Existuje neco takoveho? dost dobre si nedovedu predstavit ze muj budouci konzultant toto bude delat v ramci sveho volneho casu :-(
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Totéž pro Springer
    Springer Journal Suggester
    https://journalsuggester.springer.com/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Dobytek> Na "prokliky" take neni spatne psat staticke dokumenty v HTML. Myslim, ze je to jejich puvodni ucel. Ale ma to trosku strmejsi krivku uceni.
    https://first-website.web.cern.ch/first-website/
    MINGHAO
    MINGHAO --- ---
    DOBYTEK: Na první pohled (jen podle infa z webu) mi to hodně připomíná https://www.notion.so/ nebo https://coda.io/. Díky za tip.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Jak jsem tu onehdy řešila aplikace, co umožňují prokliky na dokumenty apod. při akademickém psaní, tak po prvním týdnu v korporátu se mi dost zalíbil Quip, za mě geniální nástroj na správu podobných projektů. Zkusím o víkendu otestovat ubuntu varianty, ale tedy dělá se s tím velmi dobře.
    Jo a ještě extension do FF Clippings, to je nástroj, který by mě v životě nenapadlo, že potřebuju, ale asi by mi byl ušetřil nemálo práce při rešerších.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MARKOVKA: jo ja to delala jako studentka, vyucujici by to v zivote nenapadlo :D
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    DOBYTEK: To jste byli na studenty hodní :) My jsme na dost předmětů učebnice taky neměli, tak se všechno muselo psát na tabuli. Vyučující (ženy) byly úžasné, psaly to do posledního slova všechno.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MARKOVKA: jo, ja si vzpominam, ze napr. na PrF UK byli vyucujici uplne hystericti, kdyz prislo na pokus o jakykoliv zaznam prednasky, ale to bylo mnoho let zpet a PrF je...jina. Na FF to zas problem nikdy nebyl a ve spolupraci s kolegou jsem zrovna delala kompletni zapisy z nekterych prednasek, protoze nebyla skripta a ne kazdy mohl chodit na hodiny od sesti vecer, netusim, jak je to ted. Zase si vzpominam, ze pred covidem to byl naprosto neprekonatelny problem i pro nektere ustavy AV, tak holt v CR je to s tim technologick pokrokem asi tezsi. Je skoda, ze ani covid zadnou zmenu neprinesl.
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    DOBYTEK: Zdá se, že na UPOLu ne. Na návrh použít techniku a jak vypočítat, zda se to vyplatí, bylo odpovězeno "ale takto to fungovat nemůže". Záznam videa si může pořídit snad každý student. U některých přednášek není potřeba ani to. Audio by se nahrálo kvalitněji - vyučující by měl na klopě mikrofon. V knihovně by byl třeba kompjůtr s profi softwarem na konverzi audia na text. I tak by to vyšlo levněji a bylo by to důstojnější a přesnější. Když už tedy spolužáci asi nechtějí poskytovat své výpisky zdarma někomu znevýhodněnému.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    MARKOVKA: streamovani prednasek v CR nefunguje?
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    JINX: To by bylo ideální a je to to první, co člověka napadne. Použít spolužáky. To by přece mělo jít i zadarmo. Nicméně sítě se rozhazovaly jinak. A berou i lidi, co nejsou studenty na UPOLu. Hlavní je být ochoten to odsedět.
    JINX
    JINX --- ---
    MARKOVKA: Takže toho hojně využiji studenti kteří mají předmět zapsany? Nebo to spatne chapu?
    MARKOVKA
    MARKOVKA --- ---
    Zajímavý postřeh z olomouckého akademického prostředí:
    Centrum podpory studentů se specifickými potřebami Univerzity Palackého Olomouc se rozhodlo být hyperpokrokové a v roce 2022 nabízí studentům se specifickými potřebami, že za ně někdo vysedí přednášku a dodá jim z ní zápis. Za takovou službu dostane pisálek 200 Kč/hod. Vtip spočívá v tom, že to může být přednáška o čemkoli.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PULKA: Kdysi jsem si svuj citacni format vytvarel. Neni to nijak priserne slozity.
    Editing a referencing style - EndNote - LibGuides at University College London, Global
    https://library-guides.ucl.ac.uk/endnote/editing-a-style
    PULKA
    PULKA --- ---
    Nemate prosim nekdo tip na to, kde ziskat citcni vzor ISO 690 CZE pro EndNote 20, ktery bude podporovat bibliografii ve formatu “Novak, Jan (1989): Nazev dila…” styl? To co mam, je nejak funkcni, ale ma to spatne datum, spatne kurzivy, mizerne zapsany editory sborniku atp. Mam takovy tuseni, ze mi to usetri spoustu prace nez se pudtim do predelani.
    SLL_QUY
    SLL_QUY --- ---
    RAGNAROK:

    Merili jsme docela trivialne prumery kmene na sukcesnich plochach, nicmene dovedu si predstavit hodne use cases, kdy odecitas data z pristroje, ktery nema jiny interface nez display, typicky starsi laboratorni pristroje, meraky, fyzicke mereni, vazeni, prepisovani napsanych dat, atp.

    pros MS Word:
    -nevypina se (narozdil od vsech voice assistentu)
    -podporuje zakladni voice commands (next line, comma, delete, ...)
    -autosave do cloudu kazdych par sekund
    -jediny integrovany do editoru (psal jsem si s PULKA: Newton technology a nemaji API integraci s zadnym editorem, ktera je nutna prave pro voice commands, to bude asi problem vsech 3rd party speech to text)

    cons
    -nutnost byt online (jedna carka LTE signal stacila, data to prekvapive skoro nezere)
    -obcas crash (muze byt telefonem/signalem, autosave vzdy stacil)
    -chybovost tak 1/20 (ale rychle se to nauci, spelling chyba je vzdy zrejma a reversibilni, v cislovkach presnsost temer 100%)

    Kazdopadne to fungovalo prekvapive dobre a rychlost prace byla oproti digitalu i papiru nekolikanasobna, vsem doporucuji.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SLL_QUY:
    Zajima me ktere data/typ takhle diktujes. Odecitas je z displeje nebo jine pozorovani?
    Pripadne neni jednodusi kdyz se data zapisujou rovnou na pamet ze senzoru?
    PULKA
    PULKA --- ---
    SLL_QUY: Co takhle software od Newton technology? Mají toho spoustu a jsou to Češi, tak by se třeba dalo domluvit na nějaké zkoušce. Offline to myslím taky umí, moje přítelkyně takhle před par roky diktovala překlady v Tradosu a bylo to víc než dobrý.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SLL_QUY: Nepomuzu odpovedi na otazku, ale musim konstatovat, ze prave jsi mi rozsiril obzory. Diky moc! Ja jsem uvizla ve stredoveku a porad prepisuju data z diktafonu do tabulek :D vubec me nenapadlo, ze by existoval software nebo aplikace, ktery by to prepisoval do tabulky rovnou behem diktovani…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam