• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOAlt Right a Jordan Peterson na benzacich
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    TUHO: tyvole ten Lukáš Pokorný, to je kvalitní materiál
    TUHO
    TUHO --- ---
    DANCHEZ: Sundej si slipy a vitej mezi nami :D
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    jee rudej circlejerk kde se seriozně postujou články z komářího A2larmu.. tady bude sranda
    TUHO
    TUHO --- ---
    Je neskutečně snadné dostat se s jeho pomocí do králičí nory nekonečné kritiky monolitické „levice“, politické korektnosti, feminismu, islámu a „SJWs“ (social justice warriors – bojovníci za sociální spravedlnost). Stačí málo: mrknout na kousek podcastu Joea Rogana (protože dává prostor k rozhovoru skoro každému), na stand-up Billa Burra (protože má několik nekorektních vtípků o ženách) nebo na při mezi Billem Maherem a Benem Affleckem o islámu. Stačí se podívat na tříminutový rozhovor s Emmou Watson o feminismu (první video, které vyskočí po zadání slova do vyhledávače), a lidé jako Jordan Peterson nebo Ben Shapiro ovládnou doporučená videa na vašem YouTube. Doporučovaných videí, ve kterých „ZNIČILI“ nějakou feministku v debatě o nerovné mzdě nebo argumentačně „PONÍŽILI“ transgender ženu, se prakticky nikdy nezbavíte (kanály vytvářející best of z videí různých intelektuálních idolů milují kapitálky a drama, přestože obsah zpravidla přepjatým nadpisům neodpovídá). A pokud se pak „ukliknete“ na antiimigrační litanie Paula Josepha Watsona z Infowars, budete už jen video dvě od fantazírování „rasových realistů“ o rasově bílých státech nebo souvislostech mezi výší IQ a množstvím melaninu.

YouTube nejde o fakta, ale o vaši pozornost – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/01/youtube-nejde-o-fakta-ale-o-vasi-pozornost/
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    MAKOSHARK: Už bych si musel tu knihu aspoň z podstatný části přečíst, abych o tom moh dál jakžtakž věcně diskutovat. (Kdybych to snad časem udělal, ozvu se.)
    Tak jen na okraj:

- Že ten článek je primárně psán z levicových, ne ideologicky neutrálních posic, mi přijde zjevné, vždyť opakovaně své hledisko za "levicové" označuje. (Pro srovnání: https://finmag.penize.cz/recenze/334068-peterson-radi-nehrb-se-pochlap-se ))
    - Netuším, jestli to, co Peterson v knize dělá, je nějak kromobyčejně "nevkusné" a mám podezření, že hodnocení toho bude dost záviset na "světonázorových preferencích" či ideologii posuzujícího. (Četl jsem nějaké hysterické americké reakce na něj a ty mi celkem nevkusné přišly, jak jsem psal, podstatné je i to, jak idologicky vychýlené je prostředí, do kterého P. vstupuje.)
    - Kniha podává nějaký jeho "učení", je otázka, jakej vztah má k jeho učenosti či odbornosti resp. k jeho odborný kompetenci v nějakejch oblastech psychologie.
    - V knize radí určitý způsob, jak žít, propaguje systém hodnot a zaujímá politický postoje, nějak při tom těží z tý psychologie a svý psychologický praxe a nějak čerpá příklady z jinejch věd a oblastí, nevím, zda jen jako ilustrace své myšlenky, což není nic špatného, nebo zda chce vyvolat dojem, že správnost jeho hodnot je "prokázána" oněmi vědami, v nichž sám není doma.
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    MAKOSHARK: ten odstavec co jsi kopíroval naopak nepoukazuje vůbec na nic, neboť je to jen snůška buzzwords, bez jediného reálného příkladu z te knihy.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    CICHLASOMA: Přeháníš. Krytyka polityczna je levicový magazín, ale ten článek není žádný ideologický boj. Většina výtek je poměrně věcných a ten odstavec, co jsem citoval, jasně poukazuje na nepoctivé ideologické matení, co se vydává za učenost.
    Z toho, co se píše o té knize a co má být odborné zaměření Petersona, naopak plyne, že ta kniha s jeho učením souvisí velmi blízce. Akorát do toho navíc plete páté přes deváté, od psychologie, mytologie, po neurologii a evoluci - věci, o kterých stěží má hlubší porozumění - a dělá z toho nevkusným způsobem nějaký návod pro správný život. Můj dojem je, že je další z řady autorů specializovaných původně na jednu konkrétní oblast, kteří ale zneužívají své postavení a agresivně vystupují jako odborníci na všechno možné - a la Richard Dawkins, Steven Pinker. Ovšem Peterson, jak jsem už psal, obzvlášť nevkusným způsobem.
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    MAKOSHARK: než vůbec budu ztrácet čas - tys tu knihu četl? Nebo jen vycházíš z tohohle článku?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    KEMAL: (taky vím málo a rád bych se nechal poučit, je mi přišlo, že ta charakteristika klade na původ člověka vůči původnímu italskému fašismu trochu nepřiměřený důraz, ale nevím.)
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    DAHY: no nepopisuje ji přesně, neboť Petersonovi podsunuje názor, který nikdy neprosazoval a vůbec nereflektuje na Petersonovo zcela jasné vysvětlení v několika podcastech. Resp. minimálně jeden jsem poslouchal já. Vzít něčí výrok, vysvětlit ho po svém, v rozporu s původním autorem a pak se okázale pohoršovat, to je naprosté morální a novinářské bahno. Ale je to a2larm, takže nemůžu říct, že bych byl překvapnen.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    MAKOSHARK: Zatím stručně, klidně se k tomu vrátím podrobněji, až budu mít čas.
    Říkám, že článek v A2 je vyhraněně ideologický, konkrétně je zjevně (a celkem neskrývaně) psaný v rámci ideologického boje za (specificky) "levicové" vidění světa proti "pravicovému", ideologické je i rozhodnutí vidět za vším "důsledky řešení, která vzešla z konkrétního dobového rozložení sil" a za ničím tak či onak "nadčasové" principy, jak (zhruba) chce ten kratičký citát, na který jsem reagoval. A ideologické rozhodnutí je skoro za každým odstavcem, ten článek (převzatý z afaik vyhraněně levicového časopisu) chce primárně podat (specificky) "levicové" odmítnutí Petersonovy knihy. Říkal jsem, že není dobrý nápad brát za bernou minci, co říká _o Petersonově ideologičnosti_, o konkrétních výtkách a charakteristikách lze pochopitelně diskutovat.

K tomu, co cituješ nyní: ne, z toho, co o jeho knize uvádějí, v žádném případě nijak neplyne, že Peterson není učenec ani že píše líbívý odpad. Ta kniha podle všeho není nikterak vědecká a ona by z něj učence neudělala. Je to podle všeho populární kniha, v níž učenec (jeho kvality nemohu soudit) vysvětluje a "propaguje" svůj vlastní "světový názor", který s jeho učenectvím souvisí více či méně volně. Rozhodně neplatí, že každá taková kniha je "líbivý odpad" (jakkoli tahle by asi nebyla můj šálek a nemám zatím v plánu ji číst). Světový názor založený na víře velmi nápadně stojí za článkem v A2 a ostatně, chtít svůj "světový názor" budovat jen z "pravd", o nichž je konsensus mezi vědci, by po mém soudu bylo hodně hloupé (a rozhodně by takové rozhodnutí bylo ideologické, rozhodně ne založené na vědeckých zjištěních).
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    CICHLASOMA: Nechápu, co se snažíš říct. Nevím, v čem je ideologie článku, která by nám měla zabránit brát vážně to, co ten článek říká o Petersonovi. Autor to vyjádřil naprosto srozumitelně a výstižně následujícím odstavcem, který naznačuje, že Peterson není učenec, ale píše líbivý odpad:

,,Pokud ale jde o metodologii, je kanadský psycholog mnohem eklektičtější. Podle toho, jaké argumenty se mu zrovna hodí do krámu, se odvolává na mýty, Junga a babylonskou alchymii stejně jako na evoluční psychologii, neuropsychologii a sociobiologii. Pasáže o dracích, Adamovi a Evě, čarodějnicích a Dostojevského „podzemním člověku“ se v těsném sousedství stýkají s exkurzy o chemii mozku a mechanismech přirozeného výběru v království zvířat."
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Tak císař asi ne, ale jeho tweety se budou citovat ještě 1000 let poté co obsadíme mars.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NJAL: ok, plus za toho Marca Aurelia.
    Rok zpět jsem ty "Hovory k sobě" četl, psal je prý u Vindobony (dnešní Vídně), když "krotil" severní kmeny, je to velmi inspirativní text.

Ale teď mě napadá, že ten chronický Donaldův monolog na Twiteru jsou taky....něco jako...Hovory k sobě :D

NJAL
    NJAL --- ---
    Pro nektery bude dobre vymyslet nejakeho noveho cisare, aby ho vubec byli schopni zaradit, treba bych navrhoval Flavius Hitlerius Maximus :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    SCHWEPZ: Ja myslim, ze bude dobre pockat a podivat se takovou dekadu zpet, k jakemu cisari bychom ho nejlepe pripodobnili. Ze to nebude Marcus Aurelius, to vime, ale se zbytkem bych pockal.... I kdyz je mi jasne, ze spousta lidi ma jasnej nazor, pres ktery nejede vlak :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NJAL: ale to je velmi škoda, ta osoba má ještě kus mandátu před sebou, ...určitě se zapíše do historie dalšími mezními činy a podivnými výkřiky.
    O císařovi Caligulovi nebo Neronovi se taky mluvili ještě stovky let po té, co už odešli do Elysia

NJAL
    NJAL --- ---
    SCHWEPZ: Rekl bych, smazano vlastnikem.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    kam zmizel "Donald Trump" klub?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    CICHLASOMA: podle toho mála co o tom vím tak ano, ale rád se kdyžtak poučím
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam