• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANNIKAVývojová dysfázie a obtíže jí podobné
    MAIKA
    MAIKA --- ---
    Ahoj všichni, mam 3,5 holku se smíšenou VD - špatné porozumění, cca 70 slov, ted začala opakovat, ukazovat, má potíže s jídlem. jí jen pečivo, párky, čokoládu, jogurty, banán a hranolky... jo a občas lízátko, nechce ochutnávat nic nového ... a ted se mi začala vztekat u toho, když ma jiny kalhoty než chce. nebo i triko a musime ho vyměnit ...
    nějaké rady jak na to porozumnění ?
    jo a taky jak odnaučit pleny ... s tim bojuju kvuli školce ... niam mi jí díky VD nevzali a speciální museli vzít ty 5 a 6 tileté nebo ty, co nevzali do zŠ....
    zkoušela jsem Sasankovou, Milíčův dům, Aloise klara ... všude plno,
    ted chodí do detské skupiny, kde jí shanim asistenta, jinak mi jí vyhodí
    nějakí rady a povzbuzení prosím?
    FINSON
    FINSON --- ---
    MARI: My jsme k téhle pediatře nedávno prchli od jedné, co byla dost na prd, a tahle nová se nám právě jeví velice dobře, tak uvidíme. Mně zpětně došlo, že bych mohl být citlivý sám, ale stejně jako synek po mně nezdědil alergii, nemusel by nakonec zdědit ani tohle... ale i kdyby, ten HSC přístup mi přijde, že má dost překryv se stylem Nevýchovy, aspoň teda podle té trochy, co jsem zatím načetl...
    MARI
    MARI --- ---
    FINSON: Pediatři obvykle jedou své zaběhlé koleje, já bych tohle asi neměla odvahu pediatře zmínit, ještě bych se právě dozvěděla něco úplně jiného. :D
    FINSON
    FINSON --- ---
    MARI: Tak dneska jsme byli ještě s nějakými vzorky kvůli nedávné infekci u pediatry, zmínil jsem níže uvedené, a paní doktorka synka vcelku hladce a rychle rozštípla, že se nejedná o vysokou citlivost, ale o kvalitní období vzdoru :-) Chlapec sice splňuje 14 bodů z toho linku, ale vystopovali jsme, že je vlastně splňuje jaksi selektivně, což tuhle diagnózu vylučuje :-)
    Nicméně specifický přístup vyžadovat bude, protože na všechno potřebuje dost času, a když ho nemá, projevuje se právě jako vysoce citlivý. Ale je šance, že ho to přejde.
    MARI
    MARI --- ---
    FINSON: Já jsem se s tímto pojmem setkala poprvé na IG u @babiesandsleep a podle všeho přinejmenším starší syn (4 r., VD expr.) vysoce citlivý asi bude. U něj jsou ale podle toho testu některé věci ještě jinak a celkově má hodně svůj svět. Jednu dobu jsem měla podezření i na nějaký atypický PAS, to ale psycholožka ve 3,5 letech vyvrátila, že spíš ne, ale určitě rysy PAS má, a že z toho vyroste. Je fakt, že po 3/4 roce se dost posunul a některé své rituály opouští a některé i vědomě (mluví o nich, že už to nepotřebuje).
    Jinak já se v tomhle zas tolik nevrtám, něco jsem si načetla, co jsem kde našla, ale spíš reaguju na konkrétní potřeby syna. Chodíme na ergoterapie, kde přímo s terapeutkou hovoříme o konkrétních problémech, na kterých zrovna pracujeme. Třeba té vysoké citlivosti jsme se už taky dotkli. Přinejmenším u syna je to hodně komplexní, kromě VD jsme v minulosti řešili i blokády a teď i přetrvávající primární reflexy.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Ahojte, už asi vím, co děláme se synkem, t.č. šestiletým, blbě. Má zde někdo zkušenost s vysoce citlivým dítětem?
    Vysoce citlivé děti | Tátohraní
    https://tatohrani.cz/vysoce-citlive-deti/
    Na paní Elaine A. Aron jsem už narazil, mám se v tom ještě vrtat nebo prostě koupit tu její knížku?
    A teda vypadá to, že synek to má po mně - uvědomil jsem si to až dnes.
    KYO
    KYO --- ---
    Leisi.. to neuvidis hned. Ale ano, jde dopredu. Nejde o to kolik, ale ze to nestoji.
    MARI
    MARI --- ---
    KYO: Taky jsme tam teď začali chodit, zatím máme za sebou vstupní vyšetření a jednu lekci. Jak jsem se ze začátku bála, že nebude chtít spolupracovat, tak nakonec docela v pohodě. Ke komu chodíte a v čem vidíš posuny u dítěte?
    KYO
    KYO --- ---
    MARI: Ahoj chodime na Vinohradech do fyzioaktiv. Jsou tam skveli. Ale zadarmo to neni, to je vicemene nemozne sehnat.
    Jinak mi nastupuje ted mladsi Tonda do specialni skolky. Starsi holka uz 7 jde ted do prvni tridy, bez asistenta. Oba stredne tezka vyvojova dysfazie. :) delam si velke nadeje, ze ho v ty specce rozmluvi.
    MARI
    MARI --- ---
    Zeptám se ještě tady, máte zkušenosti s ergoterapií v Praze u dětí s VD? Ideálně na pojišťovnu (VZP), ale ne nutně. Hlavně někde, kde k tomu budou přistupovat cíleně na konkrétní problémy.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Jinak klinicti psychologove jsou beznadejne vybookovani.
    Povedlo se mi ale dostat termin v spc slunicko na zacatek kvetna k jejich psycholozce.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    TRISSIE: jj, "obycejna" viroza.
    O vikendu mel horecky, ze jsem je musela 2 dny srazet po 4 hodinach kombinaci leku. A byla to pro nej vlastne prvni takova dlouha horečka. Diky 2 rokum s covidem nebyl nikdy vyrazne nemocny.
    Vydesilo nas, ze nebyl schopen se najist, protoze si nemohl vybrat lzicku. A dalsi nezvykle chovani.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANOCKA: myslíš nějaká "obyčejná horečka/viróza"?
    To je vcelku známé [neurologům], že po nemoci může být zhoršení stavu a dokonce i regres, takže bych to brala jako normální, jen bych si třeba někam dělala poznámky, jak to vypadalo a jak se pak rozběhl ten další vývoj.

    (u nás byl regres šílenej, plus se na nějakou dobu vývoj úplně zastavil, takže ve finále něco jako půl roku dolů na psychomotorice a lup ho diagnozy už se vršily jedna za druhou, jenže že jo, B. prodělala na úvod chřipky febrilní status epilepticus a ještě vyfasovala antiepileptika s vlivem na psychikum, takže tam by bylo spíš divný, kdyby se na psychomotorice neprojevilo nic)
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Mate nekdo zkusenost, ze by se vase dite po prodelane nemoci zhorsilo?
    MARI
    MARI --- ---
    ANNIKA: Mrknu, díky.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MARI: Máš FB? Je tam skupina Rodiče dětí s vývojovou dysfazii a Don Bosco se tam určitě řešil, je mi ten název povedomy. Osobní zkušenost nemám.
    MARI
    MARI --- ---
    Máte tu někdo zkušenost se školkou Don Bosco v Praze Bohnicích? Nechodí tam něčí dítě tady?
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Dekuji moc za tipy!
    MARI
    MARI --- ---
    JANOCKA: My jsme objednaní tady se stejně starým synen s VD, ale má dlouhou čekací dobu, termín máme až na konci května.
    PhDr. Vladimíra Sýkorová - Hledat Googlem
    https://g.co/kgs/XuzEdR
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    JANOCKA: Eva Junkova je skvělá a nedávno brala. Jestli se to teď změnilo, to nevím, ale určitě stojí za pokus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam