• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKSONY Alpha - digitální fotoaparáty
    Digitální zrcadla a bezzrcadla SONY Alpha.
    rozbalit záhlaví
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MINER: Teoreticky se to spojuje samo, prakticky jak kdy. x) Rozhodně to trvá. Asi jako když se připojuje telefon k autu. Problém je, že starší modely měli BT který k tomu není moc vhodné a nepropaguje se tak často. Zkrátka má tendenci to selhávat. Takže pokud chce člověk mít jistotu je potřeba se podívat do telefonu jestli je aktivní spojení a pokud ne tak ho aktivně vyvolat. Důvod je pravděpodobně ten, že aktivní propagace zařízení ho hodně vycucává tak se to děje jen v určitých intervalech. Jak říkám, novější fotoaparáty k tomu používají novější BT standard, který je připravený pro instantní připojování a odpojování a funguje to spolehlivěji. Ale to jsou jen mé postřehy a domněnky.
    MINER
    MINER --- ---
    LWEEK: a jak funguje ta GPS prakticky?

    Musíš to vždy nejdřív spojit nebo stačí udělat jednou, a pak se to spojuje už samo jen přes to BT?

    Je to fakt GPS nebo vezme přibližnou pozici telefonu?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Tak jasně, remote s náhledem jede přes WiFi, ale existuje tam i BT protokol právě pro dálkové spouště. GPS by měla právě fungovat pokud je spárovaný fotoaparát s mobilní aplikací a jak ve fotoaparátu tak v mobilu je funkce povolená. Ale bacha, alespoň na starších modelech to občas trochu zlobí. Pokud chceš mít zaznamenaný GPS na 100% je třeba se ujistit že je BT spojení aktivní. Samo od sebe se to propojuje pomalu a někdy se to nepropojí vůbec. U novějších těl čtvrté a vyšší generace by to mělo fungovat spolehlivěji.

    Shutter - Remote Control App for Sony & Canon Cameras
    https://shutter.dev/
    MINER
    MINER --- ---
    LWEEK: Krom GPS to funguje přes WiFi. BT je na to moc pomalé. I na remote je WiFi potřeba na náhled.

    Jak funguje ta GPS? O tý nevim.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MINER: GPS, přenos souborů na vyžádání a myslím že i dálkové ovládání. Mimochodem existuje iOS apka, která emuluje BT dálkovou spoušť :)
    MINER
    MINER --- ---
    Nevíte k čemu je na A7 Bluetooth či jestli se ušetří baterka při vypnutí?

    Možná je to na nějaký remote ovládání nějakejma gadgetama, ale přijde mi, že na obyčejný spojení s telefonem včetně remote shooting přes WiFi to neni potřeba. Nebo k čemu to je?
    MINER
    MINER --- ---
    FYI: fotolab.cz má i na IČ 2 roky záruky.
    KURE
    KURE --- ---
    DRAGON: https://www.youtube.com/watch?v=-1Z2RpwUqMo&ab_channel=DustinAbbott

    tohle je zajimava prohlidka toho co ma za skla, přijde mi že taky kouká hodně na kompaktnost.


    MINER: žádny jsem neslyšel a neviděl.
    MINER
    MINER --- ---
    DRAGON: Mám to podobně. Hrozně rád fotim na RX1rII. Kvalita vs. velikost je furt nepřekonaná. A lidi se toho nebojej, protože to nevypadá jako zrcadlovka.

    Můj dream-set je další 2 takový věci s 16 a 75 mm a gigantickym hledáčkem.

    Ten širokáč zrovna teď vybírám, protože s tim jsem ještě nepřešel z Canonu, takže zkoušim z půjčovny, co mi sedne.
    Je to jedno z mých 2 nejpoužívanějších ohnisek, takže jde spíš o porovnání za co si dává smysl připlatit. Fotit se dá samozřejmě s lecčims.

    Ani bych nepotřeboval zoom, víceméně používám jen konce, ale v akci prostě potřebuju mít nasazený správný sklo, jinak nechytnu moment. V tomhle by byly 3 pevný primes na 3 mikrotělech s gigantickym hledáčkem nepřekonatelný.
    MINER
    MINER --- ---
    DRAGON: Jestli neřešíš kvalitu, ale váhu, tak bez legrace začíná být alternativa iPhone 14 raw.
    Díky computational photography to není o tolik horší než zrcadlovka. Kámoš to teď používal na tripu, a fakt mě to překvapilo.
    Ono to složí víc expozic do jednoho rawu, takže to vytříská slušnej obraz i z malýho čipu. V low-light to skládá mnoho expozico do jednoho rawu, takže to udělá ostrou long-exposure fotku s několikavteřinovou expozicí.
    Jediné, kdy iPhone 14 raw viditelně ztrácí, je low-light v pohybu nebo protisvětlo. Jinak je ta kvalita fakt překvapivá.
    Androidi začínaj používat palcový čipy, ale foto aplikace zatím není tak dobrá. Uvidíme, co nová Sony Xperia.

    Tohle mě štve, že fotomastodonti nedělaj. Ta kvalita z fullframe by byla úchvatná. V podstatě neomezenej dynamickej rozsah. Navíc foťák má všechny informace, aby to mohl dělat automaticky: sám může přidat druhej třetí shot, když nestačí dynamickej rozsah nebo ví z akcelerometru, že to bude mázlý. U A1 dokonce ani nepoznáš, že udělal víc expozic na elektronickou uzávěrku (stejně jako u iPhone).

    Trochu doufám, že první, komu to dojde, bude Sony, který je z nich relativně nejmíň mastodontní.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DRAGON: Pancake na Sony vlastne nejsou, Sony to pred lety zkusilo na APS-C, dostali za to cocku, protoze v dnesni dobe uz nikdo neuvazuje "maly sklo na plnou diru je ok ne-perfektni, proto si zaclonim", ale proste musi byt vse dokonale vzdy a vsude bez uvazovani :)
    Z hlediska ty uplne maximalne nejnizsi vahy v pouzitelnych sklech s AF vedou 35/2.8 (Zeiss, Samyang), Samyang 24/2.8, a pak prave muj oblibenej 45/1.8, kterej je sice delsi nez pancake, ale s tema 160g je tak ne-hmotnej, ze to clovek odpusti (samozrejme je to plastacek ;) Okolo toho bych to postavil - 15/16(16-28atd)+24+45+75/85
    Samyang AF 45mm F1.8 Long Term Review: The Plastic Fantastic
    https://www.youtube.com/watch?v=m0gouqTbgWY&ab_channel=DustinAbbott

    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-45mm
    Ale samozrejme muze byt i klasika s 35mm + treba Sony 55 atd, me prave vyhovuje tou 45 poresit 35+55 v jednom.
    A z hlediska delsiho je k tomu na zvazeni Samyang 75/1.8 - to taky neni pancake, ale proste 230g za 1.8 tele neni bezny a je to pocitem skoro jako klasicky 85/1.8 ohnisko a clovek se spis vejde kdyz neni misto
    Petr Klapper
    http://www.klapper.cz/gallery/samyang-75mm
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DRAGON: Urcite preskocit II a jit do III (nebo i lip).
    Jinak nikdy nebyl asi lepsi cas na to dat dohromady malej lehkej set prave na Sony, nabidka mensich/lehcich skel (nekterych driv i nemyslitelnych) je neprekonatelna.
    I proto bych se odpoutal od snahy adaptovat ty starsi Canon skla + vaha adapteru, zpravidla cim driv to clovek udela tim lip. Samozrejme v pripade sbirky dlouhejch/drazsich skel to je jeste jiny story, ale k tem muze zustat i ten starej Canon a nebo i ten adapter, kde se vaha navic uz neprojevi a nenosi se to pokazdy.
    Nevim jestli tech 16mm staci samo o sobe nebo se vyuzije i ten zoom, ale nedavno uvedena nativni Sigma 16-28/2.8 je mensi lehci a dost dobra. Kdyby slo jen o pevny ohnisko, tak bych zvazil Nisi 15/4, manualni se super hvezdou (slunce/lampy) a ma taky filtr zavit.
    No a nabidka mensich/lehcich skel 20 az 90mm je velka, osobne stridam 14/1.8GM (420g) s tim Nisi 15/4 (470g), a k tomu Samyang 24/1.8 (230g), Samyang 45/1.8 (160g) / Samyang 50/1.4 II (420g), Samyang 75/1.8 (210g) a Samyang 85/1.4 II (510g), Sony 135/1.8 (950g, tezsi) nebo Samyang 135/1.8 (770g, zase nejlehci v dany kategorii). Jinak Tamron 70-180/2.8 ma treba 810g. Plus dalsi skla od Sony v rade G (ale ja proste nefandim 2.5/2.8 pevnym sklum ve strednim rozsahu) a Sigma ma taky mensi f/2 pevny.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DRAGON: oprava: prime pancake objektivu :) proste jde mi hodne o vahu :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MINER: muj dream set je lehky sony telo a k tomu 5 prime lens objektivu. Mne je nejaka maximalni kvalita obrazu ukradena, to dobrou fotku nedela :)
    MINER
    MINER --- ---
    KURE: Nejsou nějaký rumors o nový 16-35 2.8? F4 docela hnuli, i ten novej 24-70 II je výrazný zlepšení. Jsem teď před koupí a širokáče, a je to těžká volba, a přijde mi, že 16-35 2.8 má taky dost prostor pro zlepšení:)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KURE: v poho, diky, uz mi vicemene odpovedel Miner (a odradil) :) Ty skla sem taky vypisoval, fotim hlavne prirodu, architekturu a lidi.
    KURE
    KURE --- ---
    DRAGON: nejsem zádnej velkej fotograf, a nemám moc zkušeností se zrcadlovkama,
    ale přechod z A6600 na A7R4 mě odrovnal, co se kvality toho hledáčku týče. Je to úplně jiná liga, z takový stínohry najednou vidím.

    A jaký sklo.. podle co fotíš.
    Na sony jsou i sigmy a tamrony takže je určitě z čeho vybírat.
    Navíc začínaj obnovovat svoji GM řadu, takže třeba nová 70-200 f2.8 je podstatně lehčí než ta původní. To samý 24-70.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MINER: hm, toho sem si nevsiml, diky, tak ja si pockam a koupim az bude treba ve sleve IV nebo i ta III. Diky moc.
    Ale aspon uz sem chytrejsi v tech bajonetech, no hura :)
    MINER
    MINER --- ---
    DRAGON: Vzhledem k tvýmu popisu bych tě upozornil na to, že A7 II má výrazně horší hledáček i než III.
    Poloviční rozlišení, refresh rate i menší zvětšení. A7 III je hodně viditelné zlepšení, a to nemluvim o hledáčku A7r V…

    Plus II má ještě výrazně horší battery life. Ten vývoj k III i IV i V je znatelnej…

    K objektivům ještě uveď, co fotíš.

    Třeba novej Sony 16-35 F4 PZ je ostřejší než F2.8 i na 4, ale má větší distorze, které se ale automaticky v post-processingu korigují tak, že to většinou vypadá líp než z 2.8. Jenom výběr mezi těmahle dvěma je dost těžkej.
    Navíc je tam Tamron 17-28 (dobrej, ale ostří pomalu, a v protisvětlu ztrácí kontrast a získává lens-flare a Sigma 16-28, kterou jsem nezkoušel, a názor by mě zajímal.
    Neřkuli o pevných ohniskách, kde lze získat hodně za málo třeba u krajinek, architektury nebo v interiéru, ale dynamický scény s primem utečou…
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    já vám nastíním mojí situaci:

    Mám Canon 6D Mark II
    k tomu mam
    50mm 1.8 STM (plastak, ale skevelej, ostri rychle)
    16-35/4 L (potrebuju nutne fotit 16mm ohnisko)
    pak nejaky dalsi veci jako 70-200mm, 400mm, 800mm..atd. Ale to me moc netrapi.

    Co chci: prejit kvuli vaze. Uz me to proste sere, jak ta fotobrasna vazi 4 kila v zakladu.

    Co me mrzi, o co prijdu: optickej hledacek, nejsem schopnej fotit pres EVF, ale ctu, ze tohle ma OLED, tak by to treba mohly byt dobre a treba mi to nebude vadit, nejaky OLED XGA

    muzu to telo koupit za 18900, coz mi prijde prima. (nebo si mam radeji priplatit za vyssi model? Jak moc spatnej ten Mark II je? tusite nekdo?

    a jaky byste k tomu doporucili skla? Ta redukce vypada super, ale vazi 125gramu a to uz zas s tim telem vyrovnava vahu toho Canonu :)

    dik moc, pokud se mi chvilku povenujete, budu vdecen :) abych usetril cas, nejsem zacatecnik, fotim dlouhy leta, vyznam se, jen potrebuju prakticky rady a tipy, se systemem sony sem se setkal jen v mobilu, takze nepoliben :)
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: ..teda vlastně nevim jak na A7 II – oni to ostření postupně zlepšovali. Třeba a7 IV ostří výrazně líp než A7 III. Ale point je, že ten adapter mi přijde dobrej, a všechno funguje jak má.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam