• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEPROPAGANDA WAR & HOAXes Sebepotvrzovani si lzi, alternativni pravdy,...
    Clanky a software, ktere maji neco spolecneho s propagandou. Ruzne techniky a technologie, ktere se k sireni dezinformaci, hoaxu a propagandy pouzivaji. Dopady propagandy, studie, obrana a clanky na dane tema. Zajimaji nas take analyzy chovani botnetu, jejich vznik, pripadne zamery za nimi a podobne. Neni nutne aby se jednalo jen o propagandu Sovetskou, vlastne Ruskou, zajimava bude i treba Cinska, nebo proste i jen PR velkych hracu na Internetu.

    Cilem auditu je poznat nepritele a jeho slabosti, pripadne vymyslet obranu a posoudit, jak moc jsme pod vlivem. Nejedna se o chat ani diskuzi na tema, ci propaganda je lepsi ani tady nebudeme vyjadrovat nazory na tema, kdo je zly a kdo hodny. Za poruseni rozdavam read-only, pokud to nebude vylozene spam, nemazu a kdyz, tak az po upozorneni.

    Zakaladni, popularne naucna kniha: Alexandra Alvarova - Průmysl lži. Propaganda, konspirace, a dezinformační válka - EPUB ke stazeni
    relevantni auditka se spolecnym presahem:
    Nastenku Chci Za Zenu: [ PROPAGANDA WAR & HOAXes : hacked hackers, analytic tools, whistleblowers, hacker groups, leaks4propaganda, alternative f ]
    rozbalit záhlaví
    VESELYSKEPTIK
    VESELYSKEPTIK --- ---
    ALWA: JJ, presne si pamatuju, jak o tom Hlas Ameriky ani svobodna Evropa nemluvily a za ctyri dny z Bhopalu startoval cyklisticky Zavod Imperialisticke Valky.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ALWA: Co je tady propaganda? Že se o tom se moc nepíše, nebo to, že to někdo srovnává v téhle době s Černobylem a s ruskejma "oficiálníma" číslama?
    ALWA
    ALWA --- ---
    ALWA
    ALWA --- ---
    Someone Slipped Hundreds of Fake Articles About Things That Never Happened Onto Wikipedia
    https://futurism.com/the-byte/fake-articles-wikipedia
    ALWA
    ALWA --- ---
    Vlákno na Teitteru zabývající se dlouhodobou masaží Rusů zkrz knižní trh s evidenčním cílem napadnout Ukrajinu. Velebeni Stalinismu v běžné distribuovaných knihách a o nezájmu západu situaci řešit

    https://twitter.com/sumlenny/status/1535582101621420032?s=21
    HERMANN23
    HERMANN23 --- ---
    CYBERWOLF: Díky. Sice tam byly občas taky nesmysly, ale aspoň něco se na tom interfernetu dalo číst...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HERMANN23: nejmíň do konce války. Je na seznamu blokovaných webů
    HERMANN23
    HERMANN23 --- ---
    Nemá někdo info, jak dlouho nebude fungovat czechfreepress.cz prosím?
    ALWA
    ALWA --- ---
    fenomen qanon

    Q: V oku bouře (2021) | Recenze - Uživatelské | ČSFD.cz
    Q: V oku bouře (2021) | Recenze - Uživatelské | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/997055-q-v-oku-boure/recenze/


    Q: Into the Storm - s01e01 online - Najserialy.to
    https://najserialy.to/serial/q-into-the-storm/s01e01
    ALWA
    ALWA --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Nechte lidi, ať si udělají vlastní názor! – Deník N
    https://denikn.cz/631065/nechte-lidi-at-si-udelaji-vlastni-nazor/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TLOUDEV: já se neptal proto abys mi to komplet předatlil nebo že je mi líto tří stovek, jen jsem si chtěl udělat představu, jestli to chci číst.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CYBERWOLF: apropos: staci vyhledat Alvarova v teto diskusi a najdes link na epub:
    [OVERDRIVE @ PROPAGANDA WAR & HOAXes Sebepotvrzovani si lzi, alternativni pravdy,...]
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CYBERWOLF: jak se ji branit? nesirit. To je naprosto zasadni. Upozornonvat na ni, odkazovat na weby, kde jsou informace uvedeny na pravou miru, ale v zasade efektivni obrana neexistuje.
    Jak rozeznat - pusobi na strach a na sex. dve emoce, ulozene tisice let v nasem mozgu. Na urovni hluboko pod sedou kurou - totiz na mozku plazu, pripadne savce. Studovat, ucit se, zdrojovat.
    V knize najdes konkretni pripady trollingu, konkretni "zavedene zpusoby". Informace byva zabalena do obsahu siteho cilove skupine na miru. Vcetne takovych obskurdit jako servery pro kojici matky (jak nam chteji sahnout na duchod, pokud se dostane k moci XY, zakonceno receptem na mnamozni mrkvovej dzusik). Casto byva titulek primarne sokujici (SOK! bla bla bla! To vas zarucene dostane!)
    Odvadeni pozornosti - XY je svine, krade! - A co delal YZ? Jaktoze byl v Italii s osobou ZX?
    ...je to fakt na celou knihu. Psany pomerne ctive, obcas i podeziram autorku, ze pouziva stejne metody (a ano, priznava se k tomu, nebot je z marketingu).
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TLOUDEV: nechceš alespoň v bodech nastínit nějaké ty způsoby, jak propagandu rozeznat a jak se jí bránit?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    doporucuji knihu:
    Průmysl lži - Alexandra Alvarová | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/prumysl-lzi-propaganda-konspirace-a-dezinformacni-valka-147971610
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CYBERWOLF: to co se tam označovalo za fakt a lež se v relativně krátké době párkrát protočilo.

    no jak komu, mne se teda nic neprotocilo. :) I na vyznam fomitniho prenosu jsem od zacatku neveril a dneska uz je to mainstream, ze neni vyznamny.. Ale uznavam, ze jsem vyjimka, protoze to sleduju dost intenzivne a moje "mel by si to racionalne a do hloubky nastudovat kazdy" je naivni..

    Jinask nekdy se stane, ze se i fakta zmeni, jak se nase poznani zmeni.. abych zustal u tematu, napr. spousta lidi si dodnes mysli, ze vakcina neochrani proti prenosu covidu = neposkytuje sterilni imunitu (=ochrani pred nemoci s priznaky ale ockovany muze byt nakazlivy), pritom od pocatku to bylo tak, ze neni 100% zaruceno, ze ochrani pred prenosem, ne ze pred nim neochrani vubec. Pak se udelaly studie, a dnes se zda, ze vakciny velmi slusne chrani i pred prenosem.

    A jinak ano, u covidu vladni komunikace jak vseobecne tak vzhledem k faktum v tak slozitem tematu udelala bordel v hlavach kazdemu. Viz Blatny vs autonehody, viz Babis "s covidem ne na covid" a nebo rovnou viz Babis "zachranil jsem tisice mrtvych". :)

    U demagog vs sputnik je vic duvodu neverit sputniku a verit demagogu - demagogu verim, ze ma ciste umysly, vic nez sputniku. To ale neznamena ze demagog nemuze udelat chybu a mylit se.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    E2E4: pointa je, že to co se tam označovalo za fakt a lež se v relativně krátké době párkrát protočilo. A já se jako nedivím, protože i odborníkům dost trvalo, než si ten názor nějak utřídili. Jen tím chci říct, že by to s tou důvěrou a faktičností člověk neměl brát moc absolutně.

    E2E4: tohle jsou zas předsudky (i když v případě Aeronetu spíš odůvodněné očekávání). Což je v pořádku - pomáhá to aby se člověk nezbláznil. Jen občas stojí za to zapochybovat i o důvěryhodných zdrojích. No a i ty rozbité hodiny můžou občas ukazovat přesný čas.

    Jinak s covidem je to kapitola sama o sobě a bylo by to na dlouhé povídání. Jestli o tom někdo udělal lidem v hlavách bordel, tak to byla naše vládnoucí jelita co s absolutní jistotou dopoledne kdáká o něčem, co večer s absolutní jistotou vyvrátí a pozejtří to stejně bude úplně jinak. Škoda mluvit.

    E2E4: s tím můžu souhlasit, jen doplním, že tyhle dvě věci spolu nejsou v žádném spojení a tak přidat nebo ubrat na jedné straně na tu druhou celkem nemá vliv.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam