• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Já bych o tomhle uvažovala asi s trochou nadsázky, než aby ve mně budilo emoce (a navíc negativní), že cizímu člověku přijdu podezřelá. Takže to furt moc nechápu... :))
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Ale ty nenapadáš myšlenky. Ty rovnou říkáš oponentovi, co si má myslet. :D
    ZUULUU: Tak vážnš bych to zase nebrala...

    A teda moje pseudopřiznání asi je, že nechápu, když si kritiku oblíbený knížky/filmu/whatever někdo bere takhle osobně. Vůbec k tomu nevidím důvod.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Nejde o jiný názor nebo oobhajobu oblíbený knížky. Jde o naznačování špatnýho vnímání, nebo že když tam nevidí nic zajímavýho, tak je to proto, že nechce a ne jen jinym vkusem. Hodnocení koho co sere, taky nespadá do běžný obhajoby oblíbenců nebo diskuze o názorech.
    Tohle tomu dává dodává tu nesympatii.
    FAT
    FAT --- ---
    NEI: Ohledně bulváru se s Tebou asi shodnou všichni.
    :-DDD
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Hele proč se někoho tak moc snažíš přesvědčit o tom, jak to má vnímat "správně"?
    To ti zbytečný nepřijde? Je to značně nesympatický. :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    NEI: Muzu, ale Harry Potter umi namalovat beranka normalne :).
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    stejne jsem mel jako malej (a dokonce i jako vetsi)radsi Gulliverovy cesty od Swifta:p
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOVOVAMINCE: Nakresli mi beranka!
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    MOODYCAT: A má nezdravej vztah k nafrněný kytce..
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    NEI: Krome bedynky je tam jeste dement, co mluvi s liskou.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Eště radši upřesnim - Malej princ vidící do nakreslený bedny jako metafora dětský fantazie je pro mě prvoplánovej. Vlk jako metafora nebeczpečí z cizáků spíš přímočarej. Navíc podle mě nesrovnáváš srovnatelný - folklor vs. autorský dílo. Na tyhle dvě věci se imo nedaj uplatňovat stejný měřítka.
    GREAT_R: Nepopírám, že to je možný.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    SALVATOR: Myslím, že podle toho, co říkáš bude Malej princ metafora hledání něčeho, co tam není.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NEI: Mám rád spoustu pohádek, řada z nich sou pěkný krváky a dokonce čím starší verze, tím víc (btw věděli ste, že existuje stará verze Šípkový Růženky, ve který princ Růženku neprobudí polibkem, ale naprcá ji, Růženka prodělá těhotenství i porod ve spánku a až syn, co se jí narodí, jí vytáhne z prstu trn a Růženku probudí?). Metafory v nich jsou, ale mluvěj jasně, nešustěj papírem tak, jako mě ty v Malým princovi. Vlk, kterej sežere karkulku je pro mě jasná metafora nebezpečí hrozící z cizinců, zvlášť těch, co ze sebe dělaj něco, co nejsou. Metafory ve starejch pohádkách maj jasnej i důvod - varovat, nebo maj ještě starší původ a představujou snahu vysvětlit třeba původ některejch jevů, Perun, Thor a další, to neni nic jinýho než snaha vysvětlit jev, jehož fyzikální původ člověk nemoh znát. Polednice (ne konkrétně ta Erbenova, ale ta, co se vyskytuje ve folklóru slovanskejch národů)? Když když si nedáš bacha, dostaneš úpal a možná umřeš. Vodník? Když si nedáš bacha, můžeš se utopit a umřeš. Ale Malej princ, kterej vidí do nakreslený bedny je metafora čeho přesně? Dětské fantazie? Sám nevim, ale pokud sem se trefil, čpí to pro mě prvoplánovitostí. A k čemu tam je? Vysvětluje? Varuje?

    LEJIMADA: Jo, miluju Mumínky!
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    NEI: Mám ráda mumínky a Ronju. Nechápu perníkovou chaloupku. Bych ty smrady co mi jen tak ničej dům, bez zeptání narušují statiku stavby a bez dovolení vlezli na pozemek upekla rovnou. Chudák ježibaba a její nulová práva.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    NEI: Myslíš, že když mu to vysvětlíš ještě o trochu víc, začne se mu Malý princ náhle líbit? :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MATEEJ: Jo, tenhle problém mám taky, obzvlášť s Cimrmanama. Jak už je to stokrát provařený, tak se mi z neustálýho hláškování Cimrmanů obracej voči do lebky. Navíc spousta z jejich věcí vůbec nezestárla dobře. Třeba Dlouhý, Široký a Krátkozraký je eště ok, ale koukali sme před časem na Afriku a prostě ne-e. Přesto ale musim říct, že sem rád, že sem měl možnost vidět je naživo, když eště většina z nich byla naživu (pun intended).

    "Spadlo ti to Máchale. Asi vítr, Máchale." Ugh.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MATEEJ: jedinej důvod, proč se Malý princ v posledních letech tak strašně hypuje, je ten, že práva k němu přešly do veřejné domény a nakladatelství (množné, nikoli jednotné číslo) nemusí platit autorský honorář. Takže je potřeba ten koláč pořádně nafouknout, aby, když si z něho ukousnou všichni, na každého zbylo víc než pár drobků.

    přiznávám se k tomu, že cynicky ve věcech hledám ekonomický kontext. Protože o peníze jde v 99% případů na prvním místě.
    KULA
    KULA --- ---
    NEI: já si třeba u SpongeBoba říkám - to je pro děti?
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    TAMARIX: viz SALVATOR
    Okatý metafory, hřejivá melancholie... Nemá to nic společnýho s dnešní dobou a influencery. Tohle by mě míjelo asi i v jiný době. Zkoušela jsem to číst jako dítě, jako puberťák i jako dospělej a prostě to nejde. :)

    Ale je bezva potřeba vysvětlování, proč je špatně, že se nám to nelíbí, když vám jo a moc. Cute. :)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    A abych nebyl úplně OT a tematicky navázal:

    (Je to přiznání k něčemu, s čím už delší čas bojuji, protože jsem to přikládal stáří a vyhoření, ale jelikož mě to ne a ne pustit, tak to musím nějak přijmout za své a vyrovnat se s tím.)

    Nemyslím si, že každá hláška z Cimrmanů, Pratchetta, Monty Pythonů, Červeného trpaslíka, Big Bang Theory a já nevím čeho ještě je tak skvělá, že si zaslouží být všeobecně známá a memeizovaná, takže když ji někdo v rozhovoru naťukne, tak všichni ostatní se musí okamžitě chytit. A čert vem "všeobecně", myslím, že jejich automatická znalost by neměla být vyžadována ani v rámci užšího okruhu geekosféry.

    Všechna uvedená díla mám rád, ale odsuď pocuď. Donekonečna opakovaný vtip se opotřebovává, přestává být vtipný a stává se z něj banální vata. Nemluvě o tom, že ne všechny hlášky ze zmíněných děl jsou stejně povedené.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam