• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    MONROE
    MONROE --- ---
    Priznavam se, ze nesoudim lidi dle dialektu, ale podle toho, jak se chovaji.
    Treba nerozumim par slovum, nepouzivam je, ale nenapadlo by me to, prijde mi to naprosto trapny. Kazdej jsme v necem vychovanej.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    SALAMAN: Já se přiznám, ze Poláky a Ostravaky poznám do 30 vteřin, na ně mám vyloženě averzi už jako na lidi..
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Plzeňský dialekt je asi to nejhorší, co jsem kdy slyšela.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    MICHELLEDANIELS: Taky mě serou nářečí, obzvlášť ostravský. Sám teda mluvim pražsky. Přijdu dýl vodevřít vokno, což zase sere ženu, která je původem z Vysočiny. Nicméně se přiznám, že miluju, jak mluvěj Plzeňáci. Na youtube třeba odebírám kanál jednoho houbaře jen kvůli jeho plzeňskýmu přízvuku (houby nesbírám a nejím).
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DEADSLUT: Je to jak píše TRISSIE. Dost často se starý rozbitý bojler nebo podobná velká uzavřená nádoba na vodu natřel na černo a nechal stát venku jako nádrž na dešťovou vodu. Pak se ta voda používala na rostliny, co nemají rády studenou vodu. (Ale fakt netuším, jestli plaménky jsou teplomilné.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DEADSLUT: uplatňujíc svoje zahradnicko-stavebnické vědomosti, floksy budou plaménky (phlox) a darling je značka domácí vodárny (oproti zalévání ze studny, asi?).
    Ale chvilku jsem se zasekla na tom, jestli nejde spíš o flaksy (tuhé nepoživatelné části masa), ale tam mi nedávalo smysl, proč by je měl někdo zalévat studenou vodou, ty by se podlévaly spíš teplou :-)
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    GUMBA: Prosímtě, smiluj se a rozřeš mi záhadu, co jsou floksy z dárlinku? :DD Mně floksy nějak asociujou asi fuchtle, "nojo, vona je to taková floksa, pani, se neni co divit, že je zasejc zbouchnutá", ale ty je netřeba zalejvat, takže jsem se do toho trochu zamotala:)) A jinak moc díky za jazykové okénko, vodrundat je hodně malebný :)) A na to široký á/é se budu muset zaměřit (případně se zamyslet nad vlastní výslovností, páč tohohle jsem si nikdy nevšimla:))
    MONROE
    MONROE --- ---
    Mam vzdycky obdobi, kdy hrozne touzim po ofine.
    Jsem spokojena tyden.
    Dalsi tyden me zacne stvat.
    Treti tyden se proklinam, ze jsem si ji nechala udelat.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Někdy se cítím strašně, bolí mě hlava, nemůžu spát a potím se. Když jsem byl malej a učil se střílet ze vzduchovky, ze zvědavosti, jestli se trefím, jsem zastřelil sýkorku. Pak když jsem ji viděl zblízka, bylo mi to strašně líto, tak jsem ji pohřbil. Někdy na to myslím a pořád toho lituju. Taky je mi líto, že jsem zavraždil myši, byl to strašlivý masakr. Na základní škole jsem vlezl pootevřeným oknem pod zástěrou tmy do kabinetu třídní učitelky a ukradl jsem křídy a pak jsme s kamarádem křídama čmárali na cesty mezi paneláky.

    Já vážně prosím za odpuštění, mrzí mě to! :-(
    AMANT
    AMANT --- ---
    MONROE: imho je to prave dukaz toho, ze existujou, nektery tvorove se z toho proste nevyhrabou, zustanou svinema a na lidi to nikdy nedotahnou;)
    MONROE
    MONROE --- ---
    Ze nejaci lidi zustanou svinemi a bozi mlyny neexistuji.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DEADSLUT: Jo, je to krásnej přízvuk, i když už jsem se ho po 20 letech v Praze celkem odnaučil. Nejlepší je to široké "á", které zní víc jako "é". :))
    Mám příbuzné na Sušicku a okolo (Horažďojce), ale ono je to tam prostě všude (Klatovy, Strakonice, Nepomuk ... až po severní Plzeňsko). Takže jsem toho během dětství naposlouchal fakt hodně :)))
    "Cupa teta, kampa dete? // Ále do krému, pro méslo. // Voni neska nemaj, zeptejte se v pétek."
    "S čimpa sou ty koáče? // Jenom s mékem // A co tuta ruléda?**). // Ta je s méslem."
    "Fando, dej pak ten hrnec s rizetem Venovi do outa na sedadlo, von poveze večer tetu do Hrédku***)."
    "Božkááá, zalej ty floksy z dárlinku."
    "A já mu páám:*) přošpa si táám roužnul v tom lochu? A von mi na to páá: Du tám pro brambor a pro cibul. Tak mu páám: Hlavně tám po sobě sfoukni! A né že mi ten kýbl zase postavíš za dveře, minule jsem to nemohla ani vodrundat****)."

    *) povídám
    **) roláda
    ***) Hrádek u Sušice
    ***) sundat, odsunout
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    DEADSLUT: Tak proto mi Plzeňáci vždy přišli tak přátelští 🤔😃
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    GUMBA: pro plzeňský copa, kdepa a tutání mám velkou slabost, ale když mi onehdá někdo radil, ať jdu tutadytudy, tak jsem si nebyla jistá, jestli už si nedělá prdel:)) A takový to před-rvačkový kohoutění v hospodě, kdy chlap jak hora hulákal "Copa si to řek, ty kokote?!" bylo fakt kouzelný:))
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    DMAG: tak potkej taky v Praze Pražáka :))
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    Dost jsem se onehdá na cvičení divil, že se mi celá posluchárna směje, když jsem u tabule řekl: "A teď zkrátím tuto s tutim."
    Ano, pocházím z Plzně :-)
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    AMANT: jedinej cernobilej film, kterej mam rad :D
    DMAG
    DMAG --- ---
    MICHELLEDANIELS: :) já to zase slyším hlavně tady v Praze... Ale přiznávám menší averzi k ostravskému akcentu, tak jsem nakonec asi taky trochu akcentofob :D
    FAT
    FAT --- ---
    HELOUN: A vono se to říká jinak?
    :-D
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    DMAG: Citim potrebu se priznat, ze ja rikam dokonce voDevri vokno! :-D
    Snad me tedy aspon trochu omlouva, ze to nepovazuji za standard a jina nareci mi vubec nevadi (tedy aspon za predpokladu, ze tomu stale rozumim) :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam