DEVIL: No vidíš a já si myslím, že zrovna Belgie je Mekka piva. Opravdová tradice, ale zároveň obrovská rozmanitost pivních stylů, a to několik staletí před vznikem našeho slavného ležáku. Možná jsem zmlsanej, ale český euroležáky mi přijdou podobný jakýmkoliv jiným euroležákům. Samozřejmě jsou tam drobný rozdíly v chuťovym profilu, protože v každý zemi chce spotřebitel něco trochu jinýho. V ČR se u ležáku používá dekokční postup při rmutování, kdežto ve světě infuzní, což propůjčuje českýmu ležáku plzeňskýho typu plnější tělo. Taky tam může bejt přítomnej diacetyl do určitý koncentrace - v německym ležáku je jakýkoliv množství nepřípustný a je bráno jako senzorická vada. To, že máme takovou spotřebu na hlavu není dokladem pivního gurmánství, nýbrž nízké ceny, snadné dostupnosti a s tím spojeného alkoholismu. Celá ta debata začala tím, že jsou lidé (mezi které se počítám i já), kteří nechápou adoraci piva Pilsner Urquell, přestože je jeho chuť nic moc, a to i v porovnání s jinejma průmyslovejma pivama. Na druhou stranu cenim, že to pořád vařej poctivě - žádnej isoextrakt nebo cukr. Bohužel teda používaj HGB (opravte mě, pokud to není pravda). I když si myslím, že po filtraci a pasterizaci už to pivo stejně vůbec nechutná jako pivo. Uzavřel bych to tím, že ať si každej pije to, co chce a co mu chutná :)