• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    Máte nějákou 13. komnatu či něco, co si nalháváte, ale ve svém nitru víte, že je to jinak. Svědomí vás otravuje nebo se k něčemu prostě zcela otevřeně a bez skrupulí chcete přiznat!? Ať už ti to nedá spát či kvůli tomu nemůžeš dospat. Ať tě to sere či těší. Prostě se přiznej! Konstruktivní interakce jsou vítány.
    rozbalit záhlaví
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    DELIRIUM: přesně... vždycky jsem si myslela, že se to týká jen těch slabochů a koukala na ně s lehkým úšklebkem. Vydržela jsem znásilnění, domácí násilí, rozvod, dlouhodobou nemoc syna, podraz od babičky kdy jsem málem s malým synem skončila na ulici, covid všude v rodině a následná umrtí, starání se o dědu v terciálním stádiu několik měsíců a to během čtvrtého těhotenství, jeho smrt a pohřeb... no a pak mě odrovnal Putin. Na začátku invaze jsem se zhroutila, nemohla jíst, pít, mluvit. Doma skvělé zázemí, přátelé... nic nepomohlo. Hlava si nevybírá :(
    DELIRIUM
    DELIRIUM --- ---
    Od té doby, co sem "užila" skutečnou depresi, paralyzujici úzkost a panicky záchvat si netroufám nikoho soudit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    whaa..?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Priznam se, ze z tohohle je mi presne na bliti. Chudacci ti v depresi, chudacci ti uzkostni, chudacci ti morbidne obezni... oni by jako chteli, ale blablabla nemuzou. To je nejvetsi shit rikat, ze neco 'nejde'.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GUMBA: no tak podle popisu mě to jako tohle falešný hrdinství přesně připadá
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PALEONTOLOG: Ty to pořád předkládáš, jako že se někdo s psychickými problémy svobodně, po důkladném zvážení a se všemi informacemi rozhodne, že se nebude léčit. Mně osobně se to sice netýká (i když co není, může být), ale teda dovedu si představit, že drtivá většina lidí v těchle problémech ty výše uvedené podmínky nesplní, takže prostě to jaksi úplně nebylo jejich vědomé rozhodnutí typu "tsss, tyhle deprese zvládnu sám". (Často ten člověk ani neví, že deprese má, než to skončí blbě.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    docela dost mě serou lidi, co si hojí svoje komplexy tím, že sráží a uráží jiný lidi.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NEI: tak ja mam na ocich ten extrem, kdy tenhle pristup nelecit se zasel moc daleko. ja proste tu emocni slozku toho sdeleni od irinash uplne vynechavam, totalne me to miji a vidim jen ty spatny rozhodnuti to nechat vykysnout, coz nicemu proste nepomuze a vsechno jenom zhorsi. ona taky neni na svete sama a nekdo jinej treba jeji spatnym rozhodnutim muze trpet zbytecne navic.
    proste na otazku, co cekala, kdyz pri najezdu tezky deprese nebude brat leky, jsem nedostal. proste to nebylo rozhodnuti, ktery dava v kontextu lecby deprese smysl. neni racionalni a mohli bychom si z toho vsichni vzit nejaky ponauceni... poprat hodne si muzem lredtim nebo potom, ale nemeli bychom to vynechat ani o tom mlcet..

    a ukazalo se, ze MUZA o depresi mnoho nevi
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Rád se dívám na pračku, když ždímá.
    LADYBUGS
    LADYBUGS --- ---
    IRINASH: Rodina občas dokáže člověka spíš zadupat, než podpořit. Bohužel. Zkušenosti. Po letech jsem se odhodlala najít si terapeutku a i když okolí opět tvrdí, že je mi to k ho..., tak já vím, že tyhle věci, který oni zlehčujou, jí můžu říct a je to obrovská úleva. Drž se.
    ILIEN
    ILIEN --- ---
    IRINASH: Taky přeju moc sil. :)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PALEONTOLOG: Přiznám se, že nechci, děkuji za nabídku Aštare. Je mi ale jasný, že bys mě tam někde rád viděl. Možná to tam dobře znáš, přiznej se. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MUZA: ony i ty ischemicky potize muzou mit zesilovace a nebo primo vnejsi spoustece, jako trauma nebo stres, vime? vime?
    proto je k medikaci vhodna i kognitivni terapie, zejo. zejo?
    ale tady je problem terapii vubec zacit, ackoliv pani dobre vi, co se s ni deje. o tom pisu.. a pisu o tom, kam az to u nekterejch zaslo.., takze se muze poucit a nedelat hrdinu bez medikace.
    MUZA
    MUZA --- ---
    Pardon... koncim s tapetama... mela jsem trochu vic casu psat..
    MUZA
    MUZA --- ---
    PALEONTOLOG: jeste v kratkosti, takovej clovek s uzkostnou atakou taky v poho jen tak nedojde k lekari... kolikrat umira jen pri predstave, ze vystrci hlavu z vytu/postele...

    Jen pro zajimavost... premyslel jsi nekdy o dynamice prozivani tech lidi okolo dusevne nemocnych? Protoze - a je to jen muj laickej nazor - vztek a zlost na nemocneho je celkem bezna, obzvlast, pokud jde o cliveka blizkeho, ke kteremu ma silnejsi citovy vztah... proc je tam ten vztek a zlost? Proc je tam ten odsudek "dobre ti tak"?
    Podle meho - tvari v tvar situaci na kterou nemame vliv... ten nemocny nam brutalne komplikuje zivot a my mame svych starosti dost... citove nas to nici... a tak udelame sami se sebou to nejjednodussi... reknem nemocnemu "dobre ti tak" a "chranime tak sami sebe"
    MUZA
    MUZA --- ---
    PALEONTOLOG: deprese/uzkosti atd jsou o chemicke nerovnovaze v mozku... takze objektivne to neni az tak o tom, v cem clovek zije, i kdyz to muze mit svuj podil... ja s tebou souhlasim v tom, ze by mel clovek s depresi vyhledat idealne odbornou pomoc co nejdrive a brat leky...
    Jen vim, ze to z hlediska siroke skaly lidskeho prozivani neni tak snadny a proto se velmi ohrazuji proti tvemu "pokud mate nejaky psychicky potize, neresite je a nechate to kulminovat, dobre vam tak, at se vam stane cokoliv..."
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    IRINASH: vim , ze nekdy vsechny chutě a děje nejsou zrovna med a clovek je tak daleko od cehokoli hřejivého , ze se "začíná kácet" , nicméně vždycky pomůže jakákoli zmínka o nějakém dosaženém úspěchu . .sázet stromy mi přijde hodně , letos se přidám ,uvidíš !)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    takze muj postoj je zcasti radikalni. oni jsou i lidi, co si nechteji nechat pomoct, treba si mysli, ze zvladnout epizody bez leku je dobrej napad. no a pak se rozpadnou na pexeso a v zaverecny fazi zivota jim uz neni jak pomoct.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MUZA: taky jsi me rozesmala, srovnat antidepresiva s paranoidni schizofrenii. mam bratrance s timtez a zrovna odmita leky i injekce. ale to neni tenhle pripad, takze preskocim celej tvuj prispevek az na konec. ano i me, zivotni konfigurace neni vzdyxky duvod k depresi, ale urcite stojí zvazit, v cem clovek zije a jestli mu to stavy nezhorsuje.
    ja prave koukam na cloveka v katastrofalnim stavu, kterej presne tohleto celej zivot nedelal...
    MUZA
    MUZA --- ---
    PALEONTOLOG: docela jsi me rozesmal... moje segra ma paranoidni schizofrenii... jo, ti se vylozene hnedka hrnou k lekari a pro nakou pomoc... a ten nahled na situaci maji taky "vynikajici"... haha...
    Jo a dokud musela brat 4 prasky rano, 3 v poledne a 6 vecer, to bylo vazne peklo, pac vsechny vypadaly skoro stejne a v jejim stavu nebyla schopna je brat tak jak mela + ji po tom bylo zle + tech relapsu bylo nepocitane... Nastesti jsme tehda zjistili, ze existuji depotni injekce a s nima uz to slo... ale jak rikam... paranoik tak nak nejde k lekari rad...
    V zivote bych nesoudila cloveka s dusevnim onemocnenim v tom smyslu, ze kdyz si neporadi s dusevnim onemocnenim, dobre mu tak... pac jak to byva... samotnej prasek/doktor nevyresi vsechno
    MUZA
    MUZA --- ---
    IRINASH: je skvely, zes to dokazala napsat a dostat to ze sebe...
    verim a doufam, ze se ti podari pomalu zacit tyhle a dalsi tvoje niterny veci rikat i nahlas a idealne v realnem case... neskutecne to cloveka umi osvobodit...
    ovsem je dobre mit i pripravene trefne odpovedi a recnicke otazky na pripadne hloupe/zle/zlehcujici komentare lidi kolem...

    Ja na nyx moc nestiham psat, ale ctu... ty jsi velka sympatacka... preju ti, aby ti bylo uz jen lepe a lepe.... a az nastane cas, abys dokazala pevne stat hlavne na sve strane... kvuli tvemu zdravi a radosti ze zivota... moc ti drzim pesti 🌺
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam