VERSONNENHEIT: já bych se s dovolením zase vrátil na začátek. jde o dospělýho člověka, kterýho epizoda deprese už jednou postihla a on dobře věděl, že se mu vrací, ale zkoušel to řešit svépomocí, až se dostal do stádia myšlenek na sebevraždu. nevšiml jsem si, že by nemohl najít odborníka, nebo musel čekat měsíce na recept. prostě to zkoušel vyřešit jinak, což není nutně špatně, protože preventivní kroky k nerozvinutí deprese je samozřejmě to nejlepší, co může člověk dělat. někdy to obnáší i sysifovskou námahu a změnu životního stylu, takže to je běh na dlouhou trať s vědomím, co mi škodí a co ne. tady se vrátím k tomu, co psala MUZA, že je to jen ischemická vnitřní záležitost - rozhodně NENÍ. to by pak nedávalo smysl, proč v době lockdownů narostly počty lidí s depresí.
mě se nelíbí ten motiv pisatelky, proč nebrat AD, tzn. že to člověk bude považovat za selhní, když přistoupí na tuhle konzervativní léčbu. vnímám to naprosto naopak - přiznat si slabost a že to nedám chce často větší koule, než to zkusit za každou cenu přeprat. prostě i když jsem to napsal v úvodu dost nasraně a nešikovně, celkově se můj pohled nemění. ten mindset, že je užití léků selhání, je prostě celej špatně a může to fakt dopadnout až sebevraždou, což skutečně nikdo neocení.