• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    Máte nějákou 13. komnatu či něco, co si nalháváte, ale ve svém nitru víte, že je to jinak. Svědomí vás otravuje nebo se k něčemu prostě zcela otevřeně a bez skrupulí chcete přiznat!? Ať už ti to nedá spát či kvůli tomu nemůžeš dospat. Ať tě to sere či těší. Prostě se přiznej! Konstruktivní interakce jsou vítány.
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ERVIN: přesně, jinak bychom rovnou mohli nechat umřít všechny na slepák, vždyť příroda...
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Já jsem z týhle latentní eugeniky na rozpacích. Podobně, jako z lidí, co cpou zelenej ječmen diabetikům, aby nemuseli brát "tu hnusnou chemii" na cukrovku.

    Kde je ta hranice přirozena/přírody? Kde je hranice odkdy je to o přirozenym výběru a augmentace (která by se dala v našich končinách datovat někam do pravěku).

    IVF je prostě vymoženost naší doby, naší velmi nepřírodní doby. Děláme spoustu věcí, kterejma se tý přírodě vymykáme... V tomhle ohledu zaplať pámbů!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONIOUS: uhm, a co třeba takový IVF, protože žena má neprůchodný vejcovody, po infekci nebo třeba mimoděložním těhotenství, to je u tebe taky "genetická informace, která by neměla existovat"?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Přiznám se, že kdybych nemohla mít svoje děti, radši bych neměla žádný. A taky se přiznám, že umělý oplodnění bych nepodstupovala, protože mi to připadá jako děsně velkej zásah do zdraví. Život je pro mě krásnej s dětma, a byl by krásnej i bez nich. Vůbec si nedovedu představit velikost tý touhy po dětech, když někdo podstupuje pokusy o umělý oplodnění opakovaně. A velikost smutku, když se to nepodaří. Někdy si říkám, jestli jsem normální, když mi to rodičovství bylo vlastně volný.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MONIOUS: mne by zajimalo, jestli jako tusis, ze neplodnost muze byt zpusobena zalezitostma co s genetikou - nositelem gen info - nemusi byt spojena? Od nepruchodnosti vejcovodu, litani hormonu, obezita, anorexie, problemy s ejakulaci, atd, atd…ze pripravujes podklady o nedonosencich je zajimave, ale jako co s tim?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MONIOUS: přiznám se, že by mě zajímalo, co to bylo za studijní materiály...
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA: hele, ja sem taky nerekla, ze umely oplodneni je jediny, s cim na tomhle svete nesouhlasim :D
    nicmene na tohle tema sem nekolik let pripravovala studijni materialy pro doktory. taky napriklad na tema nedokoncenych tehotenstvi, nedonosenych deti, nebo deti s ruznyma vrozenyma defektama a nemocema. neni to nic hezkyho, to ti muzu rict.
    proste si myslim, ze je nesmysl se treba pet let trapit, vrazet statisice do pokusu o umely oplodneni, resit potraty a podobne, kdyz je proste jasny, ze to nejde.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    MONIOUS: Co přesně že je na tom špatného?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    Priznam se, ze mne tyhle reci fakt vysiraji. Kdyz to nejde, proc si nevezmete ty deti z decaku. Jakoze ty co jim jde plodit raz dva, easy peasy a jejich decka z xy duvodu konci v kojenacich, decaku, maji ty dobre geneticke kody a je to priroda a cajk. Jen smolik, neco se posralo, tak vy co mate nejakej problem, tak voila- reseni je snadne. Cerna a bila, nazdar. Uf, uf, uf…
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: pred sto lety bys treba taky umrela na blbou infekci a tvoje geneticka informace s nizkou rezistenci by se nesirila. Proto zminuju antibiotika, ale samozrejme si muzes vybrat ze sirsi palety transplantaci a leciv, ktery nam tu tvoji optikou pomahaji sirit spatny geneticky informace a dedicny choroby jako treba rakovina/cytostatika.

    Ale abych nebyl ot, tak se priznam, ze me vytacej takovyhle soudy lidi, co si zjevne nedokazou domyslet dusledky. Pro spousty lidi jsou komplikace s pocetim pricinou velkejch starosti a presne tyhle cinty pak zpusobej, ze se takovy temata tabuizujou.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ja sem to prave pochopila, a proste s tim nesouhlasim, nenadelas nic.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MONIOUS: to je ale tvoje nepochopení toho, co obnáší ivf. Ale máš recht, že je to off topic.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA, RUZOVYKOLOUSEK: nemoc vylecena antibiotikama, stejne jako transplantovany srdce vidim na docela jiny urovni, nez "vyrobeni" cloveka s genetickou informaci, ktera by jinak neexistovala a nemohla se sirit.

    KOOTCHA: nesmysl to neni.

    tohle je klub "priznejme se", nikoliv "presvedcte me, ze muj nazor je spatnej". na svy nazory mate pravo, stejne jako ja na ten svuj.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Btw nevim, jestli jsi mela moznost vychovavat cizi dite a svoje dite, ale ver, ze je to opravdu diametralni rozdil. Chapu kam jsi tim mirila, ale je to nesmysl.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    MONIOUS: ani nemíchá.
    1) důvod, proč páry 6 měsíců nebo rok nepočnou, může být úplně banální, žádné genetické nekompatibility.
    2) oplodnění in vitro není zas tak přírodoborný medicínský zásah, to taková transplantace srdce je podle mě o řád dál.

    Když říkáš, že když pár nepočne 6 měsíců (což je tuším moment, kdy se to začíná řešit), je to příroda, geny a řešit to pomocí ivf, když to jde, je špatně, je pak s podivem, že nerozporuješ medicínské zásahy obecně. Tam imho kootcha míří.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: to michas spis ty. Neplodnost je nemoc a jednou z moznych alternativ lecby je umely oplodneni. Mas to v prvnich par vetach na wiki.
    Neplodnost – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Neplodnost
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA: soustred se. michas jabka s hruskama.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: vzdycky existuje duvod proc ses nemocna a je zbytecny to lamat pres koleno.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    KOOTCHA: jak to s cim souvisi prosimte?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MONIOUS: mysli na to, prosim te, az si pujdes priste pro antibiotika.
    ACKO
    ACKO --- ---
    LORD_DE_SEIS: To je ovšem hluboká pravda, srovnatelná s tím, jako když dokončíš svoje umělecké nebo vědecké životní dílo, dostavíš dům, získáš nobelovku. Ten pocit zadostiučinění, že jsi to zvládl a všichni přežili, je k nezaplacení :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam