• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    ALESH: taky jsem nekde cetl, ze to byl larp, jenze... I na normalnich larpech se stavaji pripady tzv. "bleedu" , kdy se lidi natolik vzijou do postavy, co hrajou, ze
    - delaji veci, co by normalne nedelali, ale sedi do role
    - je pro ne narocny roli opustit
    - traumata hrane postavy se jim propisou do normalniho zivota.
    Hernajs, bleed uz jsem videl i po stolnim RPG, kde clovek cmara tuzkou po papiru a hazi kostkama, takze po plnohodnotnym larpu mi prijde spis divny, pokud u nekoho nenastane ani trochu.

    No a jestli Zimbardo usporadal larp aby si neco vyzkousel, well, tak je to podobny, jako kdyz vezme automobilka svuj novej sportak do aerodynamickyho tunelu. Jasne ze ty podminky uvnitr neodpovidaji tem realnym dokonale, a realne se to auto bude chovat jinak (co poryvy vetru, sklon a material vozovky, setrvacnost?) - nekdy lip a nekdy hur; ale furt dost podobne na to, aby si clovek z dat ziskanych v tunelu udelal dost podrobnou predstavu o realite. A to samy s larpem: jasne, budou nastavat zkresleni (dany jednak vstupnima podminkama - pac clovek muz nevi, jake je byt zenou-elfkou, napriklad; zadruhy vedomim, ze hra jednou skonci a clovek se vrati k normalnimu zivotu). Ale kdyz vstupni podminky odpovidaj realite (check - organizoval to jako "predstavte si, ze se to deje vam" ) a doba trvani je bud nejasna, nebo tak dlouha, aby tak daleko clovek neplanoval (check - lidi v mysli plnohodnotne podrzi mozna pet dnu, tenhle experiment mel puvodne trvat kolik, ctyricet?), tak ta zkresleni budou mala. A i kdyz jde jen o larp, a vysledna data teda nebudou uplne presna, porad budou realite bliz nez to, co clovek vymysli za stolem pri cteni psychologickych prirucek (nebo i literatury faktu, kde nevyhnutelne vznika "survivor bias" : jednak kdo neprezil, nemohl svuj pribeh vypravet, a za druhy vypravi se casteji o vecech vyjimecnych nez o tom, jak to chodi bezne).
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Dneska jsem byl legitimní Karen
    Jdu si koupit šlehač (minulej tejden jsem zabil ten starej) na pobočku. Vyberu si jeden za 999, zaplatím, jdu dom. Kouknu jejich e-shop, mají ho za 820. Jdu tam, že ho chci za shopovou cenu. Oni, že jo. Vratili mi 890 a nechali mě zaplatit 820 a tvářili se, že je vše OK a že můžu jít. Mě to nedalo a chtěl jsem vysvětlit těch 890 a proč to není 999. Yeah, že prý mi to prodali i s prodlouženou zárukou zdarma za 110. No, tak jsem si nechal vrátit záruku zdarma za 110 a napsal jsem kámošovi, co je manažer týhle pobočky, že mě to mrzí, ale ať někdy dojde, že tu záruku propijeme
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    Nenechávám nahe fotky v paměti v telefonu, ale ukládám si je do blokované konverzace bývalého milence... snad to jednou neodblokuje (ale spis to číslo uz ani nemá).
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    ATUARFIK: Já takhle nemůžu poslouchat Hodiny dějepichu. Mám ten samý problém - zajímavá témata, ale moderátoři mě irituji.
    ALESH
    ALESH --- ---
    ATUARFIK: akorat ze to spis nez experiment, byla zmanipulovana show.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Zimbardo by mohl vyprávět.
    Stanfordský vězeňský experiment – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Stanfordsk%C3%BD_v%C4%9Bze%C5%88sk%C3%BD_experiment
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ATUARFIK: Vyborna a Tacheci naprostej otres, Maskova zvolna dotahuje.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Lucie Výborná si zve do pořadu Host Radiožurnálu zajímavý lidi. A já vůbec nejsem schopná ten pořad poslouchat, protože mi ta žensk strašlivě leze na nervy.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    MAR_TINA: dehumanizace. Drzis lidi v nelidskej podminkach,prestanou bejt lidma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: tam je zqse efekt odosobnění. Namluvíme si, že ty nepřátelské živly (ať je to zrovna kdokoli), nejsou lidi.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ARGANNAH: ne úplně vždycky, například při protestních hladovkách lidi ne úplně zřídka umírají. ale jinak ano, hladový člověk dokáže dělat strašné věci.
    SIR_PROMOE
    SIR_PROMOE --- ---
    NOFNAK: Podobné věci se dějí i u nás, akorát u nás to pojídá🦝😇
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Sprostě jsem sežral synkovi poslední tři bonbóny z premiové bonboniéry, kteoru dostal od babičky. Ale na mou obranu, já za to nemohu! Nechal ji ležet vedle mého křesla a odjel ke své matce. Celých pět dní jsem odolával.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ARGANNAH: obživný pud chápu.
    mašinérii, která vytváří lágry, v nichž jsou podmínky tak strašné, že to donutí mukly překročit i ta největší tabu, tak nad tou mi zůstává rozum stát.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TRISSIE: Obživný pud (pud živit se a přežít) je jeden z nejsilnějších pudů vůbec, má obrovskou sílu a pokud tvoje tělo nabyde dojmu, že ti jde o kejhák, je schopný tou silou hladu přebít a přetlačit všechno ostatní. Morálku, svědomí, silnou vůli, lásku, cokoli dalšího. Proto se lidi o hladomorech žerou navzájem a proto všechny ty hororové historky o polárnících.

    (Základní informace pro každou dietářku, mimochodem.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ovšem navážno, přiznávám, že mě dostalo při poslechu pamětí Františka Wiendla, jak jim v trestaneckým pracovním táboře ve Vikmanově, v nejhorším komunistickým pekle třídírny uranové rudy, nějaký spoluvězeň, co se tam dostal z Ruska, vykládal, že tohle je ještě pohoda, že on v gulagu zažil i kanibalismus.
    a furt si to nějak nedovedu představit, jednak co dokáže jeden člověk, zvlášť když je součástí mašinérie, udělat jinému člověku, a ještě míň chápu, jak může někdo po těchhle "starých dobrých časech" toužit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: znám, ale až dojde na post-apo ekonomiku, bude praktičtější umět lovit živé vegany než vyfocené vagíny :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: spíš "sežer vegana" :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Send vegana?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam