• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    Máte nějákou 13. komnatu či něco, co si nalháváte, ale ve svém nitru víte, že je to jinak. Svědomí vás otravuje nebo se k něčemu prostě zcela otevřeně a bez skrupulí chcete přiznat!? Ať už ti to nedá spát či kvůli tomu nemůžeš dospat. Ať tě to sere či těší. Prostě se přiznej! Konstruktivní interakce jsou vítány.
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ERVIN: A to má bejt dobrý?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ERVIN: kdysi před touhle blbostí jsem někde dostala vanilkovou s pistáciovým olejem bez soli a bylo to boží
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Přiznám se, že jsem podlehl virálnímu videu a zkusil vanilkovou zmrzlinu zakápnout oliváčem a posypat špetičkou soli. JE TO HNUS!!!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: Já děkuju, chipotle je moje láska, dej mi k nim chipotle a sežeru i tkaničky od bot, ale většinou kupuju en adobo, tak rád vyzkouším něco novýho.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Přiznávám se, že neodolám LIDL zmrzlině s karamelizovanými vlašskými ořechy. Kdo by žral slanou zmrzlinu, když může mít tohle? :-)
    KURE
    KURE --- ---
    GRANTORINO: tak bacha, abys za to nedostala volhu. Přeplavat... ;)
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Chutná mi HD ale jen vanilkova, slanej karamelu nic moc.


    Jo a hlasoval jsem pro KUNDU
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Dneska jdu za školu...
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    BEEBLEBROX: fejkovej HD slanej karamel od lidlu je levnejsi,lepsi a s pricetnejsim slozenim...nemam duvod pokouset HD priste.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SALVATOR: Ingredience: malinká cibule nebo čtvrt až půlka středně velký, pár stroužků česneku, třtinovej cukr, sůl, citrón, olej, voda a samozřejmě chipotle papričky (má Mexicali v Kovářské, eshop na https://www.mexicali-mercado.com/). Množství všeho je přibližný, sama to odhaduju, tzn. dolaď si sám. :)

    Postup: pokud možno trochu podrtit tak sedm až deset chipotlí (ono to moc nejde, ale aspoň trochu je potřeba je natrhnout, ať do nich jde líp voda), naházet do hrnku, zalít vroucí vodou, přiklopit a nechat tak aspoň půl hodiny, radši hodinu bobtnat, až pořádně nasajou vodu, přestanou být suchý a zvláčněj. Chipotle potřebuje víc času než jiný sušený chilli, takže tuhle fázi je třeba neuspěchat.

    Jakmile jsou chipotlinky použitelný, na troše oleje udělat cibulku do karamelova (do klasickýho českýho sklovita nestačí, musí bejt krásně tmavá a sladká). Jakmile je cibule hotová, přisypat cukr (odhadem dvě tři polévkový lžíce, ale dle gusta každého soudruha) a standardním způsobem udělat základ na karamel, výsledkem by měla bejt karamelizovaná cibulka v hustým karamelovým sirupu. Ten osolit, lupnout do něj dva tři stroužky česneku podle chuti (klidně vcelku, beztak to pak budeš mixovat), vlít tam vylouhovaný chipotle papričky i s vodou, ve který se máčely, a nechat pěkně provařit, dokud nejsou chilli úplně měkký (pokud se ti je podařilo potrhat, takže dobře nasály vodou, měla by stačit cca půlhodinka). A to je v podstatě všechno. Teď už to jen vemeš, rozmixuješ, dosolíš podle chuti a jako úplně poslední krok přidáš čerstvou citronovou šťávu, která to nejenže pěkně okyselí, ale ještě ti zpomalí kažení. Výsledek naliješ do lahvičky, zavíčkuješ. Pokud jsi nezapomněl přidat citrón, vydrží ti omáčka v lednici několik dní bez problémů. Asi by se to v téhle fázi dalo i zavařit, ale já na to dlabu a dělám vždycky čerstvou. :)

    Omáčka se dá jíst i horká, ale mnohem víc pálí. Pro ty, co snesou míň, je lepší nechat ji vychladnout. Naopak pokud někdo miluje ostrý a je na něj chipotle level málo, jde do toho přidat i nějakou další mexickou papriku neutrální chuti, např. árbol nebo cascabel (Češi si hodně oblíbili habanero, ale ono mívá nepříjemnej chuťovej podtón, sama s ním moc nepracuju). V takovým případě bych tu přídatnou papričku louhovala zvlášť a výluh z ní pak vylila - kromě chipotle mají výluhy ze sušenejch paprik takovou blbou čajovou příchuť, která dělá v omáčkách zbytečnej bordel.

    Dobrou chuť a těší mě tvůj zájem, tenhle recept jsem pilovala div ne roky a ráda ho pouštím dál :)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    tak jsem taky hlasovala pro KUNDU.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: Prosím o recept na chipotle omáčku.
    ACKO
    ACKO --- ---
    Já se budu opakovat, ale GROM pistacii se nic nevyrovná.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BEEBLEBROX: Z těch, co jsem zatím ochutnal, mi asi nejvíc jela Belgian Chocolate. (Kdysi jsem měl ještě nějakou kombinovanou čokoládovou, jejíž název si nepamatuju, ale tu už bohužel delší dobu nikde nevídám - ta byla úplně nejlepší.) Jinak jsem prostě obecně hodně vysazený na čokoládovou zmrzlinu, ideálně v kombinaci s chilli - a čím víc čokolády, tím víc Adidas. ;)

    KOVOVAMINCE: Ta mi přijde hrozně přeslazená.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Karamel zásadně domácí, ideálně jako základ pro chipotle omáčku, zmrzlina je fajn, ale chilli je chilli
    RIDDIMSURFER
    RIDDIMSURFER --- ---
    Ja som asi barbar ale celkom ma bere Tiramisu zmrzlina od Billy :D
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SITH: Carte ďOr je taky dobrá. Drahá, ale maj ji všude a jde z ní normálně nandat porce...
    SITH
    SITH --- ---
    Já miluji ten slaný karamel z Lidlu. Mimo sezónu stojí asi 59kc a je toho snad litr a mnohem lepší jak HD a o dost levnější
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BEEBLEBROX: Já nechápu hajp kolem slanýho karamelu.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    BEEBLEBROX: Já nechápu hajp kolem celýho HD a jim podobnejch. Přijde mi že disponujou primárně příchutí cukru. A to balení je úplně retardovaný.
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    Nechápu hype kolem HD salted caramel. Právě jsem jí tu sežral pixlu jen proto, že je vedro, ale to nadšený hýkání, že je to jejich nejlepší zmrzlina… tak to treda vůbec
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GIRAFFKA: Pics or It Didn't Happen ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam