• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Nenechám cloumat svým majestátem :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23: Aha. Já mám zrovna nějakou neoptimistickou.
    Ser na ni, na píču.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SALVATOR: Já jsem se to dnes dozvěděl od ex.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    FRK_R23: To každej. Občas mám pocit, že i ty zdánlivě netištný věci člověk dělá pro sebe, pro ty plusový body, který mu to nažene v očích druhejch.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    STEPNI_VLK: Ty bys opravdu archivoval bílé víno uzavřené kovovým uzávěrem?

Neříkám, že se nemůže nechat ležet bílé víno třeba pět let. Běžně je k dostání i starší víno. Mně to ale nechutná, bílé podle mě ztratí třeba ovocné tóny a je na můj vkus takový těžký. Ale když to srovnám s červeným vínem, hodí se pro archivaci víc. Ano, určitě záleží na odrůdě.

Jinak u mě doma se tedy bílé víno ani červené nearchivuje, protože to vždycky rychle vypiju. :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MICHELLEDANIELS: v Čechách jedno vinařství skleněnou zátku dává.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Jako le pardon, ale větší blbost jsem už hodně dlouho nečetl. Ano, zajisté existují odrůdy bílých vín, které pro archivaci vhodné spíše nejsou. Kupř. muškát či müller. Nicméně mnohem důležitější než odrůda či směska odrůd je obecně kvalita vína.

Klasické bílé víno, kterému z vlastní zkušenosti archivace vyloženě svědčí až prospívá, je můj oblíbený ryzlink vlašský. A důvodem je vysoká kyselina. Ne nadarmo se říká, kyselina je páteří vína. Během let se postupně odbourává a víno získává další tóny, získává na komplexnosti hlavně v chuti.

Mimochodem, pocházím z vinařské rodiny, ve sklepě jsem s dědou a bábinou trávil čas už jako děcko, víno jsem pomáhal vyrábět a aktuálně pracuju coby someliér. A zrovna ten vlašák táta vyráběl a čast produkce vždy nechával ležet nalahvovanou, takže jsme měli možnost sledovat, jak se mění jeho chuť po roce, dvou, pěti letech. Jinými slovy, nic si necucám z prstu…
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Jsem sobecká svině.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Dneska sem snědl dvě čínský polívky, dvě mražený pizzy , nehnul sem se z gauče a čumím na patej film, tomu říkám sobota!
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ERVIN: je to jednodussi nez by clovek cekal, protoze obklopovat se muzes temi lidmi kteri ti vyhovuji. K cemuz se i rad priznam.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    NELLAS: vypadá jako že se má hezky. Nikdo ho netrápí sluncem, závlaha asi dobrá lístečky bez artefaktů.
    FAT
    FAT --- ---
    BLOWUP: Prostě víčka jsou voser a nejlíp se s nimi pije tak, že je utrhneš!
    :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RAINBOF: Viď. Když jsem ho koupila, tak byl ještě roztomilejší, sem tam na něj kapnu trošku vody a doufám, že ten květ není volání o pomoc.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    NELLAS: jee ten je ňuňánkovej :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ERRTU: Když já prizabiju i sukulent. Ale tenhle zatím kvete. Tak uvidím.

ERRTU
    ERRTU --- ---
    NELLAS: nevzdávej se nadějí. mám na kytky zhruba podobný vliv jako barel vitriolu. projdu polem, do konce věčnosti tam zůstane pěšina ze které se i kameny budou snažit odlézt pryč. zabiju stoletý dub pouhým plivnutím.

a přesto už čvrt roku udržuju při životě Droseru Capensis. občas si spolu vyrazíme na lov, mávám s ní nad dřezem a kolem koše a lapu do ní octomilky :)
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    BLOWUP: Musí bejt těžký žít ve světě, kde jsi, nepocjopen, obklopenej samejma čurákama.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ADELHAIDA: Naprosto uprime… jak?

Opravdu by me to zajímalo, prakticky, jak se to stane, nedokážu si to představit.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    R_U_SIRIOUS: Nektera vinařství (znam osobne jen z Itálie) davaji i skleněné špuntiky.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    KURE: Přiznám se, ze spotřebuji vic, jednorazovych plastových lzicek na zmrzlinu, než kdy brcek... nechutnají mi kornoutky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam