přiznám se, že nepobírám označit jako "citrónová limonáda" něco, co vzniklo vymačkáním citrónu a doplnění vodou/minerálkou. jednou jsem to dostala ve Wakatě za nemalý penízky a byla jsem docela nasraná :) nedalo se to pít
nikdy jsem v gastru nepracovala, ale dycky jsem si myslela, že do limonády musí přijít i něco z tý kůry. šťáva z citronu je z chemického hlediska +- autobus roztok kyseliny citrónové. jsou tam i jiné organické kyseliny, askorbová kyselina a nějaké monosacharidy jako glukóza a fruktóza, ale převážně je to jen roztok jedný sprostý chemikálie :) to, co je na citrónu senzoricky opravdu cenné, jsou terpeny z citrónové kůry. když v té limonádě není kůra, tak v limonádě nemáte limonen, pinen, terpineol, citral, myrcen, sabinen ani linalool, ani další senzoricky zajímavé sloučeniny (převážně isoprenoidy)