• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: já jsem si za sebe myslel, že tu protirouškovou agendu (symbol otroctví) a anti očkovací (ženský budou neplodné atd) tahnou Rusové poněvadž dost často z těchto lidí vyleze, že nej vakcína a jediná bezpečná je sputnik. Dávalo by mi to smysl i z toho důvodu, že čím déle bude evropa rozesraná covidem a čím větší odpor se zaseje proti EU tím líp. IVK do toho skvělě pasoval taky.

    A ono je to jinak a ve finále snad možná ještě horší.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Skeptical Science
    Physicist Steven Koonin, a former BP chief scientist and Obama administration energy official, seeks to downplay climate change risk in his new book, “Unsettled: What Climate Science Tells Us, What it Doesn’t and Why it Matters.”
    His critics say he often draws general conclusions from specific slices of data or uncertainties (sometimes signaled by key words or phrases.) As a result, they say, his statements are frequently misleading, and often leave the reader with the incorrect impression climate scientists are hiding the truth.
    “Identifying, quantifying, and reducing uncertainties in models and observations is an integral part of climate science,” said atmospheric scientist Benjamin Santer of Lawrence Livermore National Laboratory. “The climate science community discusses uncertainties in an open and transparent way, and has done so for decades. It is simply untrue that Prof. Koonin is confronting climate scientists with unpleasant facts they have ignored or failed to understand.”

    Dissecting 'Unsettled,' a Skeptical Physicist’s Book About Climate Science - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/news/04052021/dissecting-unsettled-a-skeptical-physicists-book-about-climate-science
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: TUHO:

    Jan Kulveit

    Z oblasti efektivní misantropie
    Jednou z pozoruhodných sil v globální covidové debatě, která má nepřímo vliv i v Česku, je think-tank AIER (American Institute for Economic Research).
    Čím se v oblasti covidu AIER zabývá je tématem knihy a filmu “Merchants of doubt”. Byť vznikla před covidem - centrálními příklady jsou kouření a antropogenní vliv na změnu klimatu - co vidíme u covidu je skoro příručkový postup. Zatímco odborná veřejnost se ve velké většině shodne, cílem “obchodníků s pochybnosti” je podpořit konflikt a vytvořit dojem, že odborné otázky jsou nejasné, pro žádné veřejné zásahy nejsou důkazy, odborníci jsou podjatí, a tak dále. Je to vyzkoušený a funkční postup jak částečně “neutralizovat” vědecké podklady pro tvorbu politik (policy). Navíc vědci nejsou ani politické ani mediální celebrity, a je celkem jednoduché na ně útočit osobně.
    V případě covidu AIER zaujal stanovisko zřejmě na základě podivně pojatého libertariánství. (Logika toho stanoviska je podle mě zhruba taková: vše, co stát může dělat v ochraně veřejného zdraví, je špatně, z principu, že stát je špatně. Pokud by fakta nebo věda ukazovaly, že stát v ochraně zdraví funguje, tím hůř pro fakta!)
    Zatím asi největším úspěchem AIER byla “Velko-Barringtonská Deklarace”. (Rozebíral jsem zde: odkaz v komentáři)
    Velkou AIER deklarací práce rozhodně neskončila, portfolio rozličných informací, mis-informací a dezinformací z této produkce dál roste. Obecně od doby GBD a propagace promoření diverzifikovali například k šíření pochybností o vakcínách a odporu k testování, konstantou zůstává boj proti epidemiologii a epidemickému modelování.
    Myslím ovšem, že by bylo fajn, kdyby AIER z české diskuse spíš zmizel. AIER není organizace zaměřená na výzkum nebo poznání, ale na dogma. Odbornými spolupracovníky AEIR jsou i lidé s naprosto bizarními konspiračními představami (ale “ideologicky správným názorem”).
    Extrémní příklad: Naomi R. Wolf, AIER Visiting Senior Fellow, zcela vážně na twitteru napsala, že současné dění potvrzuje/vysvětluje konverzaci, kterou odposlechla před dvěma lety v hospodě, a ve které zaměstnanec Apple vysvětloval, že pracují na vývoji vakcín (!) s nanočásticemi (!!) které umožní cestovat zpátky v čase (!!!). Oproti tomu fakt, že věří různým “5G” konspiracím je už trochu nuda. Wolf ovšem varuje před covidovou diktaturou, takže pro AIER asi dobrý.
    Tím samozřejmě nechci říci, že AIER nikdy v ničem nemůže mít pravdu, podobně jako se nedá říci, že by se vždy mýlili Mladí komunisté, IVK nebo jiná podobná skupina. Ale chci říci, že AIER by neměl být dobrý zdrojem pro nikoho. Slovy Tylera Cowena: “Tvrdím, že je chybou nechat takovou skupinu nastavovat libertariánskou agendu - nebo obecně jakoukoli agendu, i když upřednostňujete velmi rychlé znovuotevření a jste velmi kritičtí vůči lockdownům. Doporučuji si opravdu vážně promyslet, co se tady děje.” (Ekonom Tyler Cowen opravdu není ani levičák ani příznivce státních zásahů do života)
    V Česku různé informace a dezinformace původem z AIER šíří nepřekvapivě různí příznivci platformy Zdravé fórum, ale patrný vliv mají i třeba na některé členy “Odborné skupiny České statistické společnosti”.
    Můj subjektivní dojem je, že informační polévka, která sestává z platformy “ZF”, výzkumu JP Ioannidise a materiálů AIER je poměrně toxická: začnete třeba faktickou kritikou statistických omylů a nepřesností v mainstreamové mediální diskusi, ale když popsanou informační dietu konzumujete dost dlouho, skončíte s podivně zdeformovaným vidím světa kde třeba investigativně pátráte, jestli je MeSES skutečně poradní orgán Ministerstva zdravotnictví, nebo spíše samozvaná skupina zaprodanců a ztroskotanců, která ovládá českou vládu pomocí modelů podle vzoru imperialistů z Imperial College.
    (Pro jistotu: a) je správně.)
    Stručně řečeno: i pokud se mnou nesouhlasíte, AIER prosím nebrat. A to bez ohledu na to, jak absolutní hodnotou je pro vás svoboda nebo jak nemáte rádi stát, nebo jak jste unavení z protiepidemických opatření. O tom, co by stát v boji s pandemií dělat měl a co neměl, se musí vést a vede debata, ale mnohem lépe se vede s lidmi, kteří vychází z kvalitních zdrojů, než s lidmi, u kterých a priori nevíte, jestli něco tvrdí z odborných důvodů, nebo protože si to včera vymysleli, nebo protože si přečetli, že společnost je ovládána ještírky a hrozí totalita.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Na Twitteru se objevují falešné profily zemřelých klimatologů, které jsou navíc uváděny nepravdivými grafiky #showyourstripes od @ed_hawkins
    Aneb, místo diskuze řešení další a další #fakenews

    Celé vlákno zde: https://twitter.com/KHayhoe/status/1387787733708550145
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUHO: Protože jsem už v roce 1997 psal na toto téma bakalářskou práci („vliv solárních a klimatických cyklů na dějiny civilizace“) - to je jeden z nejepičtějších argumentů na internetech!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: proc nejedeme klima osvetu normalnim starym streetartovym bombenim? :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Lol, frontalni kampan na podporu dolu Turow i v ceskejch ulicich. Uz jsem videl i reklamu na webu, ale zapomnel jsem udelat screen...

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TUHO: zajímavé, voda se odparenim mění na co2?
    TUHO
    TUHO --- ---
    LONDON, April 27 (Thomson Reuters Foundation) - Widespread mistrust of science and disputes over basic facts, tied to growing political polarisation and disinformation campaigns, are undermining efforts to tackle climate change globally, U.S. climate envoy John Kerry warned.

    During a virtual summit organised by the Nobel Foundation and major science academies this week, Kerry said building greater public understanding and agreement on the world's "existential" challenges was crucial to addressing them.

    "We have to establish a baseline of truth or we can't build consensus in a democracy," he said.

    "Paid-for denial" about climate change by big polluters and political disregard by some governments of scientific warnings about COVID-19 risks are "costing us enormously", he added.

    Kerry said achieving climate goals fast enough amounted to "a moonshot on steroids" - and called on scientists to help communicate to the public the urgent need for swift action.

    "Scientists want to avoid the fray - but we are in a war against denial," he said. "I think we have to fight back, and I think scientists have to be at the front of that fight."

    John Kerry asks scientists to lead fight against climate denial
    https://news.trust.org/item/20210427110223-x3v9w
    TUHO
    TUHO --- ---
    Priklady a navody tabakovyho prumyslu jak utocit na vedecka fakta (potom ve velkme prejate fosilnim prumyslem v utoku na klimatickou vedu)

    Bad Science: A Resource Book
    Industry Documents Library
    https://www.industrydocuments.ucsf.edu/tobacco/docs/#id=qmcj0065
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nejakej starej Vitezslav Kremlik. Ten se nikdy neomrzi

    1) Jak vysvětlit enormní nárůst hladiny oxidu uhličitého za posledních sto let?
    CO2 z 280 ppm stoupl na 370 ppm, což je nejvíce za poslední tisíce let. Co je příčinou? Příčinou je Slunce. Sluneční aktivita ve 20. století (zejména v jeho první půli) stoupla na historicky zcela výjimečnou úroveň (viz Usoskin 2003). Zvýšená sluneční činnost způsobuje větší vypařování oceánů. Voda se přeměňuje do plynného skupenství. Tudíž je i více oxidu uhličitého v atmosféře. Lidé mají na nárůstu CO2 zanedbatelný vliv. Jak by také ne, když se ročně lidé na emisích CO2 podílejí jen 3% ročně. Zbývajících 96% pochází z přírodních zdrojů. I kdybychom naše emise snížili na polovinu, CO2 tím ovlivníme jen z 1,5%.

    Popírači solárního oteplování - Liberální institut
    https://libinst.cz/popiraci-solarniho-oteplovani/
    TUHO
    TUHO --- ---
    jak to vidi jeden z kapitanu uhelneho prumyslu

    Tykač: Pro ekoaktivisty jsem čert. Čím víc čisté energie, tím víc vyděláme - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pavel-tykac-energie-uhli-aktiviste-uhelna-komise-petr-kelnner.A210423_125228_ekonomika_vov?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Oil Industry ‘Net-Zero’ Pledges are an Attempt to Delay Climate Action, New Paper Warns - DeSmog
    https://www.desmog.com/2021/04/15/oil-industry-net-zero-pledges-delay-climate-action-study
    TUHO
    TUHO --- ---
    Video: 'Disinformation ecosystem' - in broader context beyond climate » Yale Climate Connections
    https://yaleclimateconnections.org/2021/04/video-disinformation-ecosystem-in-broader-context-beyond-climate/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Globální oteplování nebo globální vláda
    https://www.youtube.com/watch?v=Givn8S38dOw
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: As horrifying as it has been to watch these climate change rock disasters play out in Australia,” Mann said. “It has been equally horrifying to watch the pernicious efforts by the Murdoch media to sow disinformation about what is happening.”

    “I’m talking specifically about efforts by Murdoch owned papers like the Australian and the Herald Sun to promote thoroughly discredited myths blaming the record fires last year on arson or backburning, or really anything other than the inconvenient true culprit that must not be named if you’re the Murdoch media.”
    TUHO
    TUHO --- ---
    “The problem here, of course, with climate change in the Murdoch media, is they have worked extremely hard to actually attack the facts and to undermine public faith in factual discourse,” Mann told the hearing.

    “They’re not even interested in having an objective debate about policy because they’re too busy trying to distort the public’s understanding of the facts. And that’s true in the United States, and it’s true in Australia as well.”

    The senate committee is investigating the current state of media diversity in Australia generally, but has given significant attention to the dominant role of News Corp outlets in some segments of the media and how it as used this dominance for influence.

    Michael Mann slams Murdoch press for "horrifying" misinformation on climate and bushfires | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/michael-mann-slams-murdoch-press-for-horrifying-misinformation-on-climate-and-bushfires
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam