• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEB: Ekologie něco stojí no. Netvrdím, že je jaderná energie super, ale vážně je jiné řešení? Finanční katastrofou to skončí pokud s tím nezačneme něco dělat.

    Ano zalesňovaní není dobrý business. Ale nutné to je. Jen to řešení není jak to jenom říct instantní. A to se každému nelíbí.
    KEB
    KEB --- ---
    CUKI: já tak nějak nechápu kde máš problém. Deforestace? Ano je problém obrovský a forestace není ani řešeni ani dobrý byznys. Může být součástí řešení, ale řešení to není, ne samo o sobě.

    Co se týče jádra na to jasný názor nemám. Ale odstavovat už stojící elektrárny asi úplně smysl nedává. Na druhou stranu stavět nové asi taky nedává smysl, protože to minimálně u nás skončí finanční katastrofou. Nehledě na to, že stále nemáme úložiště a to bude stát další neuvěřitelný ranec.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOJATLA: V tom se možná mýlím, prezentuji pouze svůj názor.
    De facto to ale potvrzuje i ta zpráva IPCC. Protože se v ní píše že pokud začneme snižovat emise, problém můžeme zastavit. Což je podle mě dobrá zpráva i přes to že koloběh průmyslu a peněz se točí velmi svižně a hlavně mocně.

    Pokud to srovnám třeba se znečištěním pitné vody ty jedy co do ní pouštíme neumíme odstranit ve velké míře vůbec. Zde stačí abychom "nic" nedělali jestli mi rozumíš.

    A druhý fakt je, že tu i v nedávné době bylo znatelně tepleji a žádné negativní důsledky to nemělo. Naopak v té době šla civilizace nahoru (voda taky :-))

    V dávnějších dobách máme jasné důkazy o tom, že ty extrémy počasí byly mnohem větší. Ostatně biblická potopa a jiné další "nadpřirozené" jevy budou mít nějaký opravdový základ. Mnoho velmi vyspělých starověkých zaniklo pravděpodobně díky změně klimatu to se prostě stává.

    Jen pro zajímavost za komačů jsme se ve škole učili o nebezpečí příchodu doby ledové, protože se země spíše ochlazovala vlivem spalovaní všeho možného jakýmkoliv způsobem.

    Pamatuji si v mladí totálně mrtvé lesy zničené kyselým deštěm. Pamatuji si šedivé podzimy a zimu. Asi jsem v tomto optimista myslím, že se pomalu příroda vzpamatovává a neviděl bych CO2 tak černě.

    Ostatně kdo ví co budou vědci věštit za 20 nebo 50let?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    CUKI: Děláš dobře, že nedůvěřuješ tomu, co politici a firmy tvrdí. Máš pravdu, primárně jim jde o zisk a budou prosazovat řešení, které způsobí ještě víc problémů. Jenom se mýlíš v tom, co je pro nás ta největší hrozba (jednoznačně emise GHG) a na čem firmy skutečně vydělávají - nejsou to zelené technologie, ale fosilní paliva, když už jim neprojde uhlí, tak budou pálit plyn. Snižovat spotřebu je nutné, na tom se shodneme a vědci z IPCC to nezdůrazňují, protože to vlády nechtějí slyšet, vybraly by nižší daně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEB: jsi schopen mi tu něčím reálným argumentovat a nebo pojedeš svou mantru tisíce vědců.

    Ono já četl tedy pouze výtahy páté a šesté zprávy
    z toho pátá trvrdí že na 95% za to můžeme mi, a šestá je si skoro jistá. To ale přece nikdo (většina lidí) nepopírá, alespoň já ne.
    Já se jen ptám do jaké míry za to můžeme mi (respektive jaké by tu klima bylo bez nás) a jaká část je možná odstranit tím opatřením o kterém tu mluvím.
    Já myslím že jsou důležitější body změny klimatu ale v tom nejsou peníze, tak se prosazovat prostě nebudou.

    Celá tahle aféra se totiž podle mě zvedla z popela ne proto že je to problém (to nepopírám) ale protože v tom někdo ucítil peníze. Kdyby v tom ty prachy nebyli Greta ani nikdo jiný by to dál nedostal...

    Dalším faktem je že ty závěry neodpovídají tomu povyku kolem. Ten povyk je jen kolem malé části témat a často jde proti té zprávě. Například jaderná energie.

    To ti nepřijde zvláštní?
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: Jj tisíc vědců to říká, tisíc vědců na to má modely, grafy, studie atd, ale celý je to cinknuty protože nevím...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vida, mame tu nazorny priklad :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Musím opravit co jsem napsal. Nedobře jsem přeložil teplotní interval. Tedy správně by to mělo být mezi 12-13. stol a malou dobou ledovou od 15. století dále (teplota od té doby přirozeně a stále roste) byl rozdíl průměrných teplot asi 6°C nikoli 11°C.

    Na věci to ale tolik nemění. Neumíme určit co ty změny způsobilo a tedy ani jaké by to tady bylo bez nás
    Osobně (je to pouze můj názor) má větší vliv na stálost klimatu odlesňování, než pouze CO2. Opětovné zalesňování, ale není žádný business a proto ho jen tak někdo neprosadí.

    Zemědělsky užívaná půda má mnohem kratší dobu působení na redukci CO2 než trvalý lesní porost.

    Kdo ví jestli to nesouvisí se systematickým odlesňováním na konci středověku.

    Lesy krom redukci CO2 jsou přínosné i v několika dalších a důležitých aspektech klimatu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEB: Tedy tvou odpovědí je, že tisíce, tak je to pravda?
    Hmm, nebylo to tady už?

    Podotýkám, že to že jednu se stádem, neznamená že ty klimatické problémy popírám, jen se mi nelíbí jakou na to jdeme cestou. A jaké jsou z toho vyvozeny důsledky.

    Proč ve výsledku nikdo nemluví o omezení spotřeby? A jen je důležité ukázat papírově neutrální uhlíkovou stopu? Německo je v těchto věcech bezesporu o několik desetiletí napřed, ale v reálu ze za CO2 zapříčiňuje na předních místech žebříčku...
    Je to tedy správná cesta?
    Když to přirovnám k tomu co tvrdíš. Tak největším hybatelem těchto unáhlených důsledků, je top vědec How dare you - Greta, která vlastně sama odsuzuje to, co její jednání způsobilo. Nejspíše o tom ještě ani neví, protože její vyjádření jsou stejně "prázdná slova" jako těch odmítačů o kterých mluví.
    Podobně jako její bezuhlíková cesta do USA, kvůli které letělo letadlem dalších 6lidí. Nemluvě o tom že letadlo tam stejně letělo, pouze ušetřilo uhlíkovou stopu za cca 50Kg "zavazadlo".

    Je strašně lehké něco odsoudit, ale nesmírně obtížné najít nějaké správné (lepší, méně špatné) řešení. To už nikdo z těchto fanatiků nemá. Jen předá slavnostně moc a zisk jiné mocenské skupině. To je vše. Historie se opakuje. Není to poprvé ani naposled.

    Vždyť ty jednotlivé zprávy těch vědců ze kterých ta zpráva vzniká se často diametrálně liší a navzájem si odporují. Navíc je mnoho vědců, kteří IPCC neuznávají. Jsou to často lidé zabývající se ekologií.

    Neexistuje t tomto tématu žádná věcná diskuse. Buď souhlasíš a nebo jsi odmítač. Nic mezi tím neexistuje a obojí je IMHO velmi špatné.
    KEB
    KEB --- ---
    CUKI: není to vědec z ipcc, ale tisíc vědců z ipcc, kteří říkají pořád dokola to samé...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: To je pouze model, který nemáš jak ověřit. Ale asi narážíš na něco jiného.
    Pokusím se lépe vysvětlit. Na příkladu který není reálný je to jen pro příklad.

    Takže vezme to absurdně ale ne vyloženě mimo: Od cca 70' velmi omezuje emise aerosolů do atmosféry, tedy jsme zabránili ochlazování (které opravdu tímto efektem pravděpodobně nastalo).
    Tím se nám podařilo plácám roztát velké množství permafrostu na Sibiři (fakt) Díky tomu dochází k obrovskému úniku CO2 která by byť jen na o malinko chladnější Zemi zůstalo zakonzervováno pod ledem. Takových příčin mohu najít mnohem více a pokračovat ale myslím že smyls toho co chci ukázat je jasný. Nikdo nedokáže s nějakým rozumným výsledkem odhadnout co do jaké míry na čem souvisí.

    Pokusím se o jiný scénář: zase se otepluje podobně teplota ale místo úniků CO2 bude dominantnější ten aerosol vlivem obrovských požárů na Sibiři jako byl rok dozadu. Tedy vzniká následné ochlazení.
    Případně díky oteplení zezelená víc oceán a pohltí víc CO2, nebo navíc roztaje nějakej ledovec, který se vlivem proudů dostane víc na jih kde ochladí část pobřeží které tím přivede k životu.

    Je jasný o co mi jde? Je množství věcí které se do sebe hodně prolínají a není jasné co z toho bude. Stačí málo a může být z kladného přínosu záporný a naopak.

    Nejsme schopni pořádně ani předpovídat počasí. Natož vliv jakým se to děje a co to ve svém důsledku způsobí, natož jak by to vypadalo bez našeho přičinění.

    Jasný jsou tu teď v paměti velké extrémy v počasí. Tornádo 4. stupně na Moravě to tu dlouho nebylo. Záplavy v Německu. Ale pokud se koukneme do historie, tak tu byli ještě před průmyslovou revolucí, kdy jsme počasí CO2 určitě moc neovlivňovali, mnohem horší katastrofy.
    Například v Irsku bylo tuším že v roce 1740 takové sucho, že zemřela více než třetina obyvatel hladem! V 16. stol byly obrovské sucha po celé severní polokouli v několika vlnách. Taky obrovské hladomory i několik let po sobě. U nás jsme asi 2 roky po válce museli vymlátit obrovské množství zvířat, protože nebyla voda ani pro lidi a to nás bylo mnohem méně a spotřeba byla taky rapidně nižší.

    Záplavy jsou taky zdokumentované mnohem větší než ty v Německu, přeně na stejném místě...



    Jen to nemáme v tak živé paměti.


    KEB: Jo, jsem očipovanej a pípám v každém obchodě :-)

    Já jsem realista. To, že je to vědec z IPCC neznamená, že je to stroj na pravdu. Nejsem konspirátor, jen se ptám. A nepopírám nikde závěry. O snižování CO2 se snažím ve svém osobním i profesním životě, nechci to nijak zlehčovat jen mi vadí způsob jakým se stavíme k závěrům. Tam vidím zásadní chybu.

    Stejně tak neposuzuji člověka podle toho jestli se nechal nebo nenechal očkovat. Obecně na očkování moc nejsem, nechal jsem se očkovat protože tím doufám ochráním ostatní.
    KEB
    KEB --- ---
    CUKI: já ti nic nepodsouvam, já jen říkám, že pokud nevěříš x vědcům z ipcc, tak je to marný boj

    A končím, s konspiratiky různých druhů a tvarů se odmítám bavit, btw nechal ses očkovat? Nepatří to sem, ale vážně by mě to zajímalo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASIK: Fakt ne? Podle mě zákaz prodeje aut se spalovacími motory bez výhrady a nahrazení elektromobily v takto krátké době je prezentovaní ze elektromobil je něco mnohem ekologičtějšího. Často to tak bude ale 100% zdaleka ne vždy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Já se jen ptám, tím že přináším otázky. Protože mě to zajímá. Nic víc nic míň. Neříkám ani to či ono, jen hledám odpovědi na nesrovnalosti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEB: Promiň, ale nepodsouvej mi něco co vůbec netvrdím.

    Schválně to píšu velmi neutrálně. Já totiž pochybuji o správnosti obou stran. Nepochybuji ale o tom, že klima měníme, jen vůbec nedokážeme určit jak. Dokážeme určit jen dílčí spalovaní a další malé části toho všeho. Ale dokázat popsat algoritmus toho co se v tomto důsledku děje kolem nás naším i ostatním zaviněním je dosti odvážné. Stejně tak pochybuji o tom že jsme schopni určit jaká by tu byla teplota bez našeho zavinění. Proto jsem se odkazoval na ten nicotný interval ze kterého všechny ty práce vychází. Jasně víc zatím nemáme (neumíme přečíst), ale přijde mi to stejná parodie jako určovat teplotu v průběhu roku na základě sice tisíce dílčích měření, ale jen mezi 7:35-7:40 XX.YY. ZZZZ.
    Už jen fakt že v tomto časovém intervalu jsme odstranili obrovské množství aerosolu emitovaného do atmosféry (což je samo o sobě dobře) a jen tímto "vyčištěním" jsme oteplili celou zemi pravděpodobně více než emisemi CO2.
    Je to absurdní, ale kdybychom neodsiřovali uhelné elektrárny a nečistili veškeré spaliny, bude tu bezesporu tepleji (a také jedovatěji)

    Naprosto s tebou souhlasím s tím, že emitovat zpětně CO2 do atmosféry z organických usazenin, které se tu konzervují miliony let je špatné, ale taky je možné, že se jednou dostaneme k tomu že budeme CO2 a jiné GHG řízeně vypouštět abychom planetu "oteplili". De facto nejsme schopní vůbec předpovědět v jaké fázi doby ledové jsme a co nás čeká (by nás čekalo bez našeho přičinění).

    Myslím, že takových mnohem razantnějších příčin v historii Země bylo až až. Je možné že jednou díky tomu budeme počasí umět ovládat a možná oddálíme nějakou katastrofu a budeme obšťastňovat "naší" planetu déle. Ale až možná dokážeme odhadnout nějaké dílčí výsledky, výsledek je pro nás zatím velká neznámá.

    V každém případě si stojím za faktem, že než znásilňovat nějaké fakta která se někomu hodí, je potřeba proto abychom o důsledcích našeho jednání jednali transparentně.

    Je potřeba jít napříč všemi odvětvími a mi bez toho aby některým faktům někdo pomohl, protože se to hodí, neumíme po desetiletí přijmout zákon na recyklaci (zálohovatelnosti) blbech PET lahví.
    BASIK
    BASIK --- ---
    CUKI: "My jej prezentujeme"? Ne, nikdo to tak fakticky neprezentuje... uz mas zjevne vypestovanej dost velkej bias a je to v tvy hlave. Zkus si to uvedomit, to je zaklad.

    CUKI: "Druhý fakt je ten, že nejsme schopni odhadnout jaký efekt na to máme my jako lidé. A už vůbec ne námi vypouštěné CO2." WTF? Je v poradku, ze neco nejses schopnej odhadnout, ale od toho to za tebe delaj povolanejsi lidi. A ti vychazej z dat. A modelu. Ktery vychazej.

    Nejvetsim problemem neni ZISK - problemem jsou pitomcj, ktery ten ZISK svym chovanim umoznujou...
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: Jinak tady trochu k tomu jak "ani nahodou nevime kolik odsava biosfera"

    NASA | A Year in the Life of Earth's CO2
    https://www.youtube.com/watch?v=x1SgmFa0r04
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: Podle me ne. Cuki, co ty delas? Ptam se proto, protoze me zajima, proc bych mel verit tvymu nazoru vic nez mezinarodnimu panelu stovek ci spis tisicu vedcu, ktery uz tri dekady pracujou na synteze desitek tisic vedeckejch praci a tvrdej opak toho, co ty.
    KEB
    KEB --- ---
    GOJATLA: nedělej to, je to zbytečný. Asi stejně efektivní jako se bavit s někým, kdo věří, ze ve vakcine je 5g čip.

    Pořád nechápu, co je tak těžké pochopit na tom, že CO2 který se z atmosféry stahovalo miliony let do uhlí a který mi vypustíme za asi 200 let prostě nemůže zůstat bez efektu.

    A ano bambilion vědců z ipcc tvrdí, že to tak je, ale ne prostě někde někdo tvrdí, že to tak není a tak to tak není...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    CUKI: "uškodí pravděpodobně nejvíce nám lidem" Poškodí to většinu života na Zemi, tak rychlým změnám se nemůže přizpůsobit. Pokud je masové vymírání přirozený vývoj, tak ok, nic tak hrozného se neděje.
    "Druhý fakt je ten, že nejsme schopni odhadnout jaký efekt na to máme my jako lidé. A už vůbec ne námi vypouštěné CO2." Naopak, dovedeme to velmi dobře posoudit, viz poslední zpráva IPCC.
    Ale jsme tu OT, tak už to dál nebudu rozebírat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam