• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Seriál o popírání klimatické vědy, díl I.: Vznik klimatické vědy - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/serial-popirani-klimaticke-vedy-dil-1.vznik-klimaticke-vedy#diskuse
    TUHO
    TUHO --- ---
    For fossil fuel ideologues, sowing misinformation about wind and solar power is proving to be an effective stall tactic. Public opinion surveys show that renewable energy remains popular with a bipartisan majority of Americans; in a poll from The Washington Post and the University of Maryland, seven out of 10 people said they'd be comfortable with a wind farm in their own community. But in New Jersey—where Morano's group has gone so far as to buy billboards reading "Save Whales Stop Windmills"—nearly half of all the state's residents now believe that such a connection probably exists, according to an August poll from Monmouth University

    Climate-Science Deniers, Right-Wing Think Tanks, and Fossil Fuel Shills Are Plotting Against the Clean Energy Transition | Sierra Club
    https://www.sierraclub.org/sierra/2024-1-spring/feature/climate-science-deniers-fossil-fuel-shills-plot-against-green-energy
    TUHO
    TUHO --- ---
    Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause

    Biom :: Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause : Biom.cz
    https://biom.cz/cz/zpravy-z-tisku/ziva-planeta-aneb-sto-omylu-vaclava-klause
    TUHO
    TUHO --- ---
    Fury after Exxon boss says public to blame for climate failures | Canada's National Observer: Climate News
    https://www.nationalobserver.com/2024/03/07/news/fury-after-exxon-boss-says-public-blame-climate-failures/
    TUHO
    TUHO --- ---
    tohle neni primo o klima dezinformacich, ale onfake news z pohledu sociokybernetiky

    https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0011392119837536
    TUHO
    TUHO --- ---
    The fracking revolution, Rice said, “has powered our economy and prevented us from being reliant on foreign sources of natural gas – all the while driving over 60% of the emissions reduction the United States experienced since the turn of the century by displacing coal-fired power generation”.

    The key word here is “emissions”, by which Rice means carbon dioxide. And indeed fracked gas, when burned in a power plant, produces fewer emissions than coal. But there’s another major greenhouse gas – methane – and that’s basically what “natural gas” consists of. When it leaks from a well or a pipeline, it’s 80 times more powerful than carbon dioxide, molecule per molecule, at trapping heat.

    And so much is leaking that – when you combine those emissions with the carbon that still comes from burning gas – America’s total contribution to global warming has probably not gone down at all over the last two decades. Far from being a boon, natural gas has been a trap, one that the industry now wants to catch the rest of the globe in.

    Joe Biden just did the rarest thing in US politics: he stood up to the oil industry | Bill McKibben | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/feb/07/joe-biden-big-oil-lng-permits?CMP=share_btn_tw
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: takze vyse poplatku spise prilakala dalsi zajemce
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pro ty, ktery pamatuji Climategate a dalsi afery, ktery falesne obvinovali klimatology z manipulaci dat

    Klimatolog Michael Mann žaloval konzervativní komentátory Marka Steyna a Randa Simberga pro lživé obvinění a nactiutrhání. Steyn a Simberg ho obviňovali z toho, že falšoval data a podílel se na „klimatických podvodech“, a také ho přirovnávali k člověku, který pohlavně zneužíval děti. Porota shledala, že autoři svá prohlášení učinili se „záští, zlobou, zlou vůlí, pomstychtivostí nebo úmyslným záměrem ublížit“, a uložila pokutu přesahující výši milionu dolarů, aby od podobného jednání odradila případné následovníky.

    Michael Mann se stal jedním z řady klimatologů, kteří se pro svou práci stali terčem nevybíravých útoků. Mann pocítil útoky poté, co publikoval svou rekonstrukci teplot, která ukázala, že současné oteplení je v horizontu stovek až tisícovek let bezprecedentní. Graf ve tvaru hokejky ukazuje prudký nárůst teplot v současnosti a po své publikaci se rychle stal ikonickým v rámci klimatické debaty.

    Climategate za milion. Popírači změny klimatu musí zaplatit za nařčení klimatologa Michaela Manna – A2larm
    https://a2larm.cz/2024/02/climategate-za-milion-popiraci-zmeny-klimatu-musi-zaplatit-za-narceni-klimatologa-michaela-manna/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: pan je gop dezinformator a ty ses voke, aby bylo jasno hned na zacatku
    TUHO
    TUHO --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ne, spalovani fosilnich paliv je klicova pricina soucasneho oteplovani. dobre zdokumentovany fakt uz nekolik desetileti

    vizualizace dulezitych slozek climate forcings tady

    Climate Contributions - KCVS
    https://applets.kcvs.ca/ClimateContributions/ClimateContributions.html
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    TUHO: na oteplování mají fosilní paliva mizivý vlív. Ale zbavit se jich rozhodně potřebujeme; kvalita vzduchu v městech je mizerná a závislost na fosilních palivech je geopoliticky smrtonostná. Vondrova námitka je ale na místě. Tady se propagandě vymkl z rukou ten argument "v hodině dvanácté" a pokud se to bude tlačit moc, může dojít k vážným problémům a nakonec - a to je největší nebezpečí - kyvadlo překmitne na druhou stranu.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    LINKOS: Green deal, nebo spíš klimaalarmismus, je spíš náboženská záležitost, i když toho sociálního inženýrství je tam taky dost, ale v podstatě katolická církev byla v dobách svojí slávy hlavně o sociálním inženýrství - pokud teda máme stejnou definici sociálního inženýrství. Mrzí mě, že nezazněly skutečné důvody pro tohle tažení, ale žijeme v čase lži takže není čemu se divit.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Saša Vondra se rozčiloval, že navrhované opuštění fosilních paliv EU je příliš rychlé. Dělá to přitom v době, kdy padají jedny rekordy globálních teplot za druhým, uplynulý rok byl nejteplejší v historii teplotních záznamů a kdy začíná být čím dál zřejmější, že pokud cokoliv, tak svět opouští fosilní paliva příliš pomalu. A co riskujeme je široká klimatická destabilizace, na kterou se prakticky nedá připravit.
    Čím to, že konzervativec Vondra je v klidu z bezprecedentní situace, která má potenciál zcela rozvrátit status quo, ve kterém jsme jako civilizace žili? Není konzervatismus ideologie, která si zakládá na řádu, tradici a předvídatelnosti? Není konzervatismus ideologie, která se děsí dalekosáhlých revolučních událostí?

    Školní docházka v době klimatické krize aneb Vzpomínka na zastánce freonů
    https://www.ekonews.cz/skolni-dochazka-v-dobe-klimaticke-krize-aneb-vzpominka-na-zastance-freonu/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Patrik Korenar o Exxonu a BP. Ale celkove doporucuju sledovat jeho kanal, dobrej bullshit prehled v prostoru konspiracnich teorii .)

    Jak fosilní gigant lhal o změně klimatu? - Spiknutí #90
    https://youtu.be/wxg3v-nkpuI?si=MW-LmD4LpjNWP-gk
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Jojo, autoforum.cz je uplny dno toho co se lze o elektroautech docist na ceskem internetu. Od veci co platily pred 15+ rokama a dneska nejsou relevantni, pres veci co nejsou pravda vubec az po ruzne pocty nakladu vyroby baterii a elektriny vs. CO2 spaleneho benzinu (bez zapocteni CO2 nakladu vyroby benzinu samotneho).
    BASIK
    BASIK --- ---
    WADER23: Tohle spolecensky vnimani propojeni elektromobility s redukci CO2 je hrozny prokleti :) nevim, jestli je to "vina" marketaku automobilek, ale dopad to ma fakt neblahej.
    TUHO
    TUHO --- ---
    These arguments are being termed “the new climate denial” by watchdog organizations such as the Center for Countering Digital Hate (CCDH). According to CCDH research, this form of softer denial has surged on YouTube over the past five years, where it is being championed by prominent conservatives like Peterson.
    And it seems to be having an impact on public opinion. In a survey of teenage boys commissioned by CCDH, 45 percent agreed with the statement that “politicians are exaggerating the urgency of climate policies.”
    This is a demographic that Peterson has often targeted throughout his career with videos such as “Jordan Peterson’s Message to Young Men.”
    In late January, Peterson posted on X a long-debunked climate denial trope that “a strong case can now be made for the actual benefits of increased atmospheric CO2…[T]he greening data are of overwhelming significance compared to all counter-consequences.”
    A definitive body of research has documented the negative effects of rising CO2 on crops. Scientists have found that carbon emissions deprive plants of nutrients and lead to droughts and heatwaves that wreak havoc on natural ecosystems.

    Jordan Peterson’s New Online School Will Be Rife with Climate Crisis Deniers - DeSmog
    https://www.desmog.com/2024/02/05/jordan-petersons-new-online-school-will-be-rife-with-climate-crisis-deniers/
    WADER23
    WADER23 --- ---
    TUHO: Plus, ale tak snad je jasné, že emise osobní dopravy se řeší kvůli ostatním splodinám, které škodí zdraví globálně nejvíce, protože se produkují přímo ve městech, kde žije většina populace a CO2 se u aut bere jako měřítko protože koreluje s ostatními emisemi.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Navíc je tu další problém, a to je vůbec podíl osobní automobilové dopravy na celkových emisích CO2. I když politici s těmito čísly rádi manipulují, faktem je, že je zcela okrajový, pokud započítáme opravdu všechny zdroje. O 96,5 % emisí CO2 na naší planetě se stará příroda sama, pouze 3,5 % představuje lidská činnost. A z těchto 3,5 % pouze 5,5 % představuje podíl osobní dopravy. I kdyby tedy byla zcela zakázána, celkové emise klesnou o pouhá promile, co pak asi způsobí, když je snížíme o pár procent, pokud vůbec?

    Aby toho nebylo málo, profesor Weimann dále říká, že i kdyby cokoli, je tento způsob boje s CO2 extrémně drahý, z hlediska ekonomické efektivity ten nejhorší možný. I pokud se na věc podívá extrémně optimisticky, což stěží reflektuje realitu, znamenal by elektromobil za dobu své životnosti úsporu 10 emitovaných tun CO2. Takové auto je ale podle německého experta o 11 až 12 000 euro dražší než to se spalovacím motorem, a tak je cena jedné ušetřené tuny CO2 1 100 až 1 200 euro.

    Expert říká, že elektromobily jsou ta nejhorší a nejdražší forma boje proti CO2 | Autoforum.cz
    https://www.autoforum.cz/zajimavosti/expert-rika-ze-elektromobily-jsou-nejhorsi-formou-boje-proti-klimatickym-zmenam/
    TUHO
    TUHO --- ---
    New climate deniers are making millions on YouTube. But they're lying. | Mashable
    https://mashable.com/article/youtube-climate-change-misinformation-what-to-know
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam