• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    DRAGON: libi ta uvaha, a dam Ti like, jen za to, ze uvazujes, to je takova obrana a navrhnul jsem to zrusit... ale:

    Nesouhlasim s Tvojim politickym rozhorcenim: docela sleduju ruzne komentare, vlastne vic, nez nemoc samotnou, pac 80% je proste 80 ze 100 a co uz. Nema cenu pocitat kazdy den cisla.

    Nicmene Slysel jsem ekonomy, slysel jsem pravniky, ziju se socialnim pracovnikem, atd... a vsichni se tak nejak podprahove shodnou, ze vlada je hrozne chaoticka, muzem taky komentovat, ze Bures je zlodej a Primula jeste par mesicu z5 byl outsider mezi doktory (zamilovany do cinskych homeopatik, a zpochybnujici prevenci u fetek...)... to je pravda.

    Jenze vsichni se shoduji, ze necekane dost funguje spolecnost. Sice stojime za vudci (coz je imho dobre, snizuje to bordel a je to tudiz evolucni mechanismus), ale nenechavame si srat na hlavu, viz zakony o krizovem rizeni v dobe valky, nebo zakon o vojenskem zpravodajstvi, ktere se mohly ztratit.
    Neztratily.

    To je dobry signal, pac tady je o politiku zajem. To, ze jsou to neumetelove: hele, na SK, kde mam 14 letou dceru, tak to vcelku sleduju, tak politici vrazdi novinare, vicemene jsou echt mafie, a sef statnich rezerv je pod rukou rozkrad (nechapu, proc jej ve vyjmecnem stavu nepovesi).


    Beru to tak, ze jsme posledni zapadni zeme a prvni vychodni.
    Zas jako i z toho Slovenska se utika “za lepsim” do Ceska, a ma to duvod.

    Vim, ze se to zas mnohym znelibi, a sam jsem tady tak nejak neobratne hajil vladu, pac treba Britsky model se dost posral, a to i v covid-19 i treba brexit, kdy o tom rozhodly masy podle “proste vetsiny” (to je terminus technicus).

    Do jiste miry budu asi konzervativec, ale myslim, ze serialy se nemaji tocit tak, jak fanousci krici na webu, ze by to chtely a vlady maji vladnout, ne sledovat zebricky popularity a psat na twitter.

    Kde je krizovy plan opozice, vzdyt klidne muze nabidnout sve zamery. Copak to vsechno co “na vlade” proslo dela 5 lidi? Bullshit.

    Zaroven: bud nadavam v hospode (na nyxu, facebooku) a pak je muj hlas relativne bezvyznamny, umerne volicskemu hlasu, nebo jdu delat politiku, ale pak musim byt zvolen.

    Belohradsky rika, ze demokracie je i nutnost delat chyby, jen nesmime dopustit, aby nektera z nich zpusobila, ze priste nebudeme uz moct vybirat.

    Rek bych, ze to se u nas deje. Jsme za kokoty, pac chvalime Cinu a pritom Nemci a Frantici pomohli Italii uz daleko vic, a ZADARMO.
    Nadavame na Burese a tu bandu diletantu s nesystematickymi “pomocemi”, ale zaroven nikde nejsou jini, kteri by to rovnali. Ook, je to tak, mame vladu jakou si zaslouzime, a narozdil od Orbana nam nevzala pravo volit. A to i dik tem, kdo sleduji, co se deje.
    Hlidaci pes nespi a neni zahnany v koute!


    Mmchodem na iRadio.cz je nekde niz volebni pruskum:
    30% ano
    15% pirati
    Pak me to nezajimalo
    STAN pod 10% (pod SPD)

    Komentoval jsem to tak, ze bych si pral vyrazny rust STANU (pac povazuji praktiky za uzitecne), ale vlastne vidim, ze bychom mohli mit najednou rozum i svedomi, coz by se mi libilo. Rozhodne vic nez pravici a levici, pac to je dobry tak na obcanske nepokoje plesek proti dreddarum a do hospody.

    Predstava, ze zvitezi Piratsky postoj je super, zvlast, kdyz je pak potkas na radnici, a oni jsou to kluci z cvut, ktery necetli scripta a ti pak delaj treba socialni navrhy (kdyztak se optej, mam konkretni priklady, ale to jinde)

    Proste dobry, ale politika je umeni mozneho, ne ideal. Od veku az po dnes. Co nechces je ztratit moznost, co chces, je mega makat a pomoct.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    jen takové zamyšlení.

    Co je vlastně zajímavý, je ten způsob, jak Covid začal žit svým životem i mimo samotnou nákazu a evoluje do různejch vrstev.

    *Jedna je oficiální verze boje s virem, tam patří umrtí, změřené nákazy, vyléčení lidé, úmrtnost, zkrátka statistiky.

    *Další layer je odhad reálného stavu věci, který vytváří defakto jen lidé, kteří mají schopnost extrapolovat data na základě morfogenetiky (co se stalo tam, stane se brzy přirozeně i jinde + k tomu proměnné, což jsou změněné podmínky, čas odhalení, předběžná opatření, počet Burešů v rozhodovacích pozicích, lepší vybavení, podchycení problému včas, poučení se z předchozí iterace atd.)

    *Následuje vrstva "co bude", odhady, co nastane, predikce enokomických dopadů, k tomu se nabalují politická rozhodnutí, která jsou z drtivé většiny ve většině zemí špatně.

    *Další vrstva, jedna z nejsilnějších, je vrstva paniky. Jedna z nejhoších, ve vztahu k dopadům. Bere lidem peníze (vykupování obchodů atd), energii, narušuje jejich psychiku, stres je silnější, což je obrovskej problém, podporuje v lidech nezvladatelné pocity (spousta lidí poprvé zjišťuje, jaké to je vystoupit ze své komfort zóny), vztahy prochází katarzí, slabší krachují, protože rodiny jsou delší dobu všichni doma, rodiče zjišťují, jak je těžké se starat 24h o děti bez možnosti pomoci vzděl. institucí, partneři se serou, protože spolu jsou neustále, objevují nové nedostatky protějšků, žena je naštvaná, protože vidí, že i když je partner doma a nemůže použít výmluvu jdu do práce, tak stejně s ničím doma nepomáhá, muž nemá svoje socializace, svůj prostor od rodiny, kamarády, tohle je pro mnoho rodin sociálně slabších vrstev určitě velký problém. I přestože je tahle vrstva z velké části vymyšlená, stává se zcela reálnou hrozbou. Další, neméně důležitou vrstvou je ta politická. Corona dává do rukou moci naprosto nepenetrovatelnej mandát stvořit orwelovský svět naprosté kontroly svobody občana. Viz Maďarsko a Česká Republika (co si budem lhát). Maďarsko už v prdeli je, my jsme zatím ve fázi, kdy vláda zažíva největší expanzi svého byznysu na úkor státu. Pokud vám někdy přišlo, že naše vláda opatrně kradla s občasnými chybami, teď se dočkáte ukázky, jak to vypadá, když se někdo utrhne ze řetězu. Ještě za doby "blahobytu" se odsouhlasil rozpočet, ten teď Andrej Babiš vysaje tak, že se nikdo nestačí divit. Faktury půjdou na odběratele: covid19 krize. Agent si jede svůj životní byznys. Halelůja! Nikdo mu v tom nezabrání, nemůže. Tahle vrstva (nemyslím jen tu českou) má v současný době největší moc (samozřejmě nechci zlehčovat úmrtí a bolest nakažených a pozůstalých). Politika tuhle vrstvu samozřejmě vítá, protože jí defakto vkládá do ruky absolutní moc. Místo abychom se zamýšlelí, jak moc stav nouze může ohrozit naši svobodu, tak je naše mysl neustále zahlcována nepostatnými nesmysly z vedení (a takové věci, jako že 3.3. byla nakonec schválena a podepsána smlouva na dodávku eshopu evidence a prodeje dálničních známek, což byla hrozná kauza ještě před pár týdny, protože stála 401 miliónů, tak teď se to finálně zastavilo na 375 mio tuším. Nikdo to neřeší. Kolik je takových věcí se bojím odhadovat.

    *Rád bych zmínil i pozitivní vrstvu, to je ta ekologická. Před pandemií se řešilo obrovské téma, které si před sebou táhneme (a mnozí ho dokonce dodnes popírají), tím je climate change. Tohle momentální stav planety řeší hodně praktickou cestou sám. Když vynecháme hoaxy typu zvěře v Benátkách, opravdu se reportují nevídané hodnoty stavu ovzduší nejen v přírodě. Ale bohužel za jakou cenu. Ten stav je naprosto neudržitelný, okamžitě po zdravotní krizi, až se věci vrátí do normálu, tak se organizace pokusí vrátit pokud možno co nejvíc do stavu, který panoval před pandemií. Což je mimochodem velká škoda, protože máme jako celek jedinečnou možnost reformátu hodně věcí, které jsou špatně. Nemyslím ale, že se toho využije, lidé jsou až moc zapomnětliví a jsou strašně uplatitelní (byť třeba i jen komfortem).
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SAAYURI: jo jo, ja zaznamenal proste to, ze si hodne lidi mnulo ruce, ze ted nemusej platit, a pritom jim neklesly zisky, tak jsem to sem napsal. better safe than sorry. pokud jsem chytrejsi, prispevek ignoruju, pokud ne, jsem rad, ze ... ze treba po 4 mesicich neplaceni popelnic, nezkocim tak, ze mo me po 4,6 roku urad chce 15 tisic. Kdyz by tohle nebylo normalni, nepsal bych to. Taky kdyz bych se neznal. A ted bude proste kazda rada dobra.
    Sorry, pokud nekomu vadi premysleni na 2 tahy dopredu, proste 20 let podnikam, jsem i zamestnancem a zaroven mam neziskovu, a dluhy uz mam za sebou. stejne jako 2 zavrene firmy, pac jsem to delal blbe, punkove, a tak... no.

    neni to mysleno ve zlem, a vim, ze ne kazdy chape vsechno, tak jak to je. co vic?
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    OVERDRIVE: Ja jenom nechapu, proc by mel clovek podnikat a nic si o tom nezjistit :)
    Odpousteji minimalni zalohy, takova byla komunikace, kterou jsem z ct24 zaznamenala. Nikde jsem neslysela, ze ma nekdo danovy prazdniny a ze se rusi zalohy.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SAAYURI: proc si spousta lid myslela, ze nemusi mit 2 roky nasetrene, kdyz je OSVC. Prece VSUDE vzdy rikaj, ze firma vydelava az po dvou letech... a ted si lidi stezuji, ze ziji z ruky do huby? proc si to mysleli?
    Myslim, ze kdyz nekde v nejakych komentarich vyjde komentar, ze POZOR, nemyslete si, ze tahle uleva je uleva, asi to ma nejakej podklad, a verim, ze Cesky Rozhlas docela zna ceske "podnikatele"

    A jo, mozna pusobim manicky, jen si nemyslim, ze melu nesmysly, myslim, ze treba jen okolo me bude nekolik desitek lidi, kteri nikdy nedokazi podat danove priznani na cas, a pak vzdy chodi prosit, aby jim odpustili pokuty a podobne. A ti sami lidi ted nebudou pocitat s tim, ze maji platit dal, i kdyz jsou to zalohy.

    Jste chytrejsi? Mozna, ja si nemyslim [a i to proto, ze se znam a papiry jsou to posledni, co me na vydelku zajima[lo] a to jsem to tocil v milionech, howg].
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    OVERDRIVE: meles blbosti, proto mas minusy imho. (a pusobis trochu manicky btw)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jinak mirnete se s tema minusama, nebo to bude jak ve virech, kde nejlepsi co hledat jsou minusove prispevky, pac jinak jsou to jen obrazky a shot... snazim se tady premyslet a docela to stoji hodne sledovani hromady zdroju.... jako ona me ta minus neurazeji, ale obcas to nekdo bere za minci... kdyz tady dam to, ze neexistuji zadne danove prazdniny, nedavam to sem proto, ze bych si to cucal z prstu, proste neexistuji zadne danove prazdniny.. to, ze kdyz prodelavas, tak stejne zaplatis pausal, tak zaplatis pausal, tam je ti to prece jedno, ale co kdyz nebudes platit pausal a budes na tom tesne... tak te nakonec bude nahanet stat, treba dik socialce, a kdo uz nekdy platil tyhle dluhy tak vi, ze i z dedictvi je to prvni, co vezmou, pac maji absolutni prednost. takhle si nepujcovat, pokud neco vydelate, tak prosim tuhle "ulevu" uplne ignorujte, jinak vam da necekane do drzky
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    OVERDRIVE: A proc by si to mysleli? Pokud mam zalohy 7k, odectu od toho minimum a doplatim, popr. pozadam o snizeni zaloh, pokud nebudu vydelavat. Kdyz nebudu vydelavat, bude mi minimalni zaloha stacit.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    a mě to těší
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    HARDCABB: je to tak
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZBYNEK: to je presne to o cem tam mluvi, takze v momente, pokud bys mel nejaky zisky, tak platis tak jak tak ... proste to nejsou prazdniny. a urcite budou lid, ktery i s OSVC ted dal podnikaji, tak jen aby si nemysleli, ze tohle se jim nestane
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    OVERDRIVE: To není zdroj... Zatím je schváleno toto: https://www.mpsv.cz/...+Manu%C3%A1l+pro+OSVC+-+Jak+to+ted+bude+s+odvody+na+socialni+pojisteni_V2.pdf

    "Odvádíte víc než minimální zálohy? Od března do srpna nemusíte platit žádné zálohy. V ročním vyúčtování příští rok ale zpětně doplatíte za těchto 6 měsíců pouze rozdíl mezi minimální zálohou a skutečnou výší pojistného podle vašeho zisku za rok 2020. "
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    HARDCABB: cesky rozhlas, tusim tenhle podcast..

    Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Janem Fingerlandem | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...ete-si-vsechny-ctvrtecni-komentare-s-janem-fingerlandem-8175120#player=on


    (Mmchodem doporucuju tusim od 20:40, nebo 21:40? Ten biblicky komentar, fakt stoji za poslech, a te nejen, zd i v pruseru jsem jude... je krasny)


    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    OVERDRIVE: zdroj prosim? mel jsem za to ze minimalni zalohy (2500 + 2500) jsou od brezna do srpna odpusteny vsem? nebo mluvis o necem jinym?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak !!!!

    Jo bacha!!!! Pokud jste OSVC, tak odklad zdrav + soc je ODKLAD!!! NEJSOU TO PRAZDNINY, tzn na konci roku to zaplatis! To je imho dulezite, pokud pocitas korunky...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    BUBBLE: jj ja o tom vim, delam pro Svedy, Finy, Nory... taky ve Svedi tvrdi, ze nemusej delat zadny narizeni, ze lidi tam tak nejak prirozene respektuji doporuceni.... vicemene odhaduju, jak tak posloucham kolegy z techle zemi, ze jsou cestou Britanie.
    Ale ano, tvalo 14 dni, nez prelozili letaky o tom jak se chovat, souhlas. Ted cekaji, az jim tam zacnou umirat lidi, a veri, ze se to nestane. To je vsude stejne... denial, pak zjisteni, ze nemam prostredky, tak zpochybnovat rousky a podobne [i WHO], pak panika a snaha to honem nejak napravit. ja se snazim naockovat kolegy z techle zemi, ze rouska je dobra, a oni se mi smeji jako panikari.
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    OVERDRIVE: V tom svedsku byl problem s tim ze v te komunite lide moc neumeli svedsky a tim padem nebyli schopni dostatecne rychle porozumet tem narizenim/doporucenim ktery meli zamezit sireni viru. Pozdeji se za nima vypravili lidi kteri jm to prelozili a nejak je edukovali. Je to starsi info kdyztak si vygoogli jak se to vyviji.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    tak jo, ve virovem auditu uz si mazou staistiky, tak doporucuju k pozornosti, ze exponencialni rust rika, ze pokud za 62 dni mame milion, za 82 dni mame miliardu... tak tady jsou statistiky, a upozornuju na to, ze Indie je 3. nejvetsi ekonomika sveta, a vcera nebo pred vcerem zavrela asi tak na nasi uroven, taky v te zemi vetsina lidi nema dostupnou pitnou vodu, ne tak vodu na umejvani rukou... a presto... kolik firem tam am treba support?

    Takze co? Neintuitivni exponencialni miliarda do kdy? Vsadime se? Nejsem dobry matematik, ale tak do konce mesice?


    =====================
    =====================
    Thu Apr 2 19:30:01 CEST 2020
    =====================
    =====================
    COVID-19 : GLOBAL
    Total cases: 997,465
    New cases +: +62,268
    Total deaths: 50,980
    New Deaths +: +3,788
    =====================
    COVID-19 state in : Czechia
    Total cases: 3,805
    New cases: +216
    Total deaths: 44
    =====================
    lastUpdate : 2020-04-02T17:30:00+02:00
    tested : 60990
    infected : 3805
    recovered : 67
    died : 44
    r : 1.3
    testedInc : 5973
    infectedInc : 281
    =====================
    COVID-19 state in : Slovakia
    Total cases: 426
    New cases: +26
    Total deaths: 1
    =====================
    COVID-19 state in : USA
    Total cases: 236,221
    New cases: +21,218
    Total deaths: 5,780
    =====================
    COVID-19 state in : India
    Total cases: 2,341
    New cases: +343
    Total deaths: 68
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dovolim si screenshot, informaci je prilis, cele clanky jen rychloctenim, ale 6,6mil jen za 14dni a to jeste nejsme na vrcholu krize asi nikde (vcetne Ciny, kde zavreli nejake oblasti a cisla se zas zacinaji hejbat podobne jako u nas, tzn, cekam, ze kdyz uz neco hlasi (meli na to kvotu, kolik muzou nahlasit pripadu denne)) znamena to, ze ani tam to neni over)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tohle je trosku off-topic, ale nekteri z nas makaji na zahradach nebo na polich a v sadech, a taky si vsimli, ze [a to uz jsem taky psal]... na polich a v sadech se nepracuje, ale pritom pro mnoho plodin je cas [aspon, ze vlada povolila nakup plodin a oseni, coz se treba na SK moc nepovedlo, a zavreli tam i kramy se zradlem a materialy pro chov zviratat, coz pak museli rychle zmenit, a vubec se nedivim, kamoska se ted sama stara o 37 koni... a to je katastrofa].... no kazdopadne je fakt spatny rok. Zima byla dlouho tepla a sucha, ted, kdyz zacaly rust listy, pupeny a vylezalo ze zeme co mohlo, tak nejen, ze je to suche jak troud, ale hlavne pres noc je -4 az -9*C, coz ponicilo co se dalo... Treba ovoce:

    Dílo zkázy bylo dokonáno. Mrazy zničily letošní úrodu meruněk v hodnotě 50 až 80 milionů korun | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...i-styl/vareni-jidlo/merunky-mrazy-znicena-uroda-ovoce-sady_2004011657_aur


    Ja vim, ze zemedelstvi tady nikdo moc neresi, ale je problem: jsou zavrene hranice, nefunguje standardni mnozstvi dopravy a logistiky, na polich a v sadech nejsou lide, takze i tam kde nezarzlo, tak muze byt problem s dodavkami zemedelskych materialu a potravin. Ona se priroda kvuli karantene nezastavi a jaro je jen jedno. Neni super, kdyz je necekane a narazove -9 a sucho cely rok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam