• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KEIKIN: ZBYNEK + síla signálu na jednotlivých BTS + případné aktivní vyhledávání, triangulace a diagnostické funkce komunikačních protokolu/ů.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KEIKIN: Proč do toho cpeš "když ti někdo volá nebo napíše"? Mobil s BTS komunikuje průběžně. Provozovatel mobilní sítě tuší v jaké jsi oblasti a tvůj mobil ví jaké BTS jsou poblíž.

    Odhad polohy je pak "trochu" náročnější...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    NAVARA: ok, vem to tak, vypnu si wifi, bluetooth, polohu. Pak už tě zaměří v rámci BTS, když ti někdo volá nebo napíše - ale tam je údaj o poloze vztažen k buňce v rámci rásdiové sítě, tedy k ploše. Tedy ohledně té přesnosti lokalizace kukněte na rozměry buňky (patrně šestiuhelníkové):

    Frekvence (MHz) Poloměr buňky (km) Plocha buňky (km2) Relativní počet buněk
    450 48.9 7521 1
    950 26.9 2269 3.3
    1800 14.0 618 12.2
    2100 12.0 449 16.2
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KEIKIN: lokace okolních GPS (GLONAS,...) satelitů, BTS, WiFi, Bluetooth,... zařízení u kterých se dá předpokládát relativně stabilní poloha.

    V případě té eRoušky je to fuk, protože řeší jen které bluetoothy se potkaly na míň jak pár metrů, jedno kde - to není pro daný účel třeba.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ZBYNEK: na to se právě ptám. Jak mohou aplikace využívat údaje o tvé pooze, když nemáš ve telefonu zaplou funkci "poloha".
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KEIKIN: Nechápu na co se ptáš, komunikace s BTS je nezávislá na GPS poloze.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    dotaz...když máte u mobilu zaplou polohu, je to informace pro ostatní aplikace o GPS poloze (tedy + - 10 m) a pokud se poloha vypne, tak volání/sms je vztaženo k polygonu mobilního pokrytí operátora ?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: jinak ještě k aplikacím - myslím že to tak dopadne, zejména v USA.

    je možné, že Apple a Google udělaly tenhle anonymní systém trasování kontaktu jako odpověď na ocekavatelny požadavek statu, aby předávali veškeré lokační a jiné údaje..

    (celé je to fascinující pro privacy debatu, dneska má Google a Facebook úplně všechno, co uděláte a kde se jak pohnete a s kým, a používá to podle svého uvážení, ovšem využít to pro něco užitečného kde ta ztráta soukromí bude k něčemu prokazatelně užitečná, místo manipulace k tomu abychom si kupovali věci a volili politiky podle toho kolik kdo zaplatí budou méně/pomaleji umírat lidé, je to pro dost lidí nepřijatelné..

    navíc ta diskuse nad návrhem Apple/Google a pact, dp3t (další návrhy) je snad poprvé v rovině tradeoffu, a ne že se to prostě stalo (Google má všechny vaše lokační údaje a prodává analytiku nad nimi reklamním sítím aby vás manipulovaly kupovat si blbosti nebo volit Trumpa)

    navic se ty návrhy diskutují celkově, vsechny konvergují atd

    ale četl jsem jeden pěkný názor od @fs0ci3ty, podívejte se na Čínu. mají nejlepší policejní stát na světě, můžou si dovolit vůči lidem cokoliv, mají appky které vynucují napříč populaci, a stejně to nezvládli.

    já k tomu dodávám, Singapur, policejní stát o kterém jste to asi nevěděli, to taky nezvládl.

    chtěl bych vidět ty naše nebo americké sasky, jak to zvládnou. myslím že bude velký privacy breach ale žádný přínos :)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    nekdo se tady nebo vedle ptal na vychytavku jak uchytit roušku. koupil jsem 8pack Primatora a myslim ze to ucho je k tomu celkem vhodné

    E2E4
    E2E4 --- ---
    SAAYURI: tldr je to o efektivitě testování a jeho optimalizaci ve všech ohledech.

    v kapacitě není největší problém, navíc je to řešitelné (můžeš mít 14denni rychlokurz práce s Pcr nebo půldenní s odebíráním vzorků, investovat do výroby spotřebního materiálu, časem i přístrojů.. až to 10% HDP.)

    největší problém dnes ale je v pomalosti.

    trvá několik dní než se dozvíš výsledek testu a dalších několik dní než ti zavolá hygiena a dalších několik dni než je otestovány kontakt atd. nejvíc jsou lidi infekční v době od 5 do 10 dní od nakažení, takze každý pozitivně testovány si už svoje období kdy nakazil další lidi z větší části už prosel ve chvíli kdy s ním hygiena mluví.. jeho karanténa je pak už skoro zbytečná, buď už není nakažlivý nebo je izolovaný v nemocnici, ale nákaza od něj je už hotová..

    ve vybírání lidí pro testy jsou taky rezervy. když je testů málo, je treba prioritizovat podle expozice. takže první rodina/domácnost, pak práce, pak možná kontakty v práci (např u delivery boys všichni zákazníci, u prodavačů apod neřešitelné, MHD neřešitelné..).

    některý věci ani nestojí za to testovat, napr. při pozitivním testu do karantény rovnou celá domácnost, tu zařadit do 2. prioritní třídy a testovat kontakty typu práce a pak až domácnost..

    ale znovu, nejdůležitější je rychlost , jinak jde účinnost do háje.

    takže

    1. rychlost testů
    2. rychlost vyhledání kontaktu
    3. prioritizace koho otestovat
    4. kapacita testů

    rychlost testů má trochu návaznost na tu prioritizaci, když máš malou kapacitu je důležité rychle otestovat ty nejdůležitější kontakty, než pomalu všechny.

    použití technologií viz Apple a Google a viz ten evropský contact tracking má problémy se soukromím a nepěkný feature že čím víc je to dobrovolné a se souhlasem a bez masového zpracovávání lokací, tak tim min to funguje. co je na tom cool že se dají vytrasovat kontakty v MHD/metru/obchodě. a při omezené testovací kapacitě můžeš otestovat jen ty kdo se potkali s pozitivními v jejich nejvíc infekční době / byli spolu nejdelší dobu, resp to throttlovat podle toho (můžes udělat testů hodně, testujes dny 3-14, středně 5-10, málo 5-7, analogicky testujes dobu kontaktu od 5 minut, od 15 minut, od hodiny).

    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    E2E4: Vcera jsem nekde videla, ze nase testovaci kapacity jsou uz na konci a ze se shaneji medici a studenti, aby s tim pomohli. Otazka je, kolik se z toho da jeste vymacknout.
    EKIM
    EKIM --- ---
    Čus virus, používáte tu někdo apku chytré karantény, konkrétně mě zajímá jak na vás působí ,,eRouška,,. Dneska jsem to trubnul, a hned ze začátku mě zarazilo že aplikace využívá primárně bluetooth ale bez zapnuté gps hlásí že nemůže fugovat správně.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    taková strednedoba vec, ono je možné překlenout to dilema mezi ekonomikou (říkejme lépe hlubokou ekonomickou krizí) a přeplněnými nemocnicemi. stačí, aby skutečně masivní a rychle testovani. typu do druhého dne pro každého kdo to bude potřebovat. uttatit na to můžeme až, cojavim, 10% HDP. pořád lepší než lockdown bez konce. je to poměrně dobře postupně nasaditelný postupně, teď maximalizovat a zefektivnit současné testovani, pořešit zásobování materialem / jeho výrobu, ideálně vyladit test který bude pracovat s inaktivovaným virem..

    myslím že k tomuhle budou státy časem směřovat, kromě stavby polních nemocnic a márnic.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    Přihlášení se o podporu v nezaměstnanosti v USA v porovnání s březnem 2009 - tedy během probíhající ekonomické krize.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    No ale vic k tematu:

    TOTAL_MANGEL
    TOTAL_MANGEL --- ---
    OVERDRIVE: "Tak dnes zavrelo Svedsko"
    Na to si přišel kde? Teď jsem se vrátil z procházky. Obchody, restaurace, mhd, ... všechno funguje, stejně tak Stockholm uzavřený také není...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    OVERDRIVE: prave, no. pokud se to dál exponenciálně roste, neznamená to, že když jsme ten exponent snížili, že to růst přestalo, nota bene, ze to neporoste po uvolnění karantény.

    zas měl někdo černobílý vidění zpomaluje se růst , opatření fungují, takže je můžeme zrušit..

    a k Babišovi se nelisej, mám teorii že byl to on kdo s tím přišel první (protože za ním chodili podnikatele a superbohaci, zmoulajice čepice ať jim obnoví jejich bohatnutí), viz ten jeho rozhovor v blesku který to začal. teď se, jako obvykle, tváří že on s tím nemá nic společného, že to zmotal nějaký jeho podřízený, jak to dělá obvykle.. (googluj "Babiš otočil" najdeš spoustu případů)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LUDO: Ruskoa cena ropy, taky to, jestli prijedou (ony veskutecnosti v 1968 priletely - na letiste vaclava havla)

    Ceny ropy se rekordně propadly. Putin se kvůli tomu nemusí udržet u moci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...ni/ropa-cena-pokles-putin-rusko-investice.A200302_114848_eko-zahranicni_mato
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam