SAAYURI: díky za slušnou odpověď. Situaci, co popisuješ, jsem zažila u druhého syna, který nemohol být poměrně dlouho očkován. Mám štěstí v tom, že v mé bublině žádný vyloženě antivax, který striktně neočkuje absolutně nic, není, takže jsem byla v klidu.
Trochu nervózní jsem byla když měl 2 a neměl očkování na mmr, přičemž u druhého syna v plavání vypukla epidemie příušnic. Lehly všechny děti s ročníkem narození 2007/2008 a většina jejich rodičů, průběh u většiny prý dost drsnej. Všechny děti byly očkovaný a v podstatě nikdy se nedopátralo, odkud se to vzalo a jak to, že to všichni chytli. Naše dítě, ročník 2009 a další děti 2010 a 2011 to nechytly. Mladší syn naštěstí taky ne.
2 roky zpět pro změnu ze školy přišel mail s oznámením, že se na škole vyskytl černý kašel. Ukázalo se, že je to ve vedlejší třídě a měla ho holčina, jejíž brácha chodil se synem do třídy. Znám se s jejich rodiči, děcka mají očkováno snad všechno co jde. Holka přesto skončila v nemocnici.
Chci tím říct, že ač očkování považuju za dost důležitý vynález lidstva a oceňuju, že je dnes možnost se proti určitým nemocem chránit, tak prostě není samospásné a nezaručí na 100%, že dítě nemoc nechytí/bude mít jen mírný průběh. Já třeba osobně tohle opravdu dlouho nevěděla, z mého přesvedčení jak mám první dítě krytý, protože očkovaný, mě vyvedl v jeho 3 letech doktor na pohotovosti a dost mě tím tehdy zaskočil.
PALEONTOLOG: představa, jak má půlka republiky kravskej label na uchu, mě dost pobavila :D
TRISSIE: tak konkrétně u těch dětí mi přijde, že tam ta omezení nejsou tak velká. Nemůžu do školky do 4 let, ale ona většina lidí, co neočkuje nebo očkování odkládá stejně děti do státní školky nedává. Co si matně vybavuju, tak nemůžou na tábor. A ve škole pak nemůžou na školu v přírodě, pokud její délka přesáhne určitý počet dnů. U syna ve třídě se kvůli tomu délka pobytu na švp zkracovala, protože se ukázalo, že z 22 dětí jich docela dost není očkovaných. Jestli jsou tam další omezení netuším, netýkalo se nás to, tak jsem to nezjišťovala.