CAIDEL: jen technická - opravdu ještě nemáme plné informace o tom, jaká jsou (dlouhodobá) rizika v kombinaci s některými chronickými nemocemi a jak u těchhle lidí bude fungovat nabuzení imunity. Protože tihle lidi se samozřejmě nezařazují do pilotních studií a než se jich nasbírá dost v rámci normálního očkování, bude to chvilku trvat. To není pocit, to je realita, a beru jako naprosto validní přístup, že takový chronicky nemocný člověk může dát přednost pokračování izolace před očkováním do doby, než bude těch podkladů dost (a jiný si to může zhodnotit tak, že bude radši riskovat vakcínu než nemoc).
S obojím mám zkušenosti z vlastní rodiny - mojí babičce (93) její internista s ohledem na babiččin životní styl (ona vůbec nevychází, její primární pečovatelka naprosto minimálně, nákupy jim zařizuje někdo jiný) a zdravotní anamnézu vakcínu NEdoporučil - s tím, že jí rovnou řekl, že pokud by se stejnými zdravotními komplikacemi žila v domově důchodců nebo byť i někde v paneláku, tak ji okamžitě na vakcínu objednává, ale takhle má počkat.
A stejně tak moje dcera kvůli velmi komplikované a nepředvídatelné zdravotní anamnéze má jakékoli očkování pouze na speciální povolení neurologa a vždycky je to ve zvláštním režimu a ve finále musím rozhodovat já, jestli se víc bojíme nemoci nebo vedlejších účinků. A to jsou vakcíny ozkoušené na (desítkách až stovkách) tisíc dětí s podobným problémem, takže se dá předpokládat, jak se to v nejhorším případě může chovat. Až bude vakcína na covid otestovaná i pro děti, bude to hodně těžké rozhodování (nejen pro doktora, i pro mě, která jsem jinak hodně pro-vax).