• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: mno, já bych si nebyla tak jistá, že na označování nedojde. Loni se říkalo, že nedojde na zákaz vycházení, že se už nebudou zavírat školy, že se už znova nebudou zavírat malé obchody a služby... a ona to ta realita potom ukázala. Zvlášť když, jak zde vidím, jsou jisté skupiny lidí, které by patrně to označování uvítaly, aby měly jasno, kdo je ten viník všeho :-) To by mě tudíž nepřekvapilo, kdyby časem skutečně došlo na nějakou tu "motivaci". Ano, zatím to je nadsázka - nebo to aspoň tvrdíte, ale mě překvapuje už to, že na to vůbec někdo pomýšlí jako na něco, co by bylo takové šikovné a praktické.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUILE: s clovekem, co tvrdi, ze nikdy nikoho nenakazil a nikdo kolem neonemocnel, je debata predem prohrana..ale stejne to ma smysl zkusit.
    Vampy povidala, co na to rict.
    Myslim ze na znackovani nedojde, ale stat a pojistovny by mely imho vyrobit takovou motivaci, ze se naockuje i vila elynor.
    TUILE
    TUILE --- ---
    PALEONTOLOG: ono to je blby v momente, kdy proste nakou skupinu ockovat nemuzes.
    a oznacovanim na ne pak hazis nakou vinu, kterou oni proste nemaji.
    myslim, ze vampy psala ve vedlejsim auditku, jak v izraeli se neockovany sikanujou a to i skupiny, kterejm se ockovani nedoporucuje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    stejně se zas vrátí mezi svý, nikdy nenakažený, co nikdy nikoho nenakazili a nenakazí, a bude zděšeně vyprávět, jak se lidi vážně baví o značkování nepohodlnejch/neočkovanejch.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ELYNOR: Četlas ten můj příspevěk vůbec? "...a bude mu zabirat v nemocnici misto kokot s covidem, co tomu mohl predejit..."
    Celou dobu mluvíme o budoucnosti kdy bude pro každého dostupná vakcína a přesto se část populace nebude chcít nechat očkovat. Současná situace v nemocnicích s tím absulutně nesouvisí, nechápu tedy tenhle dvůj argumentační faul.

    A že se dá předejít infarktu? To neni úplně pointa. Akutní stavy budou vždycky vytěžovat určitý procesnto zdravotníctví, od toho ho máme, ale závažnejm přenosnejm chorobám se ve všech civilizovanech zemích předchází očkováním.

    A na tuhle větu "ovšem nevidím, že by se někdo snažil nalézt lepší řešení, a nějakou rovnováhu" mám odpověd. A to je očkování. Je to jediná šance jak dostat lidi dlouhodobě z nemocnic i když tu s náma covid zůstane.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: poslední odstavec tady: E2E4.

    je hezké že jsi už pochopila, že očkování zachrání staré lidi od smrti, ale čeká tě ještě dlouhá cesta, abys pochopila ten zbytek - ve společnosti která je proti nemoci proočkována je ta nemoc marginalizovana, ve společnosti která není méně, dokonce hrozí mutace a únik očkování.

    a jaké máš konkrétní "osobní" důvody proti očkování, když už ty celospolečenské neuznáváš?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: ja si na tuhle vladu stezoval driv nez to bylo cool kvuli opatrenim a i kdyz skripu zubama, snazim se opatreni dodrzovat a lidi motivovat.

    Mmj jsem se ted v brne vratil z nakupu, jak vykladam veci, jde kolem skupinka 50letych lidi, co se nahlas vysmivaji lidem s rouskami.
    Miji me a ja nasadim respik, povidam ze si to kvuli nim radsi dam taky. Dalsi smich.
    Naprosto me stve ze takovi lide ziji a maji volebni hlas.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    na tohle musí být někde nějaká studie, průměrnej čas za jak dlouho se těmhle lumenům vypaří argument z hlavy? Tohle není normální, vždyť je u nás povinná školní docházka a byla i za socíku, vždyť ta pani musí mít minimálně základní vzdělání!!!!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "Taky si myslím, že to takhle není udržitelné, ovšem nevidím, že by se někdo snažil nalézt lepší řešení, a nějakou rovnováhu. Zatím mám intenzivní pocit řícení se do černé díry, a jestli se přitom dám nebo nedám očkovat, to je marginální záležitost, která dění neovlivní."

    teď vážně, naprosto vážně, tohle ID je skutečnej člověk nebo něčí "humor" ?
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: hm... převážná většina předků pochází z české kotliny a okolí, tak asi jsem Češka. Jestli jsem tedy správně pochopila dotaz :-) Stěžuju si na nepromyšlená vládní opatření, která nemají už rok žádné výsledky. To se nesmí?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: nejlacinnejsi prevcenci odmitas, na stav si stezujes. Tak si aspon nestezuj, nejsi nahodou ceska?
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: pro mě je to taky smutná debata, ale strčila jsem hlavu do vosího hnízda dobrovolně, tak holt to mám.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    TAPINA: to je hezký příměr, jenom marně přemýšlím, kde mám to ohniště...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: antivax by si nejak z principu nemeli stezovat naplosna opatreni a mrtvy bussines, kdyz nejlacinnejsi prevenci sireni blokujou. Smutna debata, hezky den
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Potíž je v tom, že mimo objektivních zdravotních důvodů žádné argumenty proti očkování jaksi nejsou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELYNOR: Ještě přijde to minimum, co budeš muset udělat potom :o) Je hezké pomáhat aktivně pro hašení vesnice, ale když si po zvládnutí požáru všichni nepřestěhují svá ohniště na druhou stranu od seníku, tak to bylo trošku zbytečné.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: protože si myslím, že to absolutní minimum, které zde ode mě bylo požadováno, mám bohatě splněno.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: proč pokrytecké? Mám svoje osobní důvody jak pro očkování, tak i proti němu. Jak si to já sama za sebe zvážím, do toho nikomu nic není a taky to nikomu necpu, že on to musí udělat stejně. Je to jeho volba. A když se ten člověk rozhodne, ale z nějakého důvodu není schopen to rozhodnutí sám realizovat, mohu mu v tom pomoci, i když totéž třeba sama za sebe někdy v budoucnu neudělám.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Proč řešíš nějaké babičky, když celá diskuze začala nad tvým výrokem - nevím, jestli se nechám očkovat, to přece je marginální záležitost, která nic neovlivní.
    Třeba se očkovat nenecháš i když tu možnost budeš mít a s temou další stovky tisíc pochybovačů.
    A příští zimu to způsobí další nával v nemocnicích a očkované babičky budou mít smůlu, až jim něco bude.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Ještě to vlastní očkování a pak ano, odškrtnu si tě :) (jinak by se dalo říci, že je to celé poněkud pokrytecké).
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: Teď jsem se ptala kolegy, co si vede "deníček" - dosavadní skóre je 8 babiček ve věku 80+ šťastně registrovaných na očkování, z nich šest už dostalo první dávku, jedna ji dostane v pondělí, a jedna musí ještě počkat, protože má plánovaný oční zákrok. Plus máme nějaké další "v pořadí", u kterých registraci teprve budeme zařizovat, protože tito senioři nemají internet, počítač, tablet, chytrý mobil atd. a tudíž je pro ně obtížné se k očkování přihlásit, proto nás žádali o pomoc. Kromě toho od pondělka otevíráme vlastní odběrové místo, pro firmy, aby tam mohli poslat otestovat svoje zaměstnance. Docela to dalo práci to zařídit, ale protože náš byznys nejede, jak zde někdo správně postřehl, a ještě dlouho nepojede, máme na to dost času. Nemyslím si, že nějak sabotujeme kolektivní úsilí společnosti. Je to už to absolutní minimum, co jsem měla udělat, nebo ještě ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam